Tre studerende til kamp mod huslejepriser: »De bliver flået«

Det er for dyrt for studerende at bo i Aarhus, mener tre bofæller, der nu skal i boligretten med deres udlejer.

Artiklens øverste billede
Rasmus Svane Høj, Mille Løkkegaard og Julia Hagensby Nygaard tager en for holdet med en retssag i boligretten. Foto: Private

»For mig handler det om, at ret skal være ret. Vi har fået medhold en gang, og jeg vil gerne sætte et eksempel. Der er nogle ting, man ikke skal finde sig i.«

Ordene tilhører 25-årige Mille Løkkegaard, der sammen med to andre studerende nu har kastet sig ud i en kamp for at holde boligpriserne i Aarhus nede.

Det kan lyde som et ambitiøst, måske endda urealistisk, projekt, men hvis ingen tager kampen, sker der i hvert fald ingenting, lyder det.

Besværlig bevisbyrde

Mille og hendes to bofæller, Julia Hagensby Nygaard og Rasmus Svane Høj, har huslejenævnets ord for, at de i en periode har betalt for meget i husleje for deres respektive værelser i en lejlighed i det centrale Aarhus.

Mille har betalt 3800 kroner hver måned for et værelse på 14 kvadratmeter. Nu betaler hun 2400 kroner. Julia har betalt 4800 kroner om måneden for et værelse på 25 kvadratmeter. Huslejenævnet har vurderet huslejeprisen til 3000 kroner.

Udlejeren har dog valgt at anke huslejenævnets afgørelse, hvilket betyder, at de tre studerende skal kæmpe deres sag i boligretten. De skal bevise, at de har betalt for meget i husleje, og det skal de gøre ved at finde sammenlignelige lejemål med en lavere husleje.

Den korte udgave er, at Mille, Julia og Rasmus skal indhente dokumentation af forskellig art, og at en del af arbejdsbyrden i den sammenhæng tilfalder dem, der gerne vil hjælpe.

De venlige sjæle skal desuden sige ja til, at boligretten må komme og besigtige deres lejemål.

Ifølge advokat Camilla Ernst, der repræsenter Mille, Julia og Rasmus i boligretten, er det meget at kræve af andre mennesker, der ikke har en egeninteresse i, at sagen bliver vundet.

Det er særligt besøget fra boligretten, der kan skræmme dem, der vil hjælpe, lyder det fra Julia Hagensby Nygaard.

»Folk bliver nervøse og skeptiske, når de får at vide, at boligretten fysisk skal forbi på et nervøs. De bliver nervøse for, at deres egen udlejer bliver kontaktet. Folk har ikke lyst til at komme på dårlig fod med deres egen udlejer,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

»HJÆLP OS MED AT HOLDE HUSLEJENIVEAUET I AARHUS NEDE!« Sådan indleder Mille, Rasmus og Julia et facebookopslag, hvori de beder om hjælp fra andre studerende. Billedet her er fra det opslag.

»Horrible« vilkår

For at finde sammenlignelige lejemål har Mille, Julia og Rasmus lavet et facebookopslag, der i skrivende stund er blevet delt over 600 gange.

Julia har prøvet at modtage 20 henvendelser på et døgn, og de tre studerende er ifølge egne udsagn taknemlige for opbakningen. Projektet kræver samtidig meget tid og energi, lyder det.

»Der er rigtig meget advokatsprog, man skal sætte sig ind i. Det har længe hængt som en tung sky over os at skulle indhente de her sammenlignelige lejemål,« siger Julia Hagensby Nygaard til Lokalavisen Aarhus.

Den konkrete sag handler om Mille, Julia og Rasmus og deres lejemål, men ifølge de tre studerende handler den som nævnt også om noget mere og større.

»Det er virkelig en retfærdighedssag. Hvis ingen tager de her sager, ender det jo med, at boligpriserne bare bliver ved med at stige og stige og stige. Boligpriserne skal være fair, og der skal ikke være nogen, der skal sidde og tjene kassen på studerende, der mangler et sted at bo,» siger Julia Hagensby Nygaard.

