Ib, købmandsbutikken og den mexicanske skønhed

Det var et spansk-kursus, en uranium-mine og en folkevogn, der førte købmand Ib Knud Frederiksen fra Ebeltoft til sit livs kærlighed i Mexico.

Artiklens øverste billede
Ib blev gift med sin Angelina i Monterrey i Mexico 21. maj 1960. Privatfoto

Købmandssønnen fra Ebeltoft rejste både til København, Canada og Mexico, før han mødte Angelina, som han nu har været gift med i 61 år.

Ib Knud Frederiksen blev født i Adelgade i Ebeltoft 27. april 1930. Hans far hed Emil Ejner Frederiksen, kom fra Rudkøbing på Langeland og havde en købmandsbutik i Ebeltoft, som hed E.E.Frederiksen.

Ib’s mor hed Margrethe Zerine Jensen og var født i Fuglslev. Ib var den yngste af en søskende flok på fem.

Ib Knud Frederiksen og konen Angelina, da de fejrede 60 års bryllupsdag sidste år. Det tog en tur til Canada og Mexico før de fandt hinanden. Privatfoto

Da købmandssønnen var færdig med sin skoletid blev han uddannet købmand og kom på kontor. Efter endt uddannelse arbejdede han i en periode i sin fars forretning. Ib fortæller, at det var i slutningen af krigen og han husker, at tyskerne kom og handlede i butikken, og at de stort set var venlige.

Der blev også byttet med rationeringsmærkerne. Hvis en kunde havde for mange smørmærker, kunne de måske byttes til sukkermærker.

I Folkevogn til Mexico

Senere rejste Ib til København og fik arbejde som kontormand hos Nivea-fabrikken, der var ejet af P. Bejerstorf som lå i Hamburg og at Ib blandt andet var på besøg der.

Imens kontormanden boede i København gik han på spansk-kursus og lærte at tale sproget.

På et tidspunkt bestemte Ib sig for at rejse til Toronto i Canada, hvor hans søster boede. I den periode rejste han op til uranium-minerne, hvor han i et år arbejdede på lønningskontoret. Her mødte han to mennesker; en tysker ved navn Wolfgang og en canadier som han blev gode venner med. De besluttede sig for at leje en folkevogn og køre til Mexico.

Parret mødte hinanden da Ib og to andre kørte Mexico tyndt i en Folkevogn. Privatfoto

Planen var at køre rundt på må og få i hele Mexico.

Året var 1957 og da de unge knægte kom til Monterrey i det nordøstlige Mexico, gik de en aften på restaurant. Her kom der pludselig tre søde piger forbi, som kontaktede dem. De snakkede og senere gik de i tivoli. Ib og Angelina, som en af pigerne hed, blev tiltrukket af hinanden. Ib lovede at vende tilbage til Monterrey, inden han skulle tilbage til Canada.

Ib og Angelina skrev sammen i tre år, imens Ib stadig var i Canada. De så ikke hinanden i al den tid.

Derefter ville Ibs far rigtig gerne have, at han kom hjem til Danmark, for på sigt at overtage købmandsforretningen. Angelina indvilligede i at sige sit job som ansat i et renseri op, forlade sin familie og rejse med Ib til Danmark, for at arbejde i butik. Men inden de forlod Monterrey i Mexico blev gift med hinanden. Det var 21. maj 1960.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Tre børn og lejlighed over købmandsbutikken

I Ebeltoft flyttede de ind i lejligheden ovenover købmandsbutikken. På daværende tidspunkt var der ca. 10 købmandsbutikker i Adelgade.

For at få det hele til at hænge sammen, havde Ib arbejde som kontormand på fjernvarmen, ved siden af arbejdet i butikken.

Angelina havde travlt med at passe deres tre børn som de fik i løbet af årene, samtidig med at hun også var i butikken. Først fik de datteren Maria, siden Margrethe og til sidst Jens. Efter fire år oven på butikken, fik de råd til at købe hus på Grimsvej 8 ved Skelhøje Skole.

Angelina og Ib Knud Frederiksen har tre børn, otte børnebørn og tre oldebørn. Privatfoto

Efterhånden som årene gik og Kvickly kom til byen, lukkede flere af købmandsbutikkerne i Adelgade. Ib holdt ud sammen med købmand Svane og udvidede sit sortiment med Skjold Burne vine, hvilket var en god forretning.

Men efter næsten 25 år måtte de til sidst sælge butikken. Ib fortsatte sit arbejde ved fjernvarmen, hvor han nåede at være i 15 år og Angelina fik først arbejde på De Gamles Hjem og siden på Toftevang.

Hunden Amigo og Angelina

For ca. otte år siden solgte de huset på Grimsvej og flyttede i andelsbolig på Søhusvej. Ib nåede kun at bo der i en kort årrække, for i 2019 at flytte ind i Søhusparken.

Så i dag bor de hver for sig, men tæt på hinanden. De ser dagligt hinanden og snakker om gamle minder. Indimellem går Ib over til Angelina for at se til deres fælles hund Amigo.

De har otte børnebørn og tre oldebørn, som de nyder sammen. For nogle år siden var de på en fælles rejse til Thailand alle sammen. Ib og Angelina har mange gange i deres liv været tilbage i Mexico på ferie og for at besøge familie. Sidste år kunne de fejre diamantbryllup.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Den 91 årige Ib ser ikke så godt længere, han er næsten blind, men han nyder stadig at gå nogle små ture rundt om Søhusparken.

Før i tiden spillede den tidligere købmand skak.

»Jeg var faktisk ret god,« siger han stolt.

Han nåede at blive æresmedlem i Ebeltoft Skakklub.

På grund af synet spiller han ikke længere, men nu elsker han at fortælle om sine skak-præstationer og alle de andre oplevelser, som han har haft i sit liv.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.