Særlig metode måtte tages i brug, da livsfarligt træ skulle fjernes fra Vestermølle

Den var op mod 200 år gammel, men angrebet af råd. I sidste uge blev det store bøgetræ, som skrånede over den sagnomspundne Jernkilden ved Vestermølle i Skanderborg, fældet.

Artiklens øverste billede
På grund af bøgens placering, var det ikke muligt at køre transportkøretøjer hen til bøgen. Derfor måtte man finde en alternativ måde at transportere de tunge stykker træ til et sted, hvor de kunne samles op og køres væk. Løsningen blev en tovbane. Foto: Søren Vendelbo

I omtrent 200 år har den tronet der ved den hellige kilde. Med sin krone hævet højt over landskabet ved Vestermølle i Skanderborg har den gamle bøg markeret det sted, hvor vand med særlige kræfter sagdes at strømme.

Men nu er det slut. Mandag begyndte fældningen af det stolte træ, for bøgen er blevet utilregnelig på sine gamle dage.

»Hvis den vælter, kan den måske lande og knuse hytten. Eller endnu værre – hvis nogen kommer gående forbi, kan den vælte ned over dem. Det er altså livsfarligt.«

Den kunne kurere alt fra hjertesorger til tuberkulose og kræft

Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug

Det er Jørgen Lund Christiansen, som står og peger på den gamle bøg over Jernkilden ved Vestermølle. Han er formand i Vestermølle Møllelaug og frivillig formidler hos Kultur- og Oplevelsescenter Vestermølle ved Skanderborg Sø. Her bliver der, når verden ikke er præget af corona, givet guidede ture for op mod 100 hold om året.

Den var op mod 200 år gammel, men angrebet af råd. I sidste uge blev det store bøgetræ, som skrånede over den sagnomspundne Jernkilden ved Vestermølle i Skanderborg, fældet. Og den levede og endte sit liv på et sted, hvor nutidens store maskiner endnu ikke kan komme. Foto: Søren Vendelbo

Ud over coronavirus er der også en anden grund til, at rundvisningerne har været besværliggjort. Der er nemlig gået råd i foden af den op mod 200 år gamle bøg, som skråner over Jernkilden. Derfor har skovfogeden ikke haft andet valg end at dødsdømme den.

Jørgen Lund Christiansen står i dækning i indgangen til Okkerhytten lige ved siden af bøgen. Udenfor vælter det ned oppefra med savsmuld og mindre træstumper. Bøgen er netop ved at blive ”kronraget”. Man har nemlig været nødt til at tage en særlig metode i brug for at få den fældet.

Sjælden svævebane

På grund af bøgens placering lige ved både kilde og dam og oppe på en lille høj er det ikke muligt at køre transportkøretøjer tæt nok på. Derfor har man været nødt til at finde en anden måde at transportere de tunge stykker træ på til et sted, hvor de kan samles op og køres væk.

En mand med motorsav er ved hjælp af klatreudstyr spændt fast højt oppe i bøgen. Han saver en stor gren af, og den glider ned langs en tovbane, som løber mellem bøgen og kloen på en gravko godt 50 meter væk. Grenen lander blødt i bunken med resten af det afsavede træ.

På grund af bøgens placering, er det ikke muligt at køre transportkøretøjer tæt nok på. Derfor måtte man finde en anden måde at transportere de tunge stykker træ til et sted, hvor de kunne samles op og køres væk. Løsningen blav en tovbane. Foto: Søren Vendelbo

Sådan kommer træfælderne til at fortsætte, indtil man stykke for stykke har skåret træet helt ned til roden.

»Det er meget sjældent, at vi bruger en tovbane til at transportere træstykkerne. Og når vi gør, ville vi typisk lave tovbanen mellem to træer og ikke mellem et træ og en gravko,« siger manden, der styrer gravkoen, mens han står og løsner den afsavede gren fra tovbanen.

»Er du klar til den næste?«

Det er manden i trætoppen, som råber.

»Ja,« svarer manden ved gravkoen og stiger ind.

Kildens mange myter

Når man vil passe på området omkring Jernkilden, skyldes det blandt andet, at det ikke er en hvilken som helst kilde. Det er nemlig en såkaldt helligkilde. Det vil sige, at den ifølge gammel folketro havde helbredende kræfter, hvis man drak af den eller badede i den.

»Den kunne kurere alt fra hjertesorger til tuberkulose og kræft,« siger Jørgen Lund Christiansen.

Faktisk knytter der sig en helt særligt fortælling til Jernkildens helbredende egenskaber.

I 1882 blev Thomas Peter Thorvald Kristian Ferdinand Mortensen født i Skårup tæt på Vestermølle. Han emigrerede til USA og gik her under det mere mundrette navn Chris Mortensen. Inden sin død i 1998 opnåede han at blive verdens ældste mand, og han var sågar anerkendt som den ældste mand, der på det tidspunkt nogensinde havde levet.

Han blev 115 år og 252 dage gammel. Inden sin død forklarede han til amerikanske medier, at han havde opnået sin høje alder ved at ryge gode cigarer, synge meget, have gode venner, og ikke mindst fordi han som barn og ung ofte drak af helligkilden ved Vestermølle.

Selv den dag i dag er Jernkildens vand godkendt som drikkevand. Den har fået sit navn på grund af vandets høje jernindhold.

»Det hænder, at nogle kvikke skolebørn spørger deres forældre, om de slipper for grøntsager til aftensmad, hvis de drikker det jernholdige vand,« siger Jørgen Lund Christiansen.

Afklaret med fældning

Ud over Jernkilden er Vestermølle blandt andet også kendt for Okkerdammen, hvor Jernkildens vand løber ud. Her forekommer en stor mængde af det lerholdige materiale okker. Derfor byggede man i år 2016 Okkerhytten svævende over Okkerdammen lige ved siden af kilden og den gamle bøg. Her kan man blandt andet læse og lære om Jernkilden og okker.

Selv om den store bøg er et historisk mindesmærke for området, er Jørgen Lund Christiansen afklaret med fældningen.

»Faktisk ønskede vi allerede at få den fældet, da vi opførte Okkerhytten i 2016. Det står skævt, og når der nu er gået råd i den, går det selvfølgelig ikke længere,« siger han.

Ud over den gamle bøg skulle der også fældes et ahorntræ på den anden side af Okkerhytten. Også den skulle saves ned fra toppen og transporteres med tovbane.

Nedsavningen af de to træer gik i gang mandag i sidste uge, og nu er bøgen væk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.