Synlig og nytænkende præst: Manden bag 'kirkekaffe' fylder rundt
Sognepræst Kjeld B. Nielsen fylder 60 år 13. juli. Han er altid god for ideer til at få kirken tættere på borgerne. Eksempelvis ved at foreslå et letbane-stop ved sognegården.

Sognepræst og daglig leder ved Kirken i Hinnerup, Kjeld B. Nielsen, kan tirsdag 13. juli fejre 60-års fødselsdag.
Kjeld B. Nielsen tiltrådte som sognepræst ved Kirken i Hinnerup (Grundfør-Haldum-Vitten pastorat) i 1999. Mange kender ham som en særdeles synlig og nytænkende præst, og mange vil også huske ham som præsten, der for en del år siden heftigt protesterede mod at bygge en kirke i Hinnerup. En del kender ham også for at have lanceret kaffemærket Kirkekaffe med import direkte fra Nicaragua.
En folke-kirke
Kirkens rolle og betydning ligger ham altid på sinde. Den danske folkekirke skal være en folke-kirke, tæt på der, hvor det folkelige liv leves. Kirken og konfirmandstuen skal være rum til forkyndelse og fortælling, men alt det, som kirken ellers laver af møder, arrangementer, administration og socialt arbejde laves bedst ude i det samfund, som kirken og det kristne fællesskab gerne skulle være en del af:
»Jeg vil se med glæde på, at den kommende letbane måske får stoppested foran sognegårdens glasfacade,« siger han med et glimt i øjet.
»Og at Hinnerup sognegård får samme funktion for Hinnerup som Bruhns Galleri har det for Aarhus: Et sted, som man skal igennem, hvis ens dagligdag skal fungere.«
Ovennævnte planer om en kirke i Hinnerup blev i øvrigt skrinlagt, og i stedet blev sognegården bygget. Kirkegængerne besøger så kirkerne i Haldum, Vitten og Grundfør.
Kirke er fællesskab
At være kirke er lig med et fællesskab af kristne, understreger Kjeld B. Nielsen. Kirken er vigtig for den enkeltes og samfundets eksistentielle og kulturelle sammenhængskraft.
»Den økonomiske og velfærdsmæssige vækst skal følges af en åndelig vækst og/eller bevidsthed. Hvis vi kun tænker på økonomisk velfærd, glemmer vi vores rødder, historie og værdier.«
Kristendommens grundværdier kommer ikke af sig selv. De skal høres og fortælles igen og igen:
»At alle mennesker er Guds unikke og elskede børn, at mennesker skal vise næstekærlighed, og at ethvert menneskeliv er ukrænkeligt.«
Teams og klare rammer
De seneste 10 år har Kjeld B. Nielsen været daglig leder for kirkens cirka 15 medarbejdere, hvoraf de fleste er på deltid. Hans ledelsesstil bygger på klare rammer og teamwork.
»Mange pastorater er præget af en solist-kultur, hvor hver medarbejdergruppe gør, hvad de synes, eller hvad de får besked på af menighedsrådsmedlemmer. De fleste ansatte i dag vil nok gerne have klare opgaver og kompetencer, synlig ledelse og opbakning, og mulighed for at udvikle deres faglighed og opgaver. Altså mere professionalisme. Akkurat som en folkeskole, et hospital eller en anden ikke-profit-dreven virksomhed.«
»Derudover tror jeg også på, at et godt etableret team giver større arbejdsglæde i hverdagen, højere kvalitet, lavere omkostninger og mindre sårbarhed ved sygdom og personaleudskiftninger.«
Kaffe giver arbejde
Som nævnt har Kjeld B. Nielsen lanceret kaffemærket Kirkekaffe, der er importeret fra Nicaragua. Kontakten blev knyttet, da han som studerende var på studieophold i Nicaragua og den blev udbygget, da han senere valgte at lade sig udsende af Mellemfolkeligt Samvirke og Ibis til kaffebønderne i Nicaragua og Honduras. Særlig i forbindelse med genopbygningen efter borgerkrigen var kaffeproduktionen vigtig.
»Ved at støtte de små bønders kaffeproduktion og adgang til markedet, kunne man slå flere fluer med et smæk: Folk kunne få arbejde, tjene penge og stimulere lokalt samarbejde om opkøb og forarbejdning.«
Kjeld B. Nielsens opgave i dag er at være bindeled mellem kaffe-bønder og forbrugere til fælles gavn og glæde.