Stort tilskud: Kæmpe trold i Voldum rykker tættere på

Voldum Lokalråd håber blandt andet, at en Voldum-trold vil medvirke til at sætte Voldum på landkortet.

Artiklens øverste billede
Runde Rie her sidder ved Roskilde. Det er i denne stil, Thomas Dambo skaber sine værker. Pressefoto

Står det til Voldum Lokalråd skal en trold meget gerne bosætte sig i Voldum hurtigst muligt.

Det lyder jo ikke umiddelbart som noget, man vil ønske sig, men når der er tale om en af kunstneren Thomas Dambos fantasifulde træ-skulpturer, så er sagen en anden.

Lokalrådet har netop modtaget 190.000 kroner af ’LAG Randers-Favrskov’ til at realisere trolde-projektet. Der mangler godt 100.000 kroner før start-knappen kan trykkes i bund - og det skal nok lykkes, fortæller lokalrådets formand, Holger Bjerregaard:

»Vi er blevet enige om, at der her SKAL realiseres. Derfor er vi også virkelig taknemmelige for LAG-midlerne. Når man får så stor en donation, så er det jo også lettere for andre at følge trop med lidt mindre donationer,« siger han.

Skitsen til Voldum-trolden ser sådan ud. Altså med trolden siddende øverst på en skråning med den ene hånd om et træ og den anden om et tov, som man kan benytte til at bestige skråningen. Skitse: Thomas Dambo

Promoverer byen

Idéen om en trolde-skulptur opstod i forbindelse med forberedelserne til det kulturår, som Voldum indleder fra september og frem til sommeren næste år med alskens forskellige aktiviteter.

Der er flere tanker bag, at det netop skulle være en Dambo-trold og ikke et hvilket som helst andet kunstværk, byen skulle kæmpe for.

»Vi har allerede fire-fem sten i byen, og det er jo lidt mere døde værker, hvor en trold er mere aktiv. Sikke en leg og snak man kan have om sådan en fyr,« siger Holger Bjerregaard og fortsætter:

»Desuden er der også meget fokus på hans værker - de er faktisk kendt i hele verden. Så vi håber også på at kunne tiltrække folk til vores by. Det er altså også en anderledes måde at promovere byen.«

Sidder i grusgrav

Voldum-trolden skal have til huse i den tidligere grusgrav på Skadervej - Sankt Hans Bakkerne. Her lægger en privat lodsejer jord til kunstværket. Trolden kommer til at sidde iøjnefaldende på en skråning nær toppen af grusgraven, hvor den holder fast i et træ med den ene hånd og et tov i den anden, som man kan bruge til at bestige skråningen.

Der vil blive etableret en stiforbindelse, med borde, bænke og formidling.

Trolden bygger Thomas Dambo sammen med de lokale. Han sørger for hoved, hænder og fødder på sit værksted, mens lokale skal hjælpe med bygningen af resten, og blandt andet også skal anskaffe materialer.

Som med alle Dambos trolde er materialet palletræ/genbrugstræ. Hans trolde er op til 11 meter i højden, og der findes cirka 25 trolde i Danmark plus 50 i udlandet. Skulpturen har en holdbarhed på cirka 15 år.

Del af større projekt

Voldum-trolden var egentlig en del af et samlet to millioner kroner stort projekt på seks trolde, som Favrskov Kunstudvalg har sat i søen. Også her har man nemlig fået den idé, at troldene kan trække ikke bare masser af lokale, men også turister til.

Kunstudvalget har arbejdet med trolde-projektet i lang tid, og i februar i år boede Thomas Dambo og hans kone fire dage hos kunstudvalgets formand, Birgit Bach-Valeur, hvor de var rundt og se de forskellige lokationer, som er blevet udpeget af kommunens planafdeling og naturvejledere.

Thomas Dambo har efter besøget tegnet en skitse til hver trold. De er vidt forskellige og skræddersyet til de enkelte steder, de skal stå. Det er den skitse, som Voldum-trolden bliver skabt efter.

Lokalavisen Favrskov skrev om kunstudvalgets projekt i slutningen af april, da Favrskov Kommunes eget udvalg for kultur og fritid havde afslået at støtte trolde-projektet økonomisk.

Nu håber kunstudvalgets formand, Birgit Bach-Valeur, at LAG-støtten til Voldum-trolden kan blive en løftestang til, at resten af projektet kan realiseres.

»Jeg håber, at politikerne vil se, hvor lækkert det er med sådan en trold. At de vil se, hvor glade folk er for dem og så tænke, at det vil de også have hos sig selv,« siger hun og hentyder efterfølgende til, at kunstudvalget nu vil søge om tilskud til projektet i forbindelse med kommunebudgettet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.