Nabopar lægger jord til: Bysamfund indviede nyt mødested

Bålsted indviet i Tirstrups fælles bypark. Privatpersoner ejer og passer området, hvor der nu er plads til dig. Og til spejdere, krolfforening og til at gå eller trille en tur i parken.

Artiklens øverste billede
Jeanette og Jesper Egelund ejer byparken i Tirstrup og de står for at klippe græs oog passe den, men alle er velkomne. Foto: Kian Johansen

En mark fyldt med ukrudt i udkanten af Tirstrup er på mindre end et år omdannet til et af landsbyen Tirstrups mødesteder. Det blev markeret med indvielsen af et bålhus til 150.000 kroner i torsdags.

Her var samlet omkring 50 byfolk, spejdere, krolfere, DGI-folk og ansatte fra kommunen, tømreren der har bygget bålhuset, samt en politiker og en filialdirektør der på vegne af Nordeafonden overrakte 20.000 kroner til projektet.

Området er for alle aldre. Foto: Kian Johansen

»Mange spørger om hvad vi får ud af det. Vi betaler af egen lomme og vi får ikke noget for det fra andre. Det har flere svært ved at forstå. Vi gør det, fordi har det godt og har hvad vi skal bruge. Og så kan vi godt lide at glæde andre.

Jeanette og Jesper Egelund

Byparken er ejet af Jeanette og Jesper Egelund, der købte gården på Århusvej overfor grillen for tre år siden.

På en gåtur i Tirstrup, hvor der blev talt om byfornyelse, opstod ideen om byparken og parret var enige om, at alle skulle have lov til at komme der.

Så nu har den nyetablerede Krolfforening et lokale stillet gratis til rådighed og spejderne har lejet sig ind i den tidligere svinestald, tættest på byparken og et flot bålhus.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

»Vi er allerede 23 betalende medlemmer,« siger Jørgen Damsgaard. Han er den stolte kasserer fra Tirstrup Krolf og står med konen Anne Damsgaard der er formand for foreningen. Allerede i august skal Tirstrup Krolf lægge baner til flere mesterskaber i krolf.

»Flere fra DGI har kaldt banen for en af de flotteste i Danmark,« lyder det glad fra Jørgen Damsgaard.

Uden bagtanker

»Min mor boede på Rehabiliteringsafdelingen i Tirstrup indtil hun gik bort og Jeanettes mor bor der nu. De ældre i byen trænger til et sted, hvor de kan køre en tur i deres kørestole og få en kop kaffe. Blandt andet derfor har vi anlagt parken,« fortæller parret, der stammer fra Mols og Helgenæs og førhen har haft stutteri. 48-årige Jesper Egelund driver i dag sit elevatorfirma fra gården.

Bålhytten ligger omkranset af en bypark fyldt med blomster som ejer Jeanette Egelund elsker at pusle om. Foto: Kian Johansen

De kan godt lide at bruge kroppen og derfor kastede de sig ud i et større haveprojekt for at anlægge krolfbane og stier, hvor du kan trille med kørestolen. I udkanten af parken ligger en lille sø, hvor du kan kigge på vandspejlet og planterne.

»Mange spørger om hvad vi får ud af det. Vi betaler af egen lomme og vi får ikke noget for det fra andre. Det har flere svært ved at forstå. Vi gør det, fordi har det godt og har hvad vi skal bruge. Og så kan vi godt lide at glæde andre. Bare at se glæden her i aften blandt alle de mennesker det gør det det hele værd,« siger Jesper Egelund.

Spejderleder Asbjørn Thomsen i forgrunden. I midten Alette Lena Skov-Hansen og Ole S. Hansen. Til højre ved bålhytten ses Daniel Lilleris. Foto: Kian Johansen

47-årige Jeanette Egelund er social-og sundhedshjælper på et privat plejehjem og hun har allerede inviteret de ældre beboere på en tur i parken.

»Det er fast-stampet grus der ligger på stierne. Jeg kender alt til at køre i ral,« lyder det praktisk fra den blomsterglade kvinde der nøjsomt har fundet blomster og planter og stiklinger til parken. En del af træerne er sponseret af kommunens byfornyelsesprojekt, men ellers har kommunen ikke skudt penge i selve byparken. Til gengæld har en ny lokalplan for området gjort det muligt at få bygget bålhuset til glæde for spejderne, krolfspillerne og alle i Tirstrup og omegn.

Brændt tag fra Himmelbjerget

Bålhytten er lavet af Douglasgran fra området ved Himmelbjerget og de bærende stolper er lavet af robinietræ, der er ekstra hårdt, fortæller Christopher Løve fra Skovtømreren, der ikke kunne stå for projektet og derfor har lavet det til 150.000 kroner.

Han har også fået hjælp fra spejderne, der blandt andet har hjulpet med afsvide taget med åben ild. Processen imprægnerer træet på naturlig vis og bålhytten kommer til at stå i mange år, lover 32-årige Christopher Løve.

»Hvis der ikke sker noget uventet, så kommer bålhytten nok til at stå, indtil jeg er tæt på pensionen,« smiler den skæggede tømrer, der også er uddannet skov-og naturtekniker.

Udviklingskonsulent Alette Lena Skov-Hansen fra Syddjurs Kommune sammen med Christopher Løve fra Skovtømreren, der har stået for byggeriet af bålhytten sammen med spejderne. Foto: Kian Johansen

Fælles fortjeneste

»Det er især Alette Lena Skov-Hansens fortjeneste,« pointerede næstformand i Udvalget for plan, udvikling og kultur, Ole S. Hansen, der var inviteret til at holde tale sammen med filialdirektør Daniel Lilleris fra Nordea i Grenaa. Sidstnævnte overrakte 20.000 kroner til projektet på vegne af Nordeafonden.

Næstformanden roste sammenholdet i Tirstrup og glædede sig over, at projektet støttede et reelt fællesskab i byen.

»Der er ikke grænser for, hvad du kan få op at stå, hvis du bor i et samfund som Tirstrup. For her vil man det bare mere end inde i de større byer. Det støtter vi gerne som kommune,« forklarer han mens han også peger på, at Alette Lena Skov-Hansen har været god til at mødes med de lokale og få et samarbejde op at stå.

Den 36 huls store krolfbane er sponseret af DGI. Den lokale Krolf-forening har allerede tæt på 30 medlemmer. Foto: Kian Johansen

På den korte tid avisen er med til indvielsen, sker der mange magiske ting. En landsbybeboer når at love De Gule spejdere, at de da kan låne hans ødegård i Sverige når han ikke selv bruger den. En boligsøgende, der kortvarigt savner husly, får tilbudt at han kan bo til leje et sted i Tirstrup og sådan får fællesskabet og mødet mellem Tirstrups beboere i fælleshaven skabt kontakter og vennetjenester der måske ender i venskaber og samhørighed.

Byparken i udkanten af Tirstrup ligger lige overfor grillen. Alle er velkomne til at gå en tur, eller tage et slag krolf. Foto: Kian Johansen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.