Potentialer i forbindelsen Grenaa-Halmstad er i gang med at blive indfriet

Dansk-svensk minikonference i midten af juni satte fokus på lokale muligheder i færgeforbindelsen mellem Grenaa og Halmstad. Samtidig blev nogle af de foreløbige resultater præsenteret. Norddjurs Kommune fortæller om minikonferencen.

Artiklens øverste billede
Det blev fejret med stort fremmøde, glæde og optimisme, da Grenaa-Halmstad-færgen blev indviet i februar 2020.

Dronningens Ferieby lagde lokaler og teknik til, da Norddjurs Kommune og Halmstad Kommune i juni samlede turistaktører og erhvervsliv med interesse i kommunernes partnerskabsaftale Kattegatalliancen.

Borgmester Jan Petersen indledte mødet med at ridse baggrunde for aftalen op:

»Målet er at videreudvikle det tværgående samarbejde mellem turisme og erhverv på tværs af Kattegat. Vores svenske venner vil gerne gå på opdagelse i vores jyske område, og det er vores opgave at få dem til at gøre ophold her og se de mange muligheder, der er på vores egn.«

Kommunaldirektør Christian Bertelsen og borgmester Jan Petersen var med på konferencen. Pressefoto

Kommunaldirektør Christian Bertelsen:

»Vi har skabt en konstruktion med forankring i den politiske og administrative topledelse i begge kommuner. Ved at bringe aktører sammen og selv gå forrest skaber vi resultater, og det er meget glædeligt, at erhvervsliv, foreninger og turismeaktører begynder at høste frugterne af Kattegatalliancen. Nu, hvor Covid-19 ikke sætter så mange begrænsninger, glæder vi os til snart at genoptage de fysiske delegationsbesøg og realisere kommunalbestyrelsens målsætning om en stærk korridor på tværs af Kattegat. Det er et samarbejde med potentiale lokalt og bredere i det østjyske og Midtjylland.«

Norddjurs Kommune var vært ved den dansk-svenske minikonference, som blev afholdt i Dronningens Ferieby i Grenaa. Pressefoto

Høje ambitioner

Travel Commercial Manager Business Region Denmark Julia Kronberg, Stena Line, lagde på konferencen ud med at bakke op om aftalen og hele idéen med Kattegatregionen.

»Vi skal skabe ’success by cooperation’, og selv om pandemien har været en stor udfordring for os, har vi ikke ændret på hverken strategien eller vores høje ambitionsniveau,« sagde hun og tilføjede, at der er stor optimisme omkring ruten i Stena Line.

Travel Commercial Manager Business Region Denmark Julia Kronberg, Stena Line udtrykte stor optimisme over Grenaa-Halmstad ruten. Pressefoto

Ifølge flere tilhørere, der var fysisk til stede, virkede det helt naturligt, at Julia Kronberg deltog live på storskærm, fordi mange er blevet vant til mødeformen. De pegede på, at det i sig selv gør det lettere at styrke kommunikationen og samarbejdet i Kattegatregionen.

Tæt turistsamarbejde

Stena Line har et tæt samarbejde med de to turismeorganisationer Destination Halmstad og Visit Aarhus.

»Vi savner jer og Danmark,« var den kontante udmelding fra turistchef Malin Backe fra Halmstad, der fortalte om destinationens fire fokusområder: Natur, kyst & hav, kultur og mad samt om arbejdet med at bruge byens indbyggere som ambassadører.

Fra den danske side var det partner-koordinator Else Brask fra Visit Aarhus, der havde samme udgangspunkt:

»Vi fokuserer på bæredygtighed, på det helt lokale og på stoltheden over det område, vi bor og arbejder i. I tæt samarbejde med Visit Danmark arbejder vi på at skabe større kendskab til vores område i Syd- og Vestsverige. Svenskerne kigger gerne til Danmark, og de ser meget lyst på fremtiden.«

Lander svensk ordre

For De Danske Gærfabrikker i Grenaa er færgen til Halmstad meget interessant. De er blevet leverandør af gær til Sveriges største bageri, der især laver kanelgifler.

»De er ved at opføre et nyt bageri i netop Halmstad, og med en leverance på mellem to og fire tankbiler om ugen giver det god mening at bruge færgen,« udtalte fabrikschef Michael Vinge, der allerede efterspørger flere afgange at vælge imellem.

Fabrikschef Michael Vinge, De Danske Gærfabrikker, borgmester Jan Petersen, Norddjurs Kommune, kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen, Danish Crown, og kommunaldirektør Christian Bertelsen, Norddjurs Kommune. Pressefoto

Også Danish Crown er aktive i Sverige, og kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen fortalte om deres erfaringer fra broderlandet.

»De er lidt forelskede i dansk madkultur, lige fra de røde pølser til højtbelagt smørrebrød, og de ser den danske mad som mere eksotisk.«

På hver side af Kattegat arbejdes for at markedsføre rutens mange fordele og de oplevelser og muligheder, der venter turister og erhvervsliv i begge lande. Infrastrukturen på Djursland og adgangen til færgen i Grenaa forventes at få et løft indenfor de kommende år. Omfartsveje om Trustrup og Tirstrup var således en del af et bredt trafik-forlig indgået i Folketinget i slutningen af juni, hvor der samtidig var et stort fokus på mobilitet og forbedring af infrastrukturen i Østjylland.

»Vi kan nu igen rejse mellem vores to lande, og passagertrafikken er åbnet. Vinduet er slået op på vid gab for Kattegatalliancen til det potentiale, som er til stede indenfor turisme, kultur, handel og tjenesteydelser,« sluttede Jan Petersen.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.