Mangel på arbejdskraft øger pres på lokale dagtilbud

Der mangler pædagoger i især Galten, Skovby, Herskind, Ry og Hørning. Det kniber derfor stadig med at at skaffe dagtilbudspladser til børn nær deres hjemadresse.

Artiklens øverste billede
Skanderborg Kommune mangler aktuelt omkring 15 pædagogiske medarbejdere og ca. 10 dagplejere til dagtilbudsområdet. Tilsendt arkivfoto

Pladsanvisningen er nu færdig med at fordele alle børn i 0-6 årsalderen med start i dagtilbud i august. Som det ser ud lige nu, må man anvise 10 børn længere væk end nabodistriktet. I enkelte tilfælde har børn fra Skovby har fået plads i Ejer Bavnehøj og Voerladegaard. Det skriver Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Udfordringerne med at skaffe pladser i nærområdet er ikke nye – blandt andet blev der holdt et stormøde i begyndelsen af juni for at finde akutte løsninger på at skaffe pladser i nærområderne. Det ærgrer udvalgsformand Trine Frengler, at nogle af de løsninger, som blev linet up, måske forsinkes på grund af manglede arbejdskraft.

»Vi er så kede af, at vi ikke kan tilbyde pasning i nærområdet til alle forældre. Vi var godt på vej med nogle midlertidige løsninger, og det er uheldigt og frustrerende, at vi oven i de demografiske udfordringer bliver ramt af mangel på arbejdskraft. Status er, vi sådan set har pladserne klar til børnene, men vi mangler desværre hænderne. Det er brandærgerligt,« siger formanden for Undervisnings- og Børneudvalget Trine Frengler.

Presser normeringen

Udfordringen med mangel på arbejdskraft rammer især i Galten, Skovby, Herskind, Ry og Hørning.

»Det har indtil videre ikke været muligt at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, vi har behov for – selvom der er gjort en stor indsats. Vi har blandt andet haft kontakt med BUPL og FOA for at finde egnede kandidater, men der er mangel på ledige hænder her i området,« fortæller chef for dagtilbudsområdet Charlotte Styver.

Manglen på pladser betyder, at en række børnehuse og dagplejere lige nu kører med merindskrivninger ud over deres normeringer for netop at give et tilbud i eget område eller nabo-området. Alle disse huse og dagplejere har nu indskrevet så mange børn per voksen, som det muligt, uden at det får væsentlig betydning for kvaliteten.

Fortsætter i september

Pladsanvisningen har pligt til at tilbyde en plads inden for en bestemt tidshorisont på grund af pasningsgarantien. Anvisningen oplever i en del tilfælde, at de forældre, der ikke får deres ønsker opfyldt, helt forståeligt takker nej til en tilbudt plads. Det er med til at skabe en flaskehals, fordi forældrene fortsat står på venteliste, samtidig med at nye ansøgere kommer til.

»Det betyder, at de pladser, som vi har anvist i maj, juni og juli dermed bliver skubbet foran os, så vi i august og september står med et meget stort antal børn, der skal have en garantiplads,« fortæller Charlotte Styver.

Som det ser ud nu kommer pladsanvisningen i september til at skulle tilbyde pladser, der er længere væk end nabodistriktet. Lige nu er status, at der vil mangle 57 0-2 års pladser til september.

Arbejder på højtryk

Pladsanvisningen arbejder på højtryk for at finde alternative løsninger og pladser andre steder i kommunen. Samtidig styrker man indsatsen yderligere for at rekruttere nye medarbejdere. Det skriver de i pressemeddelelsen.

Skanderborg Kommune mangler aktuelt omkring 15 pædagogiske medarbejdere og ca. 10 dagplejere til dagtilbudsområdet. Se de aktuelle stillinger på www.skanderborg.dk/job


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Skanderborg direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Uge-Bladets nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Uge-Bladet på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.