Mindeord: En enestående fighter er gået bort

Tidligere direktør på Hotel Hvide Hus i Ebeltoft og tidligere hotelejer, Kamma Madsen, er gået bort i en alder af 95 år.

Artiklens øverste billede
Kamma Madsen fra Ebeltoft er død i en alder af 95 år.

Kamma Madsen

23. marts 1926 – 27. juni 2021

Kamma har boet og haft sit virke i Ebeltoft i over 50 år. Hun stod sammen med sin mand, Jørgen Viskum Madsen, i front for Hotel Hvide Hus i 1960’ernes storhedstid, hvor hotellet blomstrede med liv og arrangementer, f.eks. temadage, modeshows og forskellige musikalske indslag. Her havde hun sine stuepiger boende på jomfrugangen – ingen mænd måtte komme der – men trods mandeforbud kom der mange dejlige ægteskaber mellem de ansatte.

Kamma var en kvinde, som mange så op til, og som var en ledestjerne for en række mennesker. Dem, der skabte et bånd til hende, gav ikke slip. Det var den slags loyalitet, som man ikke får, men som man gør sig fortjent til. Hun var et beskedent menneske, som satte et stort aftryk i folk omkring hende, hun gav velmenende råd, og så var hun en sand mester i at glæde sig over andres succes. Således blev der også skabt en trofast klub kaldet Madsens Gamle Drenge – en gruppe af Kamma og Jørgens lærlinge, som har mødtes hvert år siden 1970’erne og stadig gør det.

Kamma Madsen (født Jensen) voksede op i Hammershøj som ældste barn af tre, datter af manufakturhandler Jesper Jensen og medhjælpende hustru Inge Marie Jensen. Allerede i en alder af seks år mistede hun sin mor og måtte hjælpe med at passe de to yngre brødre, mens Valborg Jensen kom ind som ny kvinde i huset.

I sine unge år blev Kamma uddannet hos Jysk Telefon, og under Anden Verdenskrig passede hun telefoner og var én af de få, der måtte bevæge sig udendørs under udgangsforbuddet. Vi er mange, der har lyttet til hendes gribende fortælling om, hvordan hun gik alene gennem gaderne i mørket. Her blev hun stoppet af de bevæbnede, tyske kontrolposter med et højt ”Halt!” og skulle vise sit udgangsbevis.

Efter krigen mødte hun Jørgen Viskum Madsen, og de to blev gift. Før brylluppet drog Kamma med tog gennem det krigshærgede Tyskland til Schweiz, hvor hun arbejdede som ung pige i huset. Derefter tog Kamma og Jørgen til Rusland, hvor de begge fik arbejde på ambassaden i Moskva, hun som oldfrue og han som butler. Senere rejste de sammen til Chicago og Palmer House, verdens største hotel på daværende tidspunkt, hvor Kamma blev oldfrue på 17. etage og havde en stab af stuepiger under sig.

Efter hjemkomsten overtog det unge par familiehotellet i Bjerringbro, Madsens Hotel, i 1964, og senere drev de hoteller flere steder i landet, herunder som direktørpar på Rold Storkro og Hotel Hvide Hus i Ebeltoft og som medejere af Grand Hotel i Odense, Sallingsund Færgekro og Hotel Hanstholm.

Jørgen og Kamma fik børnene Lisbeth, Jesper, Mette og Lars Jørgen. Kamma var en kærlig og omsorgsfuld mor – og senere mormor, farmor og oldemor.

I en alder af blot 51 år blev Kamma enke med fire børn. Men hun lod sig ikke slå ud af sorgen – hun valgte at overtage driften af hotellerne og føre det fælles værk videre. Hun var en sej kvinde i en mandeverden, og hun arbejdede, til hun var godt oppe i 70’erne – de sidste mange år som bestyrelsesmedlem på Hotel Fjordgården i Ringkøbing, hvor hun ofte tog turen over fra hjemmet i Ebeltoft.

Kamma blev gift igen med stadsingeniør i Ebeltoft, Hans Henrik Hansen, og de to delte mange oplevelser og havde flere gode år sammen inden hans død i 1986. De var blandt andet på en ferie i Frankrig sammen, hvor Hans Henrik fik ideen til Øer Maritime Ferieby.

Hun var en meget berejst kvinde, og hun nød at tage på ture med børn og børnebørn. De senere år genbesøgte hun Palmer House i USA i en alder af 87 år og familien i Schweiz, da hun var 90 år. Her var sønnen i huset overstrømmende glad for at se Kamma igen, selvom der var gået over 50 år siden sidste møde.

Som frontkvinde på flere hoteller havde Kamma et blik for detaljen. Vi er flere børnebørn, der har lært at nippe det visne af blomsterne, lave fantasifulde juledekorationer og placere sofapuderne korrekt. Hun ville have sat pris på at blive kaldt raffineret i sin nekrolog. Og hun var bestemt raffineret.

I gode stunder sagde hun ofte ”vi lever som grever og baroner” – og hun havde da også en vis fascination af det royale, var fast læser af Billed-Bladet og fulgte kongefamilien tæt. På hotellerne modtog hun og Jørgen flere verdensstjerner, heriblandt The Rolling Stones, Walt Disney og Richard Nixon.

Kamma havde gennem årene mange mennesker under sine vinger, og vi er mange, der har meget at takke Kamma for. Vi vil huske hende for hendes urokkelige positivisme, viljestyrke, ildhu, omtanke, ordenssans og kærlighed. Hun efterlader et stort savn hos os alle.

Kamma sov stille ind i sit elskede hjem på toppen af Solvangsvej i Ebeltoft en solrig søndag ved middagstid, omgivet af sin familie.

Hvil i fred og tak for alt. Ære være dit minde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.