Farvel til yndlings-containeren: Navneændring på genbrugspladserne
'Småt brændbart' og 'deponi' er snart fortid på Favrskovs genbrugspladser.

»Det skal bare i småt brændbart,« kan mange af os nok nikke genkendende til at have sagt om en pose ’godt og blandt’ affald.
Men den går altså ikke fremover.
Fra 29. juli er containeren ’småt brændbart’ nemlig fortid - det samme er ’deponi’. Favrskov Forsyning ændrer nemlig navnet på de to affaldstyper.
’Småt brændbart’ og ’stort brændbart’ bliver i stedet omdøbt til ’rest efter sortering’, mens containeren til deponi fremover vil hedde ’til nedgravning’.
Navneændringerne skal sikre, at mere affald bliver genanvendt fremfor at blive brændt af, forklarer Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning:
»Med det nye navn - ’rest efter sortering’ - vil vi gerne signalere, at det kun er til det affald, der er tilbage, når alt det genanvendelige affald er sorteret ud i de rigtige containere,« siger hun i en pressemeddelelse - hun siger videre:
»Når ’deponi’ får navnet ’til nedgravning’, er det for at tydeliggøre, hvad der sker med affaldet. At det rent faktisk graves ned i jorden. Det kan måske få folk til at spørge sig selv, om der virkelig ikke er en anden mulighed. Deponering er sidste udvej i affaldshierarkiet. Det vi allernødigst vil gøre med affaldet.«
65 procent til genbrug
Skulle man nu alligevel møde op med den velkendte blandede ”godtepose” af affald, så er der hjælp at hente.
Der kommer nemlig sorteringsborde op foran containeren med ’rest efter sortering’. Vejledning til sorteringen vil der også være.
Navneændringen har andre kommuner haft gode erfaringer med. I Vejle og Give er mængden af affald, der bliver sendt til forbrænding således næsten halveret. I Holbæk oplever man samme tendens.
I Favrskov er borgerne generelt rigtig gode til at sortere, men der er ifølge Lone Bejder stadig noget at komme efter:
»Vores undersøgelser viser, at der er fremskridt i sorteringen. Men vi kan også se, at der stadig er meget affald, der havner i de forkerte containere,« siger hun i pressemeddelelsen.
I Favrskov Kommune skal vi, ligesom i resten af Danmark, leve op til et krav fra EU om, at 65 procent af affaldet skal genanvendes i 2035.
»På nuværende tidspunkt er vi ikke helt deroppe endnu i Favrskov, men forsyningen har en klar forventning om at nå målet. Vi har allerede gang i flere store tiltag, der forhåbentlig rykker genanvendelsesprocenten i den rigtige retning. Blandt andet renoverer og moderniserer vi vores genbrugspladser og indfører endnu mere sortering i hjemmet,« siger Lone Bejder.
csj