Mistanke om seksuelle overgreb på Kilebos udviklingshæmmede: Forældre fik intet at vide
DR kan afsløre, at der har været mistanke om, at en medarbejder på det skandaleramte bosted Kilebo i Tilst krænkede beboere seksuelt.
Skeletterne væltede ud af skabene, da Lokalavisen Aarhus for et år siden begyndte at afdække særdeles problematiske forhold for de udviklingshæmmede beboere på bostedet Kilebo i Tilst.
Vold, magtanvendelser, mistrivsel, medarbejderflugt og meget mere var en del af hverdagen på bostedet, som efter afsløringerne tilført ressourcer og splittet op i to selvstændige enheder.
Men der er øjensynligt fortsat skeletter gemt i skabene hos Sociale Forhold og Beskæftigelse. I hvert fald kunne DR søndag afsløre, at en medarbejder tilbage i 2017 meddelte bostedets ledelse, at der var bekymring omkring en ansats opførsel overfor beboerne.
»Dybt chokeret«
Ifølge bekymringsskrivelsen til ledelsen var der tale om grænseoverskridende og nedværdigende behandling. Der bliver blandt andet berettet om episoder, hvor den anklagede medarbejder skulle have fået en beboer til at gå nøgen rundt i køkkenet, og på et tidspunkt skulle han også have hældt ketchup ud på et bord for at få en beboer til at slikke det op.
Jeg kan simpelthen slet ikke forstå, at man bare fejer det ind under gulvtæppet
Men ledelsen vælger ikke at orientere myndighederne eller beboernes pårørende, kan DR fortælle. Først tre år senere får Susanne Nielsen, mor til en af de nævnte beboere, noget at vide fra en nu tidligere ansat på bostedet.
»Jeg bliver selvfølgelig dybt, dybt chokeret (...) Jeg kan simpelthen slet ikke forstå, at man bare fejer det ind under gulvtæppet,« siger hun til DR.
»Fejlskøn«
Hun forstærker dermed den fortælling, flere forældre tilkendegav overfor Lokalavisen Aarhus sidste sommer, hvor man havde en fornemmelse af, at ledelsen på stedet - og efterfølgende Aarhus Kommune - hellere ville lægge låg på tingene end fortælle åbent om tingenes tilstand på det bosted, hvor deres kære skulle have været i trygge og omsorgsfulde rammer.
En tidligere medarbejder på Kilebo fortæller også til DR, at det »ville have alvorlige konsekvenser«, hvis de pårørende fik noget at vide om sagen.
Direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen, beklager håndteringen overfor DR.
»Det er klart et fejlskøn. Vores praksis var og er meget tydelig, at hvis der sker hændelser, hvor der er mistanke om krænkelser eller seksuelle krænkelser, så skal der ske orientering til relevante myndigheder, til tilsynet og også til politiet, hvis vi vurderer, at der er foregået noget kriminel,« siger han.
ddp