Deltavariant har lukket institution i Risskov

I Børnehuset Gadekæret i Risskov er 50 børn sendt i isolation uden at have været i berøring med en smittet. Svarer den restriktive isolationsstrategi til udbyttet? Ja, lidt endnu, svarer virusekspert.

Artiklens øverste billede
Børnehuset Gadekæret i Risskov er blevet lukket på grund af deltavariant af coronavirus. Modelfoto: Adobe Stock

Et barn i den integrerede institution Børnehuset Gadekæret i Risskov har været i nær kontakt med en person smittet med den særligt smitsomme deltavariant.

Det har ført til, at institutionen er lukket, og 50 børn er sendt hjem, eftersom retningslinjerne ved deltavarianten betyder, at nære kontakter til nære kontakter skal i isolation.

»Smitten har berørt alle børn og forældre, fordi vi er i gang med genåbningen. Da smittetrykket i kommunen var høj, var børnene legepladsen, og personalet delt op i grupper. Nu har børnene mere plads og flere legekammerater, vel vidende at mange kan blive sendt hjem,« siger lederen af Risskov Dagtilbud, Camilla Moldt, der bestyrer ni afdelinger, herunder Gadekæret:

»Det er en afbalancering af sundhedsfaglige og pædagogiske hensyn, som nogle gange strider imod hinanden.«

Svaret er ja

Børn og personale i Børnehuset Gadekæret skal testes onsdag og fredag, så Camilla Moldt forventer, at institutionen genåbner mandag. Tilbudslederen forklarer, at der fortsat er stor fokus på rengøring og hygiejne i alle afdelinger.

Med en deltavariant på spil, hvor isolationskravet udvides med et kontaktled og institutioner, som ikke længere deler børn op i grupper, får én smittebærer potentielt konsekvenser for meget store grupper af mennesker.

Hvis en nær kontakt testes positiv, har vi mistet adskillige dage ved deres nære kontakter.

Christian Wejse, speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital

Spørgsmålet er, om forsøget på at forhindre udbredelsen af virusvarianten kan svare sig i forhold til de samfundsmæssige og -økonomiske belastninger.

Svaret er ja, hvis man spørger Christian Wejse, speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital. Han anerkender, at et smittetilfælde kan føre til omfattende isolationskrav. Han peger selv på situationen i Harlev, hvor en coronavariant har sendt omkring 70 børn hjem fra institution og skole.

»Det kan lukke et helt lokalsamfund ned,« siger Christian Wejse, som også erkender, at der faktisk mangler data på, hvor mange smittetilfælde man forhindrer ved strategien:

»Men beslutningen er taget ud fra en formodning om, at man kan lukke et udbrud ned. Langt de fleste udbrud er rejserelaterede, og for at undgå, at varianten breder sig i samfund, lægger man sikkerhedsring rundt omkring smitten. Det er det klassiske spørgsmål. Synes du, forebyggelse er dyrt, så se lige, hvad sygdommen koster. Det er godt nok heller ikke billigt at have en deltavariant i Danmark på niveau med Storbritannien.«

Her udgør deltavarianten allerede over 90 pct. af smitten, hvilket har fået de britiske myndigheder til at udskyde genåbningen af samfundet.

Risikerer at sakke bagud

Deltavarianten er den mest smitsomme coronavirus registreret i Danmark. Hvis man forudsætter, at en person smittet med den oprindelige coronavariant smittede to en halv andre, så smitter den britiske alfavariant fire personer, mens deltavarianten smitter seks.

Strategien om at lægge en sikkerhedsring om en person smittet med deltavarianten er ifølge Christian Wejse klog, fordi man ved den normale isolationsstrategi risikerer at sakke bagud.

»Normalt beder vi nære kontakter om at isolere sig. Hvis en nær kontakt testes positiv, har vi mistet adskillige dage ved deres nære kontakter. Ved deltavarianten prøver man at komme et skridt foran, ved at nære kontakters nære kontakter skal isolere sig,« siger speciallægen.

I sidste uge udgjorde deltavarianten mere end 20,4 pct. af de registrerede coronatilfælde i Danmark. Christian Wejse vurderer, at den i dag ligger på omkring 25 pct., og det begynder derfor at ligne samfundssmitte i stedet for smitte ved udlandsrejser.

»Vi er der ikke helt endnu, men varianten er nok den dominerende ret snart. Hvis den cirkulerer bredt i samfund, giver den restriktive isolationsstrategi måske mindre mening. Men det giver stadig mening at udskyde udbruddet så meget som muligt for at få flere mennesker vaccineret,« siger Christian Wejse.

Aarhus Kommune har ikke et samlet overblik over smitte i kommunens institutioner.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.