Det er velkendt, at huslejeniveauet i Aarhus er relativt dyrt sammenlignet med andre byer i Jylland. Ifølge forretningsfører i Aarhus Lejerforening, Preben Meiniche, er det dobbelt så dyrt at leje en lejlighed i Aarhus, som det er at leje en i Randers.

Han kalder vilkårene for studerende i Aarhus for »barske« og »horrible.«

»Lejepriserne er stukket helt af. Der er nogle få, der får kørt en sag, og så er der 10 gange så mange, der af forskellige årsager ikke gør det. Der er også mange, der ikke tør føre sag, fordi udlejerne bliver sure. De kan ikke lide at blive sagt imod,« siger Preben Meiniche til Lokalavisen Aarhus.

Farvel, depositum

Huslejeprisen er ikke den eneste hurdle, de studerende skal over, når de efter typisk to år skal flytte fra en lejet lejlighed.

»De seneste to måneder er vi blevet rendt ned af studerende, der føler, at de bliver flået, når de flytter. Vi ser fraflytningsregninger på 20.000-30.000 kroner. Først betaler de en tårnhøj husleje, og når de så skal flytte, får de ikke depositum tilbage. De skal helst af med penge, siger Preben Meiniche og fortsætter:

»Udlejerne vil have en nyistandsat lejlighed hver gang, selv om lejligheden ikke trænger til at blive malet eller renoveret. Vi har rigtig mange sager med udlejere, hvor vi skal slås om, om lejligheden skal males eller ej,« siger han.

Mille Løkkegaard har selv betalt omkring 23.000 kroner i depositum.

»Jeg håber på, at jeg får skyggen af nogle af de penge tilbage. Mit indtryk er, at rigtig mange studerende oplever, at deres depositum ryger. Der sker rigtig mange suspekte ting. Mange ender med ikke at gøre noget ved det, fordi de er på vej et andet sted og fordi, det er bøvlet. Der er mange, der smider håndklædet i ringet.« siger hun.

Kampen stopper ikke

Advokat Camilla Ernst fra Advokatkompagniet mener, at Mille, Julia og Rasmus har en god sag.

»Men det hele afhænger af, om de kan løfte bevisbyrden. Man kan ikke være sikker på, at man vinder en sag, selvom man har vundet den i huslejenævnet. Bevisførelsen i boligretten er meget anderledes,« siger hun.

En tidligere beboer i den lejlighed, Mille, Julia og Rasmus bor i, fik også medhold i huslejenævnet, da han med Aarhus Lejerforening i ryggen førte en sag mod udlejeren.

I den sag valgte udlejeren ikke at anke, hvilket de tre studerende ser som et tegn på, at deres udlejer godt ved, han tager for meget for værelserne.

Uanset hvad, vil det kræve en kontinuerlig indsats, hvis de mange studerende i Aarhus vil forsøge at holde byens boligpriser nede, lyder det fra advokaten.

»Den afgørelse, der kommer i boligretten, gælder kun for de tre lejere. Det er naivt at tro, at fordi man vinder en enkelt sag i boligretten, så klapper de andre udlejere hælene sammen og retter ind efter det. Der bliver ført mange sager i Aarhus, og alle afgørelser er helt konkrete. Det er ikke filantropi, der driver udlejerne. De har en forretning, og de vil gerne tjene penge,« siger Camilla Ernst til Lokalavisen Aarhus.

Det lyder jo fint, at I vil være med til at holde boligpriserne i Aarhus nede, Mille Løkkegaard. Men er du ikke bare ude på at indkassere nogle penge på vej ud ad døren?

»Det synes jeg ikke. Der er selvfølgelig noget egoistisk i det, men man ved ikke altid, hvad ting er værd. Hvis min gamle roomie ikke havde fået medhold, tror jeg aldrig, jeg havde tænkt, at det beløb, jeg betalte, kunne være unfair. Jeg kom fra en husleje på 4000 kroner i Viby, så jeg syntes, jeg havde vundet i jackpot.«

Julia flyttede ud af lejligheden 1. maj. Rasmus flytter første august. Mille bliver boende, indtil hendes kontrakt udløber den 1. september.

De tre studerende skal fremlægge deres sag den 3. november.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.