Lægehus overtaget af tre nyuddannede læger

To nye kvindelige læger har overtaget Lægehuset Ryomgård og snart følger en tredje kvindelig læge i makkerskabet. De er alle næsten nyuddannede, under 40 år og har mindre børn og så vil de være hele familiens læge.

Artiklens øverste billede
Mette Brander Christmann, Camilla Lieder Holt og Helle Kold Bødtker Mortensen har en del tilfælles. Både som læger og som mennesker. Derfor har de overtaget Lægehuset Ryomgård. Foto: Kian Johansen

»Jeg kan godt lide tanken om at være familielægen. Vi er læge for alle medlemmer i familien. Vi kender vores patienters baggrund, så de behøver ikke starte forfra, når de kommer til læge. Vi når hurtigere til kernen. Patienten har en fast læge og er trygge ved os.«

Ordene er Mette Brander Christmanns. Sammen med Helle Kold Bødtker Mortensen har hun 1. juni overtaget Lægehuset Ryomgård og snart kommer en tredje læge, Camilla Lieder Holt, med i ejerskabet.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Vi er en kvindebiks, men vi sørger for at have rene linjer. Vi vil ikke have fnidder og snak i krogene. Vi vil have svesken på disken. Vi er enige om, at alle skal have det godt og at vi har rene linjer.

Camilla Lieder Holt

Mette Brander Christmann har været praktiserende læge de sidste to et halvt år i Lægehuset Ryomgård. Forinden tog hun det sidste år af uddannelsen hos den nu 74-årige Jørgen Zederkof, der stoppede i juni. Tanken om at overtage praksis, der havde været til salg i flere år, spirede længe.

»Men jeg ville have mindst en læge mere med, så jeg overtalte Helle Kold Bødtker Mortensen til, at vi skulle overtage i fællesskab. Vi er en del af samme efteruddannelsesgruppe og jeg brugte ikke lang tid på at overtale hende,« smiler Mette Brander Christmann.

Trodser tendens

Dermed trodser de tendensen i lægebranchen, der betyder større og større sundhedshuse med en masse læger ansat og koncentreret i de større byer. De små lægehuse og især en-mands lægepraksis er gradvist begyndt at forsvinde.

Om godt fem år forventes det, at et større antal uddannede læger langsomt vil udjævne den nuværende tendens. Det tager omkring 12 år at blive praktiserende læge, så de fleste når at etablere sig i cykelafstand med deres familie tæt på universitetsbyerne. Og så er det ikke tillokkende at købe en praksis langt fra storbyen.

»Lægebranchen er kendt for at skabe udbrændthed. Det tror jeg ikke vi får her, for vores praksis i Ryomgård er en mellemting mellem en solopraksis og de store sundhedshuse i de større byer. Vi får det bedste fra begge verdener,« fortæller Camilla Lieder Holt, der bor i Lystrup og ikke i første omgang havde troet, at hun om kort tid bliver kompagnon i en lægepraksis i en mindre by. Hun startede 1. juni og har kun været uddannet siden marts 2021.

»Jeg har det ligesom Helle og Mette. Det er nærheden og kendskabet til patienterne og det at vi er lige. Det tiltaler mig, at vi alle er startet på samme niveau. Vi er alle tre nyuddannede læger, kvinder med børn, i 30’erne og så har vi de samme tanker om faglighed og om at lede vores ansatte,« siger Camilla Lieder Holt.

«Vi har alle sammen små børn, så vi er enige om at arbejde effektivt når vi er her og så holde fri, når vi har fri,« lyder det som et eksempel fra Mette Brander Christmann.

Kvindebiks i Ryomgård

Lægehuset, der er bygget i 2006, men som har eksisteret siden 1976, har nu tre læger, to sygeplejersker, syv medicinstuderende og et ægtepar ansat som rengøringspersonale. Og i august starter en nyansat lægesekretær efter endt barsel. Drømmen på sigt er også at tilknytte en læge under uddannelse.

Det er et rent tilfælde, at det en arbejdsplads primært besat af kvinder. Kun en medicinstuderende og altmuligmanden, der også gør rent, er mænd. Og så er stort set alle ansatte i lægehuset under 50 år.

»Vi er en kvindebiks, men vi sørger for at have rene linjer. Vi vil ikke have fnidder og snak i krogene. Vi vil have svesken på disken. Vi er enige om, at alle skal have det godt og at vi har rene linjer. Og heldigvis har vi et personale der har ja-hatten på, så det gør det nemmere, når vi som ledere tager en beslutning, så følger vi den.« lyder det blidt, men bestemt fra Camilla Lieder Holt.

Nyansat lægesekretær

»Det har været et hårdt halvt år med alle de administrative ting, såsom at udarbejde kontrakter, at få ændret computersystemet til at optage navnene i vores praksis og ikke mindst at ansætte en lægesekretær. Vi glæder os til, at de tiltag vi har sat i gang, vil begynde at få effekt på vores sagsgange og bliver til glæde for patienterne,« forklarer Helle Kold Bødtker Mortensen og suppleres af Mette Brander Christmann.

»Det sværeste er faktisk at have tålmodighed, vi vil gerne indføre og afprøve nye ting. Men vi er enige om, at de store ting, såsom at ansætte en lægesekretær og det, at vi sidste år tilknyttede medicinstuderende, det skal have tid til at sætte sig, før vi sætter gang i flere ting. Vi har aldrig haft en lægesekretær og håbet er, at hendes smil og hurtige betjening vil kunne møde patienterne som det første.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.