Fylder 50 år: Hun blev boghandler ved et tilfælde

En afskedigelse på det "rigtige" tidspunkt førte Marie-Louise Kannerup til titlen som boghandler.

Artiklens øverste billede
Marie-Louise Kannerup håber, at fremtiden byder på mange flere år som boghandler. Hun håber, at den øgede opmærksomhed på at handle lokalt, som corona-pandemien har ført med sig, fortsætter. Foto: CSJ

Hadstens boghandler, Marie-Louise Kannerup, fylder 50 år 14. juli.

At 4-tallet i alderen nu erstattes af et 5-tal rører hende ikke det mindste. Men fejres, det skal det da, og derfor er Bogormen lukket på dagen.

Det er ellers lidt atypisk Marie-Louise Kannerup sådan at lukke forretningen. Under corona-pandemien har hun jo gang på gang vist, at hun er first mover i at tænke kreativt, så biksen har kunnet forblive åben - inden for lovens rammer naturligvis.

Under første bølge iværksatte hun således lynhurtigt nye tiltag - såsom levering i lokalområdet og privat shopping, hvor man fik butikken for sig selv i tre kvarter. Og da butikken igen måtte åbne efter anden bølges nedlukning, ja, så slog Marie-Louise Kannerup dørene op allerede ved midnat - og kunderne stod såmænd klar.

»Jeg kan godt lide at have den slags skæve vinkler på tingene,« siger hun.

En hurtig beslutning

Selvom hun i dag er glad for jobbet som boghandler, så lå det ikke lige umiddelbart i kortene, at hun skulle ende dér.

»Jeg har aldrig drømt om at stå i butik - slet ikke,« siger hun, men tilføjer dog:

»Men hvis nu jeg skulle, så skulle det være en boghandel.«

Og sådan blev det altså, for skæbnen ville, at hendes stilling i Terma i Lystrup blev omstruktureret væk på samme tid, som Esben Hammer satte Bogcentret til salg.

»Jeg tænkte, at det ikke var til at bære, hvis Hadsten ikke længere skulle have end boghandel. Samtidig har jeg aldrig befundet mig godt i ikke at have noget at lave,« fortæller Marie-Louise Kannerup, som tilføjer, at hendes mand, Ian, endte med at give hende et puf:

»Til sidst blev han så træt af at høre på mig, at han sagde: ’Så gå dog op og spørg, om butikken er solgt’. Det gjorde jeg - og det viste sig, at den faktisk VAR solgt. Så den idé skød jeg ud af hovedet igen. Handlen gik dog i vasken, og så måtte jeg meget hurtigt beslutte, om det var det, jeg ville - jeg slog til.«

En hyggelig boghandel

Hun overtog butikken 1. oktober 2016 og ændrede navnet til Bogormen Hadsten. Dengang lå butikken oppe i centret, der hvor bageren er nu.

»Der var ikke gået et år, og så var alle butikkerne i centret lukket. Der var kun apoteket og mig tilbage,« fortæller hun om den lidt tunge begyndelse.

1. januar 2019 flyttede hun så butikken ned til sin nuværende placering i Søndergade 10.

Da hun overtog Bogcentret, var butikken en del af kæden Bøger og Papir, hvilket sidenhen blev til Bog & idé.

»Men den trådte jeg ud af, da Jeg synes, kæden var for dominerende. Jeg har en klar holdning til, hvad der er en god boghandel, og det var ikke foreneligt med Bog & idés koncept, som jeg ikke synes, der er meget charme ved,« siger hun.

»Helt fra begyndelsen insisterede jeg eksempelvis på at ville have en lænestol i butikken, men det kunne kæden slet ikke se en idé i, for tænk nu på alle de hyldemeter, som gik til spilde ved det. Men det er jeg altså ligeglad med, for en boghandel skal være hyggelig, det skal være et sted, hvor man føler sig velkommen. Jeg vidste også, at min butik skulle være mere end en boghandel, det skulle være et lille kulturcentrum, og det synes jeg, at jeg er lykkedes med,« fortsætter hun og hentyder til, at der i Bogormen er blandt andet bogsigneringer, forfatterarrangementer og inspirationsaftener for bare at nævne noget.

Internationale studier

Som nævnt lå det ikke i kortene, at det var i en boghandel, Marie-Louise Kannerup skulle ende. Hendes vej hertil gik som følger:

Efter endt studentereksamen flyttede hun til Spanien, hvor hun endte med at bo i tre år. Her arbejdede hun som au pair og hos MD Foods.

Da hun kom hjem, kom hun på universitetet, hvor hun læste sprog og internationale studier med spansk som hovedsprog - her læste hun desuden et semester i Barcelona.

Efterfølgende arbejdede hun i internationale afdelinger i forskellige virksomheder, hvor hun havde kommunikation som omdrejningspunkt. Blandt andet hos Danisco i Brabrand og i Terma i Lystrup.

Holder af korsang

Marie-Louise Kannerup er opvokset i Løjt Kirkeby i Sønderjylland. Som med så mange andre, var det kærligheden, der bragte hende til Hadsten - i hendes tilfælde i form af Ian, som er fra Vissing.

Parret har boet i Hadbjerg siden 2007, og Hadbjerg/Marie-Louise er et perfekt match:

»Dér, tror jeg, at jeg skal bæres fra.«

Marie-Louise og Ian har desuden - efter hendes eget udsagn - »to lækre unger«: Bertram på 12 år og Frederikke på 10 år. Dertil kommer familiens seneste skud på stammen, nemlig den lille rundkørsel Dixie.

I fritiden er der særligt én ting, som Marie-Louise holder af: Sang. Hun synger i det klassiske kor Aarhus Kammerkor.

»Jeg elsker at synge. Og så er jeg bare så heldig at være velsignet med en stemme, som kan bruges til noget. Jeg kan forestille mig, at sang giver mig det samme, som når en sportsmand løber et maraton,« siger fødselaren.

Desuden er hun engageret i Hadsten Rotary Klub og sidder i skolebestyrelsen på Hadbjerg Skole.

»Jeg har faktisk altid vægtet at være med til at gøre en forskel for mine unger,« forklarer hun.

Netop børnene vil hun gerne prioritere lidt mere tid på, så derfor har hun bevidst droslet lidt ned for aktivitetsniveauet - blandt andet ved at træde ud af bestyrelsen i Hadsten Handel.

Fremtiden håber hun byder på mange flere år som boghandler.

Hun håber, at den øgede opmærksomhed på at handle lokalt, som corona-pandemien har ført med sig, fortsætter:

»Det lokale fokus skal vi holde ved!«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.