Ekspert i klingende mønt og rå kongemagt

Museum Østjylland kan nu bryste sig af at have endnu en medarbejder med en ph.d.-grad i sin stab.

Artiklens øverste billede

Museumsinspektør og arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen fra Museum Østjylland kunne 28. maj føje endnu en titel til sit visitkort, da han forsvarede sin ph.d.-afhandling ’Mønt og Magt – Danmarks monetarisering 1074-1241’. Det skete på Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

»Det er naturligvis en stor glæde og forløsning endeligt at komme i mål med dette flerårige arbejde. Udover at emnet naturligvis optager mig meget, er det vigtigt nu at kunne udfylde et vidensmæssigt hul i den monetære danmarkshistorie,« siger Thomas Guntzelnick Poulsen i en pressemeddelelse fra museet.

Flere møntfund

Thomas Guntzelnick Poulsen undersøger i sin afhandling, hvordan brugen af mønter udviklede sig i Danmark i første halvdel af middelalderen (1074-1241). Han dykker også ned i, hvilke kræfter der drev udviklingen frem, og hvilke motiver der lå bag. Den hidtidige opfattelse af periodens møntvæsen har været, at det var en nedgangsperiode eller krisetilstand, da der ikke er mange fund fra tiden.

”Det passer imidlertid dårligt med den generelle opfattelse af middelalderens begyndelse som en meget dynamisk periode med væsentlige nyskabelser, ” forklarer Thomas Guntzelnick Poulsen, der i dette skisma fandt emnet for sin ph.d.-afhandling.

En forudsætning for, at afhandlingen kunne gennemføres var, at den eksisterende over 100 år gamle fortegnelse over Danmarks mønter er blevet opdateret og tilføjet mange nye fund. Fundmængden er i dag langt større end nogensinde som følge af en voldsom tilvækst, der i dag primært drives frem af metaldetektorfund.

»Denne nyopdaterede møntrække kan bruges til andre forskningsprojekter og er derfor ikke kun væsentlig for denne afhandling, men også den almene forskning indenfor emnet,« pointerer Thomas Guntzelnick Poulsen.

Mønter betalingsmiddel

Afhandlingen viser, at kongemagten helt fra slutningen af 1000-tallet spillede en afgørende rolle i udbredelsen af møntbrug til landet. I begyndelsen var det med et ønske om at kunne tjene penge på tvungen møntveksling, hvilket var en tidlig form for skat. Samtidig viser udbredelsen af møntfund, at det lykkedes kongen at koncentrere den møntbaserede handel i købstæderne, så det var lettere at indkræve afgift og told.

Den ændring kommer samtidig med, at der sker en generel vækst i antallet af byer i Danmark og samtidig med, at Østersø-handelen begynder at blomstre. Den udvikling ændres radikalt i begyndelsen af 1200-tallet, hvor der skete en voldsom stigning i udbredelsen i brugen af mønter.

Det er udtryk for, at brugen af mønt ved 1200-tallets begyndelse var spredt til hele landet og alle samfundslag. Der var nu penge nok i cirkulation i landet til, at brug af mønt blev en hverdagshandling og ikke kun noget, der skete lejlighedsvis.

Afhandlingen har således kunne dokumentere, at der ikke er tale om en krisetilstand i middelalderens begyndelse, og at kongemagten meget tidligt spillede en væsentlig rolle for, at brugen af mønt blev udbredt i samfundet.

»Vi står således med et langt mere nuanceret billede, ikke alene af indførelsen af møntbrug i Danmark, men også af kongemagtens generelle stærke position i en periode, hvor den ellers ofte beskrives som svag,« slår Thomas Guntzelnick fast.

Ny udstilling

Museum Østjylland planlægger at åbne udstillingen ’Mønt og Magt’ med museumsinspektør og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen som tilrettelægger i begyndelsen af 2022. Udstillingen vil netop have fokus på, hvordan datidens magt er udtrykt igennem mønterne og møntfundene i dag. Museet er i gang med at skaffe finansiering til udstillingen.

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.