Højtplaceret sommerhus giver hævede øjenbryn i Syddjurs

Nybygget sommerhus på en skrånende grund er bygget og hævet til en højde over to en halv meter højere end det oprindelige sommerhus. Det får borgmesteren i Syddjurs Kommune til at hæve brynene. Han vil have regler der skal forhindre det i fremtiden.

Artiklens øverste billede
Der er givet byggetilladelse til at bygge dette sommerhus i et sommerhusområde i Syddjurs. Det oprindelige lå i godt 6 meter højde på midten af den skrånende grund. Nu er det nye placeret i 8,48 meters højde og der er kommet en del jord på i højden. Foto: Kian Johansen

På en skrånende sommerhusgrund i Syddjurs Kommune har ejeren af grunden søgt om en byggetilladelse til at bygge et nyt sommerhus på sin grund i stedet for det gamle, der lå midt på grunden.

Det har Syddjurs Kommunes byggesagsafdeling godkendt og byggeriet af sommerhuset er ved at være færdigt.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

I sig selv ikke alarmerende. Hvis ikke det lige var for en beboer i nærheden og en borgmester der er betænkelige ved byggeriet.

»Han har jo terrænreguleret i flere omgange og ansøgt om et byggeri, der nu ligger langt over to en halv meter højere end det oprindelige sommerhus,« siger en oprørt Søren Brink, der selv bor i det pågældende sommerhusområde.

Må man bygge så højt?

Han undrer sig over, at man kan få et sommerhus så meget op i højden uden at kommunens folk reagerer.

Derfor har han i flere omgange kontaktet byrådspolitikerne og borgmesteren for at gøre opmærksom på byggeriet, der har fået en byggetilladelse og lov til at bygge fra kotepunkt 8.48. Det vil sige 8.48 meter over havets overflade.

Grunden skråner og på data fra kortforsyningen.dk (Styrelsen for Datasikkerhed og Effektivisering, red.) kan man se, at det laveste punkt i 2019 lå på omkring 3,6 meter på grundens laveste punkt, mens det højeste punkt helt i skel ligger på 8,6 meter. Det daværende hus lå på midten af grunden i et kotepunkt der hed 6,5, hvis du måler fra det yderste af husets betonsokkel, der omkransede selve huset dengang.

Der er terrænreguleret en del på denne sommerhusgrund. Det øverste lag nye jord ligger 8.48 meter over havets overflade, mens det nederste af grunden (det synlig græs) ligger under 4 meter over havets overflade. Foto: Kian Johansen

Nu er nybyggeriet skubbet op på skråningen og der er givet lov til at bygge i kotepunkt 8,48, selvom det daværende kotepunkt lige i det område på midten af grunden ikke lå højere end allerhøjest 7 meter i 2019.

Søren Brink og andre beboere har bemærket, at der er terrænreguleret på grunden ad flere omgange. Med sikkerhed i 2019 og efter at byggetilladelsen blev givet, kørte der masser af lastbiler med jord på her i løbet af maj måned. Det er ikke i sig ulovligt at terrænregulere sin egen grund, mener en professor. Det kan du læse om i den nedenstående artikel.

Søren Brink så gerne, at huset blev revet ned og placeret længere nede terrænet og håber, at sommerhusejeren kan blive bedt om det med loven i hånden. Det er nu ikke så sikkert at det kan lade sig gøre, som du kan læse i de andre artikler vi har skrevet om sagen.

Søren Brink mener dog, at det ikke kun er byggeloven der er gældende i forhold til det aktuelle byggeri, men også Bygningsreglement 18 (BR18, red.).

»BR 18 gælder for alt byggeri og her siger §456 meget tydeligt, hvad der er lovligt og den foretagne terrænregulering er iflg §456 ikke lovlig,« mener han.

Her ses en skitseplan, der var en del af den byggeansøgning ejeren af sommerhuset sendte ind til Syddjurs Kommune. Bemærk den stiplede røde linje der markerer det oprindelige terræn.

Borgmester går ind i sagen

Borgmester Ole Bollesen kalder sagen betænkelig og han mener ikke, at det burde kunne lade sig gøre at flytte og hæve sit hus så markant som der er gjort i denne sag.

»Jeg har bedt om at få undersøgt om vi på nogen måde kan bede sommerhusejeren om at fjerne sit nybyggede sommerhus og lade vedkommende bygge lavere og så vil vi undersøge, om vi kan lave nogle regler, der styrer den her slags fremover,« siger borgmesteren.

I den konkrete sag er sommerhuset tæt på at være færdigbygget. Syddjurs Kommune har, ifølge borgmesteren, sendt en landinspektør ud for at konstatere om kotepunkterne er overholdt og for, at man med sikkerhed kan finde ud af, hvad der er op og ned på sagen.

Under det sidste byrådsmøde før sommerferien svarede borgmesteren, på vegne af byrådet, på en del spørgsmål omkring sagen i den åbne spørgetid.

Og her konstaterede han, at man i Syddjurs generelt opererede med et vippeprincip, når der blev givet lov til at bygge på en skrånende grund. Skal det stå til troende, så burde sommerhuset være blevet placeret i et kotepunkt på 6,1 meters højde, da det laveste punkt i 2019 var 3,6 meter og det højeste lå på 8,6 meter. De to tal lagt sammen og divideret med to giver nemlig 6,1 meter.

Det står stadig uvist om kommunen i den konkrete sag reelt kan gøre noget på bagkant.

I det åbne sagssystem på kommunens hjemmeside er den seneste udvikling en anmeldelse af ’påbegyndelse af byggeri’ dateret 14. juni. Den indeholder blot et rids med en afsætningsplan i, intet andet. Den er udført af en landmåler, dateret 5. marts. Her er galgemålet 8.9. (Galgemålet angiver højden på fundamentet, red.)

Det er sket efter at kommunen havde bedt om yderligere oplysninger og blandt andet bedt om en redegørelse for terrænreguleringen og dokumentation for at byggetilladelsen overholdes. Men det findes der intet skriftligt på i det åbne kommunale system.

Sommerhus-sagen har afsløret en delvis brist i kommunens byggesagsbehandling og de love der regulerer sagerne. For hvis byggeriet i højden viser sig at være fuldt lovligt, så kan stort set alle sommerhusejere i Syddjurs i princippet terrænregulere deres sommerhusgrund og efterfølgende søge byggetilladelser til sommerhuse der placeres højere oppe i terrænet.

Avisen har telefonisk og via sms kontaktet ejeren af sommerhuset, men vedkommende er ikke vendt tilbage.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.