Historie: »Aarhus er en anden by i 2021 end i 1921.«
Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar i Aarhus Kommune, ser tilbage på 100 år i ubrudt fremgang.
»De seneste 100 år har jo nærmest været én ubrudt fremgang.«
Så enkelt forklarer stadsarkivar Søren Bitsch Christensen Aarhus’ udvikling fra 1921 og frem til i dag. Han mener, at Aarhus som by har taget en masse kolbøtter i perioden.
»Det er fundamentalt set en anden by end i 1921. Der er ikke så mange rygende fabriksskorstene, og der er ikke så mange små værksteder, som der var dengang,« siger stadsarkivaren om Aarhus’ udvikling fra at være et lokalsamfund, hvor tre fjerdedele af alle voksne beskæftigede i kommunen arbejdede i industri eller håndværk.
Stadig industri
I dag er det den offentlige sektor med kommune, hospitaler og uddannelsesinstitutioner, der fylder meget i billedet, men man skal ifølge Søren Bitsch ikke kimse af industrisektoren. Ifølge ham er Aarhus Kommune stadig Danmarks største industrikommune målt i antallet af industriarbejdspladser.
»Så når vi taler om, at vi er videns- og informationssamfund, så er det rigtig nok. Men det betyder ikke, at vi har smidt det andet væk. Det er noget, man ofte overser. Det er faktisk den kommune, der har flest industriarbejdspladser. Så det er ligesom resten af kagen, der er vokset,« siger stadsarkivaren.
Bedst ud af 1800-tallet
At Aarhus er, hvad den er i dag, skal i første omgang tilskrives, at byen kom bedst ud af 1800-tallet blandt de danske provinsbyer, forklarer Søren Bitsch Christensen.
»Aarhus er den by, der har mest fart på, da vi kommer ud af 1800-tallet. Byen lå lige i smørhullet på den udvikling, der var ved at ske. Verdenshandlen eksploderede, og det har i sig selv ikke noget med Aarhus at gøre, men for at man kan drage fordel af det, så kræver det, at man har jernbane og havn. Og der ligger Aarhus rigtig godt,« lyder det.
I dag fortsætter udviklingen af Aarhus Havn, som stadig vokser. Den er i dag én af Nordeuropas største havne, og Danmarks - med afstand - største containerhavn.