Nabopar lægger jord til: Bysamfund indviede nyt mødested
Bålsted indviet i Tirstrups fælles bypark. Privatpersoner ejer og passer området, hvor der nu er plads til dig. Og til spejdere, krolfforening og til at gå eller trille en tur i parken.

En mark fyldt med ukrudt i udkanten af Tirstrup er på mindre end et år omdannet til et af landsbyen Tirstrups mødesteder. Det blev markeret med indvielsen af et bålhus til 150.000 kroner i torsdags.
Her var samlet omkring 50 byfolk, spejdere, krolfere, DGI-folk og ansatte fra kommunen, tømreren der har bygget bålhuset, samt en politiker og en filialdirektør der på vegne af Nordeafonden overrakte 20.000 kroner til projektet.

»Mange spørger om hvad vi får ud af det. Vi betaler af egen lomme og vi får ikke noget for det fra andre. Det har flere svært ved at forstå. Vi gør det, fordi har det godt og har hvad vi skal bruge. Og så kan vi godt lide at glæde andre.
Byparken er ejet af Jeanette og Jesper Egelund, der købte gården på Århusvej overfor grillen for tre år siden.
På en gåtur i Tirstrup, hvor der blev talt om byfornyelse, opstod ideen om byparken og parret var enige om, at alle skulle have lov til at komme der.
Så nu har den nyetablerede Krolfforening et lokale stillet gratis til rådighed og spejderne har lejet sig ind i den tidligere svinestald, tættest på byparken og et flot bålhus.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
»Vi er allerede 23 betalende medlemmer,« siger Jørgen Damsgaard. Han er den stolte kasserer fra Tirstrup Krolf og står med konen Anne Damsgaard der er formand for foreningen. Allerede i august skal Tirstrup Krolf lægge baner til flere mesterskaber i krolf.
»Flere fra DGI har kaldt banen for en af de flotteste i Danmark,« lyder det glad fra Jørgen Damsgaard.
Uden bagtanker
»Min mor boede på Rehabiliteringsafdelingen i Tirstrup indtil hun gik bort og Jeanettes mor bor der nu. De ældre i byen trænger til et sted, hvor de kan køre en tur i deres kørestole og få en kop kaffe. Blandt andet derfor har vi anlagt parken,« fortæller parret, der stammer fra Mols og Helgenæs og førhen har haft stutteri. 48-årige Jesper Egelund driver i dag sit elevatorfirma fra gården.

De kan godt lide at bruge kroppen og derfor kastede de sig ud i et større haveprojekt for at anlægge krolfbane og stier, hvor du kan trille med kørestolen. I udkanten af parken ligger en lille sø, hvor du kan kigge på vandspejlet og planterne.
»Mange spørger om hvad vi får ud af det. Vi betaler af egen lomme og vi får ikke noget for det fra andre. Det har flere svært ved at forstå. Vi gør det, fordi har det godt og har hvad vi skal bruge. Og så kan vi godt lide at glæde andre. Bare at se glæden her i aften blandt alle de mennesker det gør det det hele værd,« siger Jesper Egelund.

47-årige Jeanette Egelund er social-og sundhedshjælper på et privat plejehjem og hun har allerede inviteret de ældre beboere på en tur i parken.
»Det er fast-stampet grus der ligger på stierne. Jeg kender alt til at køre i ral,« lyder det praktisk fra den blomsterglade kvinde der nøjsomt har fundet blomster og planter og stiklinger til parken. En del af træerne er sponseret af kommunens byfornyelsesprojekt, men ellers har kommunen ikke skudt penge i selve byparken. Til gengæld har en ny lokalplan for området gjort det muligt at få bygget bålhuset til glæde for spejderne, krolfspillerne og alle i Tirstrup og omegn.
Brændt tag fra Himmelbjerget
Bålhytten er lavet af Douglasgran fra området ved Himmelbjerget og de bærende stolper er lavet af robinietræ, der er ekstra hårdt, fortæller Christopher Løve fra Skovtømreren, der ikke kunne stå for projektet og derfor har lavet det til 150.000 kroner.
Han har også fået hjælp fra spejderne, der blandt andet har hjulpet med afsvide taget med åben ild. Processen imprægnerer træet på naturlig vis og bålhytten kommer til at stå i mange år, lover 32-årige Christopher Løve.
»Hvis der ikke sker noget uventet, så kommer bålhytten nok til at stå, indtil jeg er tæt på pensionen,« smiler den skæggede tømrer, der også er uddannet skov-og naturtekniker.

Fælles fortjeneste
»Det er især Alette Lena Skov-Hansens fortjeneste,« pointerede næstformand i Udvalget for plan, udvikling og kultur, Ole S. Hansen, der var inviteret til at holde tale sammen med filialdirektør Daniel Lilleris fra Nordea i Grenaa. Sidstnævnte overrakte 20.000 kroner til projektet på vegne af Nordeafonden.
Næstformanden roste sammenholdet i Tirstrup og glædede sig over, at projektet støttede et reelt fællesskab i byen.
»Der er ikke grænser for, hvad du kan få op at stå, hvis du bor i et samfund som Tirstrup. For her vil man det bare mere end inde i de større byer. Det støtter vi gerne som kommune,« forklarer han mens han også peger på, at Alette Lena Skov-Hansen har været god til at mødes med de lokale og få et samarbejde op at stå.

På den korte tid avisen er med til indvielsen, sker der mange magiske ting. En landsbybeboer når at love De Gule spejdere, at de da kan låne hans ødegård i Sverige når han ikke selv bruger den. En boligsøgende, der kortvarigt savner husly, får tilbudt at han kan bo til leje et sted i Tirstrup og sådan får fællesskabet og mødet mellem Tirstrups beboere i fælleshaven skabt kontakter og vennetjenester der måske ender i venskaber og samhørighed.
