Stillede op som Dronning: "Det skal være sjovt at gå på arbejde"

Søren Lynge Petersen går på pension fra sit drømmejob som direktør for Syddjurs Spildevand

Artiklens øverste billede
Søren Lynge Petersen går på pension fra sit drømmejob som direktør for Syddjurs Spildevand. Foto: Presse

Det er den sidste fredag, Søren Lynge Petersen er mødt ind på arbejde. Den 63-årige direktør for Syddjurs Spildevand A/S har valgt at gå på pension efter 36 år ved først Rosenholm Kommune, så Syddjurs Kommune og de sidste 12 år som leder af spildevandsselskabet.

»Det har været et drømmejob uden lige,« siger Søren og tilføjer, at han aldrig nogensinde havde drømt om eller haft ambitioner om at blive direktør eller arbejde med spildevand. Det kom nærmest tilfældigt for bygningsingeniøren.

Drømmen var en anden.

»Som ung drømte jeg om at læse etnografi. Jeg havde lyst til at se, hvordan mennesker fungerer med hinanden,« siger han.

Og den drøm gik i opfyldelse som direktør for 34 medarbejdere. Jovist er han stolt over at have været med til at skabe Syddjurs Spildevand som selvstændigt aktieselskab. Og han er stolt af sit bidrag til folkesundheden og miljøet – at have medvirket til et tigerspring indenfor håndteringen af spildevand. Men det er det organisatoriske, der har optaget ham, og allermest stolt er han over, at virksomheden har en sygefraværsprocent på blot 1-2 procent.

»Det vigtigste er, at folk synes, det er sjovt at gå på arbejde, og at de har de værktøjer, de skal bruge. Så kan man gøre sig selv undværlig. Hvis man kan få det til at fungere uden at være der som leder, så har man skabt den perfekte organisation,« siger han og hævder, at det også var det, han sagde til jobsamtalen i 2008.

Søren sammenligner arbejdspladsen med de to orkestre, han spiller i.

»Det skal spille. Nogle aftner i orkestret, så fungerer det hele perfekt. Andre gange gør det ikke. Det er det samme efter en arbejdsdag. Så funderer vi over, hvorfor. Måske spiller musikken, fordi vi var mere fokuserede, fordi der var nogen, der lyttede til os. Hvordan kan jeg bruge det på arbejdspladsen? Måske er det godt, hvis vi får nogen til at kigge på, hvad vi går og laver,« forklarer han.

Dronningen går af

Søren Lynge Petersen indtog direktørstolen 1. januar 2009, men der gik lang tid, før han vænnede sig til at skrive sig under som direktør.

»Jeg er jo bare ingeniør,« siger han.

Til gengæld havde han ingen skrupler over at sætte sig i regentstolen, da han i 2014 spillede rollen som dronning foran hele firmaet.

Den trofaste medarbejder Mona Wangsøe havde 40-års jubilæum. Noget man normalt kunne få dronningens håndtryk og fortjenstmedalje for. Men hoffet regnede det ikke for et jubilæum, fordi håndteringen af spildevand var skilt ud fra kommunen til et kommunalt ejet aktieselskab.

»Hvis Mona ikke måtte komme til dronningen, så måtte dronningen komme til Mona. Jeg er ikke bange for at udstille mig selv, hvis jeg kan få folk til at grine af det,« fortæller direktøren med et smil.

Det er da også en episode, der stadig tales om på arbejdspladsen. Selv to nye medarbejdere, der sidder i kaffestuen denne fredag, nævner det. Selvom de ikke selv var med.

»Kan du ikke bare skrive i overskriften, at ’Dronningen går af’?« griner den ene.

Søren tilføjer, at rollen som direktør også var en, han måtte lære at spille.

»Man må tage ansvaret på sig,« konstaterer han tørt.

Og det gør han med eftertænksomhed.

»Jeg er altid bekymret forud. Så det med at gøre noget spontant og lynhurtigt. Det gør jeg ikke,« erkender Søren.

Direktørkollegaen i Norddjurs Kommunes vandselskab AquaDjurs, Palle Mikkelsen, udtrykker det sådan:

»Søren ser det gode i mennesker, og han er meget tillidsfuld. Mens jeg selv kan lade mig rive med af en god idé, så er Søren mere eftertænksom. Han er ikke skeptisk, men han skal have tid til at tænke over det, når jeg kommer med et nyt forslag. Og det er nok sundt.«

Det har været en god cocktail, når de to har skullet træffe store beslutninger sammen med deres bestyrelser. Blandt andet stiftede de i 2019 et fælles serviceselskab, DjursSam ApS med fælles økonomichef og flere andre administrative funktioner. Det var den foreløbige kulmination på mange års samarbejde om spildevandet på Djursland.

»Da jeg startede i 80’erne, var der stor fiskedødelighed. Så gik vi i gang med at forbedre renseanlæggene, og det gør vi stadig. Og branchen har båret den udvikling sammen. Vi har ikke holdt de gode idéer for os selv. Vi har hjulpet hinanden og samarbejdet, når det gav mening,« siger Søren Lynge Petersen.

Spiller golf på fredag

Nu giver direktøren stafetten videre, og han får ingen problemer med at få tiden til at gå. Han spiller keyboard og bas i to orkestre, importerer vin fra Sydtyskland, fotograferer og spiller golf. Hustruen er også gået på efterløn, så nu får de tid sammen til at tage sig af de tre børnebørn. Og hvad skal han så lave næste fredag – den første fredag i frihed?

»Der har jeg faktisk en golfaftale,« nikker Søren tilfreds.

Og hvis han ikke efterlader andre aftryk på arbejdspladsen i Følle ved Rønde, så efterlader han i hvert fald det motiv, som udgør diskretionsbåndet på glasruden ind til mødelokalet. Det er nemlig et morgendiset billede af udsigten mod Rønde, som Søren selv har taget.

sas

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.