Historie: Storstikkersken fra Aarhus

'Thora' stak nære venner og familie til Gestapo under anden verdenskrig.

Artiklens øverste billede
Grethe Bartram blev 11 år efter sin dom om dødsstraf benådet. Foto: Nikolaj Svennevig.

Året er 1946, Aarhus er lige kommet ud af anden verdenskrig, og der er en stor blanding af følelser blandt byens befolkning.

»Der var en stemning af lettelse, begejstring og enormt stor skuffelse,« fortæller stadsarkivar Søren Bitsch Christensen. Han forklarer at krigens konsekvenser er til at føle flere år efter.

»Der var ingen byggematerialer til at genopbygge, der var få fødevarer, og der var rationering indtil langt op i 50’erne.«

Foruden det materialistiske var der en hel sag omkring Maren Margrethe Bartram. Kendt i Aarhus som Grethe Bartram – og hos Gestapo kendt under navnet ’Thora’.

Hun blev i dagene efter befrielsen i maj 1945 anholdt af modstandsbevægelsen. Under sin retssag efter krigen tilstod hun de fleste forhold. Hun tilstod blandt andet at have angivet op mod 70 landsmænd til tyskerne. Heriblandt familiemedlemmer og nære venner.

Dødsdømt og benådet

Retssagen ledte til, at hun i 1946, 75 år siden, blev idømt dødsstraf. Dødsstraffen blev sidenhen til en dom om livsvarigt fængsel, og hun blev sidenhen løsladt i 1956.

Selvom hun udvandrede til Sverige efter sin løsladelse, hvor hun boede indtil sin død i 2017, så fylder hun stadig meget i Aarhus, fortæller stadsarkivaren.

»Der er skrevet meget om Grethe Bartram. Hun bliver lidt en mytisk figur efter anden verdenskrig. Hun står for folk som et eksempel på det værste forræderi,« fortæller Søren Bitsch Christensen, men han siger også, at hendes historier har hjulpet os med at skulle forholde os til krigen efterfølgende.

»Vi kan på en eller anden måde samles om en samtale om krigen. I stedet for at vi taler om hundredvis af forskellige folk, så kan vi tale om én person. Og derfor siger jeg, at det på et tidspunkt mindst lige så meget bliver en myte, som det er en historiefortælling,« siger stadsarkivaren.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.