Reno Djurs er klar med fremtidens affaldssortering

Borgerne på Djursland skal fra 2023 vænne sig til tre affaldsbeholdere og sortering i 10 kategorier.

Artiklens øverste billede

1. juli skulle alle landets kommuner efter planen være begyndt med den nye lovpligtige affaldsindsamling, hvor borgernes affald sorteres i 10 kategorier, men som Lokalavisen tidligere på året kunne fortælle, var det, ligesom mange andre steder i landet, ikke muligt for Reno Djurs og selskabets samarbejdspartnere at nå den deadline.

Det betyder dog ikke, at Reno Djurs har ligget på den lade side. Affaldsselskabet er allerede nu klar med plan for sorteringen, som borgerne fra 2023 skal vænne sig til.

Enfamiliehuse og sommerhuse i Norddjurs og Syddjurs får tre beholdere til affald, mens etageboliger får fem. Det betyder, at alle borgere skal sortere og aflevere 10 typer af affald og på den måde være med til at genanvende mere.

’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ hedder den aftale, som Folketinget vedtog sidste år, og det er da også klima og miljø, der er overskriften på den nye ordning på Djursland.

Den betyder ifølge Reno Djurs, at det bliver nemmere at sortere sit affald fra til genanvendelse, så langt mindre af husstandenes affald bliver sendt til forbrænding.

Prisen stiger

Reno Djurs samarbejder med AffaldVarme Aarhus, Renosyd og Favrskov Forsyning, så i alt 560.000 østjyder får den samme ordning. Der bliver fælles indkøb og planlægning for at spare ressourcer. Alligevel kommer renovationsgebyret på Djursland til at stige, og som Lokalavisen tidligere har fortalt, stiger prisen per husstand omkring 1000 kroner årligt. Langt fra de 55 kroner årligt, som Miljøministeriet ved indgåelsen af aftalen vurderede.

Bestyrelsesformand i Reno Djurs Jens Meilvang, der sidder i kommunalbestyrelsen for Liberal Alliance i Norddjurs Kommune, har da heller ikke været synderligt imponeret over udmeldingerne fra myndighederne, for han forklarer, at det er en bekostelig affære at leve op til de krav.

»Vi skal hente, transportere og sortere flere affaldstyper, og vi skal købe nye beholdere. Det koster penge. Samtidig ønsker vi ikke at skrue ned for serviceniveauet for borgerne,« siger Jens Meilvang i en pressemeddelelse.

Stærkt samarbejde

Næstformand i Reno Djurs Kim Lykke Jensen glæder sig dog over, at der nu kommer ekstra fokus på miljøet i affaldssorteringen.

»Med den nye ordning booster vi genanvendelsen på Djursland. Det sker i et stærkt østjysk samarbejde. Der er både miljø og økonomi i at gennemføre ensartede affaldsordninger for 560.000 indbyggere,« siger Kim Lykke Jensen, kommunalbestyrelsemedlem for SF i Syddjurs Kommune.

Klimaet er også tænkt ind i selve transporten af affaldet. Nye skraldebiler på Djursland skal således køre på biodiesel og får eldrevne og lydsvage lifte og komprimatorer. Reno Djurs undersøger i øjeblikket, om det er muligt at bruge elbiler i Grenaa, Ebeltoft og Hornslet.

Den realistiske tidsplan for den nye affaldssortering siger i 2023, men i gunstigt fald lidt tidligere, lyder det fra Reno Djurs.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.