Små børn afleveret til graffiti og glasskår: »Glad for, at de ikke kan læse«
Børnehus overmalet med knapt så kønne gloser. Hærværk er blot toppen af isbjerget, mener daglig leder.

Mange småbørnsforældre vil formentlig mene, at legepladsen i et børnehus er helligt område.
Det er dog ikke alle, der tænker over, eller respekterer, at det er her, små børn har deres daglige gang (eller kravlen).
Det kan personalet i Legehuset Regnbuen i Tranbjerg tale med om. Om aftenen tirsdag d. 6. juni blev børnehuset udsat for hærværk i form af malede påskrifter på skure og murværk.
Jeg er glad for, at børnene ikke kan læse.
Da personalet i den integrerede institution mødte ind tidligt onsdag morgen, blev de mødt af sproglige perler som »sut pik«, »bad bitch« og »don’t be afraid to be a bitch.«
Børnenes arena
Hærværket mod børnehuset, der tæller 40 børnehavebørn og 24 vuggestue, er dog kun toppen af isbjerget, lyder det fra den pædagogiske leder af Legehuset Regnbuen, Michael Kjær.
»Vi oplever ofte, at der er skrald og cigaretskodder på legepladsen, og nogle gange er der også glasskår. Det kan være farligt for børnene. Det handler også om at have respekt for børnenes sikkerhed. Legepladsen er børnenes arena.«
Ifølge Michael Kjær finder personalet i Legehuset Regnbuen flere gange hver måned glasskår på børnehusets matrikel.
»Vi er nødt til at gå en runde hver morgen, men vi kan ikke regne med, at vi finder det hele. Der er ikke nogen børn, der er kommet til skade, men det er træls, hvis det sker,« siger Michael Kjær til Lokalavisen Aarhus.

Tag lige en snak
Han går ud fra, at det er unge mennesker, der står bag det nylige hærværk og de øvrige episoder, der har været, hvor det har flydt med affald på børnehusets legeplads.
»Det gør jeg, fordi vi nogle gange ser unge mennesker på legepladsen, når vi har møder om aftenen.«
Lederen af Legehuset Regnbuen har nu sendt en bøn ud via den lokale facebookgruppe Borgere i Tranbjerg. Han opfordrer »alle forældre til unge fra 14-15 år og opad« til at tale med deres børn, hvis børnene vælger at bruge en daginstitutions legeplads.
»Jeg er ikke ude på at skælde ud. Jeg vil gerne have forældre til at tage en snak med deres børn om, hvad der er god opførsel. Når man låner noget, efterlader man det ordentligt,« siger Michael Kjær.

Det ærgrer Michael Kjær, at nogle tilsyneladende ikke kender de basale regler for god opførsel.
»Langt de fleste rydder op efter sig selv, og vi vil rigtig gerne have besøg af de unge. Vi vil gerne have lokalmiljøet ind på vores arealer. Legepladsen er offentlig tilgængelig, og de må gerne bruge den som opholdssted.,« siger han.
Ses overalt
Michael Kjær pointerer samtidig, at situationen i Legehuset Regnbuen langt fra er unik.
»Det er et tema i hele Tranbjerg. Jeg kan høre på mine kolleger, at deres legepladser heller ikke bliver efterladt i samme stand, når der har været besøg,« siger han.
Efterladt affald og glasskår på børneinstitutioners legepladser er et generelt problem, oplyser kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Janni Lundager.
»Vi ser det særligt i weekender og i ferieperioder, hvor institutioner og skoler står tomme. Det kan enten være nogle, der decideret ødelægger ting og begår hærværk, eller det kan være nogle, der efterlader glasskår og skodder og diverse affald,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.
Janni Lundager bekræfter, at Østjyllands Politi har modtaget en anmeldelse om hærværk i Legehuset Regnbuen.