Små børn afleveret til graffiti og glasskår: »Glad for, at de ikke kan læse«

Børnehus overmalet med knapt så kønne gloser. Hærværk er blot toppen af isbjerget, mener daglig leder.

Artiklens øverste billede
Stor kunst er det ikke. Mure og skure i Legehuset Regnbuen er blevet ramt af graffiti.

Mange småbørnsforældre vil formentlig mene, at legepladsen i et børnehus er helligt område.

Det er dog ikke alle, der tænker over, eller respekterer, at det er her, små børn har deres daglige gang (eller kravlen).

Det kan personalet i Legehuset Regnbuen i Tranbjerg tale med om. Om aftenen tirsdag d. 6. juni blev børnehuset udsat for hærværk i form af malede påskrifter på skure og murværk.

Jeg er glad for, at børnene ikke kan læse. 

Michael Kjær, leder, Legehuset Regnbuen

Da personalet i den integrerede institution mødte ind tidligt onsdag morgen, blev de mødt af sproglige perler som »sut pik«, »bad bitch« og »don’t be afraid to be a bitch.«

Det er formentlig unge, der står bag hærværk i børnehus, mener daglig leder. Ud fra det, der er skrevet og malet, kan man få en snigende fornemmelse af, at han har ret.

Børnenes arena

Hærværket mod børnehuset, der tæller 40 børnehavebørn og 24 vuggestue, er dog kun toppen af isbjerget, lyder det fra den pædagogiske leder af Legehuset Regnbuen, Michael Kjær.

»Vi oplever ofte, at der er skrald og cigaretskodder på legepladsen, og nogle gange er der også glasskår. Det kan være farligt for børnene. Det handler også om at have respekt for børnenes sikkerhed. Legepladsen er børnenes arena.«

Ifølge Michael Kjær finder personalet i Legehuset Regnbuen flere gange hver måned glasskår på børnehusets matrikel.

»Vi er nødt til at gå en runde hver morgen, men vi kan ikke regne med, at vi finder det hele. Der er ikke nogen børn, der er kommet til skade, men det er træls, hvis det sker,« siger Michael Kjær til Lokalavisen Aarhus.

Pædagogisk leder for Legehuset Regnbuen Michael Kjær er træt af, at nogle ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv, når de hænger ud ved den integrerede institution i Tranbjerg.

Tag lige en snak

Han går ud fra, at det er unge mennesker, der står bag det nylige hærværk og de øvrige episoder, der har været, hvor det har flydt med affald på børnehusets legeplads.

»Det gør jeg, fordi vi nogle gange ser unge mennesker på legepladsen, når vi har møder om aftenen.«

Lederen af Legehuset Regnbuen har nu sendt en bøn ud via den lokale facebookgruppe Borgere i Tranbjerg. Han opfordrer »alle forældre til unge fra 14-15 år og opad« til at tale med deres børn, hvis børnene vælger at bruge en daginstitutions legeplads.

»Jeg er ikke ude på at skælde ud. Jeg vil gerne have forældre til at tage en snak med deres børn om, hvad der er god opførsel. Når man låner noget, efterlader man det ordentligt,« siger Michael Kjær.

»Sut pik«. Eller lad være. Uanset hvad, virker det som ret usmagelige ord at skrive på en mur i et børnehus.

Det ærgrer Michael Kjær, at nogle tilsyneladende ikke kender de basale regler for god opførsel.

»Langt de fleste rydder op efter sig selv, og vi vil rigtig gerne have besøg af de unge. Vi vil gerne have lokalmiljøet ind på vores arealer. Legepladsen er offentlig tilgængelig, og de må gerne bruge den som opholdssted.,« siger han.

Ses overalt

Michael Kjær pointerer samtidig, at situationen i Legehuset Regnbuen langt fra er unik.

»Det er et tema i hele Tranbjerg. Jeg kan høre på mine kolleger, at deres legepladser heller ikke bliver efterladt i samme stand, når der har været besøg,« siger han.

Efterladt affald og glasskår på børneinstitutioners legepladser er et generelt problem, oplyser kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Janni Lundager.

»Vi ser det særligt i weekender og i ferieperioder, hvor institutioner og skoler står tomme. Det kan enten være nogle, der decideret ødelægger ting og begår hærværk, eller det kan være nogle, der efterlader glasskår og skodder og diverse affald,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Janni Lundager bekræfter, at Østjyllands Politi har modtaget en anmeldelse om hærværk i Legehuset Regnbuen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.