Jobpatruljen kommer til Skanderborg
For 42. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatruljen ud i sommerlandet for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og sommerferiejob. Torsdag kommer de til Skanderborg.
Skal du selv finde en afløser, hvis du er syg? Har du en ansættelseskontrakt? Hvor mange timer arbejder du? Får du feriepenge? Får du den løn, du skal have? Holder du nok pauser? Må du bruge den maskine? Hvor tungt må du løfte?
Og så videre. Der kan være svært at være ung og måske i sit første job. De unge ved ikke nok om deres regler og rettigheder på arbejdsmarkedet, og derfor drager HK Handel Østjyllands Jobpatrulje hver sommer ud i det østjyske sommerland for at tage temperaturen på de unges arbejdsforhold.
»De unge ved desværre for lidt om deres rettigheder i fritidsjobbet, og derfor er Jobpatruljen så vigtig. Vi fortæller dem, hvad de har krav på, når de er på job, så de får en god start på arbejdsmarkedet. Mange ved slet ikke, at der gælder særlige regler for unge,« siger Cliff Præstegaard, formand for HK Handel Østjylland, der selv tager med Jobpatruljen i uge 28.
Svært at forholde sig til
Når man er ung, er man heldigvis i de fleste tilfælde rask, stærk og frisk, og det kan være svært at forholde sig til, at der er ting, man ikke må, fordi man kan blive slidt, men det er samtidigt mens man er ny på arbejdsmarkedet, at man skal have etableret de gode vaner for eksempelvis sikkerhed, træk og løft, så kroppen kan holde til et langt arbejdsliv.
»På sidste års Jobpatrulje i Østjylland blev det klart, at hver femte østjyske ungarbejder får fysiske mén af jobbet. De fik ondt i ryggen, ondt i hovedet, udslæt, etc., og de holdt for få pauser. Det er ikke i orden, så vi er ekstra opmærksomme på det i år,« understreger Cliff Præstegaard.
»Vi kommer for at få en god snak med de unge og hjælpe dem bedst muligt. Men støder vi på brud på overenskomsterne, indberetter vi dem til de pågældende fagforeninger, og lovbrud meldes til myndighederne,« tilføjer han.
bo