Sygeplejersker demonstrerer: Men her bryder de reglerne
Aarhus Kommune har ikke kendskab til det banner, der fredag morgen er sat op på en historisk statue ved Aarhus Domkirke. Derfor bliver det omgående fjernet, da det ikke er tilladt at hænge budskaber op på byens monumenter, fortæller driftsansvarlig hos Teknik og Miljø.
350 sygeplejersker på AUH strejker, og i sidste weekend var omkring 1.000 personer på gaden i Aarhus for at demonstrere. De kræver mere i løn og et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969. Dengang havde kong Christian den 10. været død i 22 år, men alligevel er han fredag blevet inddraget i konflikten.
Folk har lov til at demonstrere og ytre deres meninger, men statuer er kunstværker, og kunstneren er jo ikke nødvendigvis enig i budskaberne.
På statuen af den gamle konge til hest, der er placeret ved siden af Aarhus Domkirke, er der således blevet opsat et banner med teksten: »Med lighed ligeløn skal land bygges« samt et logo, der viser, at Dansk Sygeplejeråd er afsenderen.
Det er dog ikke tilladt at hænge budskaber op på byens monumenter, forklarer Hans Henrik Rasmussen, der er driftsansvarlig hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
»Det bliver derfor omgående fjernet,« slår han fast og oplyser, at det er yderst sjældent, at folk får lov til at hænge ting op på byens statuer og skulpturer.
Faktisk kan han ikke huske, at der nogensinde er blevet givet tilladelse til det i de 15 år, at han har været driftsansvarlig på området.
»Folk har lov til at demonstrere og ytre deres meninger, men statuer er kunstværker, og kunstneren er jo ikke nødvendigvis enig i budskaberne,« fortæller Hans Henrik Rasmussen og sammenligner det med en sag fra sidste år, hvor Magasin var afsender på en omstridt reklamekampagne, der involverede flere historiske statuer i Aarhus.
Stormagasin-kæden havde dengang hyret reklamebureauet Citrus Media til at stå for en kampagne, hvor historiske statuer i Aarhus blev iført et stykke tøj og fik påklistret et reklameskilt fra Magasin. Lise B. Thomsen, kommerciel direktør hos Magasin, var efterfølgende ude at beklage den omstridte reklamekampagne, som ikke havde de fornødne tilladelser.
Hos Dansk Sygeplejeråd er Jacob Gøtzsche, der er kredsnæstformand i Midtjylland, også ærgerlig over statue-episoden, som han kalder et skridt uden for kanten i mængden af mange gode aktiviteter fra de strejkende sygeplejersker.
»Vi har nogle dygtige og engagerede sygeplejersker, som gerne vil gøre opmærksom på, at de har en konflikt med deres arbejdsgiver. De har hængt det op i en god tro, og så har de fundet ud af, at det ikke var tilladt, så banneret er blevet taget ned igen. Mig bekendt lever statuen i bedste velgående,« fortæller kredsnæstformanden.
Hans Henrik Rasmussen fra Teknik og Miljø oplyser, at så længe statuen ikke har taget skade af banneret, bliver det blot taget ned, uden at det får et efterspil.