Bolius: Send en landinspektør ud i kuperet terræn
Tine Nielsen fra Bolius opfordrer til, at kommunen stiller krav til at bygninger afsættes af Landinspektør, især når der søges om at bygge i kuperet terræn. Det gør man i hendes nordsjællandske hjemkommune.

Sommerhus-sagen i Syddjurs Kommune, hvor der bygges på en skrånende grund og hvor soklen bliver placeret højere i terrænet end det oprindelige sommerhus er langt fra enestående.
Det fortæller Tine Nielsen fra Bolius. Hun er fagekspert inden for arkitektur og bygningslovgivning og har over 35 års erfaring med bygherrerådgivning, skitsering og projektering af privat-, andels-, og alment- og pleje og ældreboligboligbyggeri.
Hun er af den opfattelse, at bygherre der ansøger altid skal tage udgangspunkt i det daværende terræn, før man sender byggeansøgningen afsted.
»Udgangspunktet må være det naturlige terræn ved skel, men jeg mener ikke man kan starte ved bakketoppen og tæt på det højeste punkt.«
»Men når der er terrænforskelle, skal der som udgangspunkt aftales niveauplaner (en eller flere fastlagte koter) hvorfra højden på bygningerne skal måles.«
Send landinspektør
Hun forholder sig kun generelt til sagen om sommerhusbyggerier i kuperet terræn, men siger følgende, efter at have fået sagen fra Syddjurs forelagt:
»Lige så snart noget ikke er normalt bør en kommune reagere. Hvis du må det her i Syddjurs som du skitserer, så får du nogle sommerhusejere der gerne vil presse citronen og der er meget elastik i de her regler, som er op til kommunens vurdering. Og her bliver det meget svært for både kommune og den der ansøger.«
Hun foreslår at Syddjurs Kommune kunne gøre ligesom i hendes egen nordsjællandske hjemkommune.
»Hvis der er tale om en byggeansøgning i kuperet terræn, så er der et krav fra kommunen om niveauplaner og der stilles krav om at bygninger afsættes af en landinspektør. Og hvis der ellers stilles krav til noget angående højden, så er det landinspektøren der afsætter dem.«