Fleksible gravsteder: Kæmpe naturkirkegård i Haldum

Et fem hektar stort område syd og vest for Haldum Kirke vil over de kommende år udvikle sig til naturkirkegård.

Artiklens øverste billede
»Alle steder, hvor vi har præsenteret projektet har der været stor goodwill. Det passer jo også godt ind i tiden med nogle lidt mere grønne løsninger,« siger Kaj Ove Højgaard. Foto: CSJ

Tilbage i 2010 kiggede Hinnerup Menighedsråd ind i fremtiden og købte fem hektar jord for at sikre, at kirkegården ved Haldum Kirke har plads til at vokse.

Området er i så stor udvikling med masser af boliger, som popper op over alt, at kirken i et 30-årigt perspektiv vil mangle omkring 2.400 gravsteder, forklarer Kaj Ove Højgaard, der er medlem af Hinnerup Menighedsråd og har stået i spidsen for udviklingsplanerne.

Der er netop tale om en udvikling af kirkegården. I stedt for blot at skalere den traditionelle kirkegård op, har man valgt at tænke i nye baner.

»Vi laver en naturkirkegård, som på en fin måde binder den traditionelle kirkegård sammen med noget helt nyt. Vi har stor respekt for det, der er, men vi oplever også en efterspørgsel på alternative begravelsespladser,« fortæller Kaj Ove Højgaard.

Menighedsrådet har nu godkendt dispositionsplanen, og Favrskov Provstiudvalget har nikket ja til, at første etape kan gå i gang i år.

Artiklen fortsætter under billedet:

Den fem hektar store, nye naturkirkegård er tidligere landbrugsareal. Illustration

Fleksibilitet

Det fem hektar store område syd og vest for kirken vil i de kommende år antage en parklignende karakter med plads til blomstereng og skovkirkegård. Stedet vil udvikle sig til et rekreativt område, hvor natur møder kultur. Indretningen er inspireret af landskabet, med små grupper af træer som lunde spredt ud over de bølgende marker. Hvert område får sin identitet med hver sin træsort.

Den nye gravplads vil indeholde stor fleksibilitet - der er med andre ord plads til både kistebegravelser, urnebegravelser, plader i plænen, steler og en mindemur med plaquetter - alt sammen noget, som ikke kræver vedligeholdelse af de efterladte, ja, faktisk må de slet ikke selv plante noget.

»Mange har i dag ikke tid til at passe et gravsted. Dertil passer de nye begravelses-muligheder godt - vi tror nemlig på, at mange fortsat gerne vil begraves i kirkeligt regi,« siger Kaj Ove Højgaard, som tilføjer, at naturkirkegården vil binde Haldum Kirke, byen og de ny udstykninger endnu bedre sammen:

»Området får et stisystem, der kan benyttes til gåture og besøg, eksempelvis af skoler og institutioner. Det indbyder til store snakke om liv og død - refleksion og eftertænksomhed. Området vil blive tilrettelagt sådan, at der er steder, som naturligvis kræver respekt,« lyder det fra Kaj Ove Højgaard.

Naturkirkegården vil udvikle sig i etaper, som der nu er midler og behov for det. I første omgang har Provstiudvalget bevilget penge til nogle træer, som senest kommer i jorden næste år.

Sammenhæng

I områdets nordligste ende vil der blive lavet parkeringsplads til 50 biler samt et område til materiel.

Mindesmærket/mindemuren vil ligeledes blive placeret i den nordlige ende og vil blive et vigtigt punkt for sammenhængen mellem den nye og den gamle kirkegård. Monumentet markerer aksen ind i anlægget, både fra den gamle kirkegård og fra den ny indgang. Fra den gamle kirkegård fungerer den som blikfang ud til de nye afdelinger. Herfra løber stisystemet ud over den ny kirkegård.

For at skabe sammenhæng mellem nyt og gammelt laver man en åbning igennem kirkediget. Stien fanger den gamle kirkegårds sydlige sti og derfra op til kirkens indgang. Det giver desuden rustvognen mulighed for at køre helt op til kirkens indgang.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.