Kildegården åbner fire sengepladser til akutte patienter
Skanderborg Kommune åbner fire akutpladser med 24 timers dækning af erfarne sygeplejersker. Sengepladserne er et supplement til de eksisterende korttidspladser i kommunen, som der er stor rift om.

Nu er der godt nyt til borgere, som er for syge til at være hjemme og for ’raske’ til at være indlagt på sygehuset.
Fra 1. juli er der bedre mulighed for få behandling lokalt, når Skanderborg Kommune åbner fire akutpladser på Kildegårdens Korttidsafdeling.
En akutplads er en kommunal sygestue, hvor man kan få behandling fra specialuddannede sygeplejersker og erfarne SOSU-assistenter 24 timer i døgnet.
»Det er meget glædeligt, at Skanderborg Kommune nu får fire akutpladser. Behandling i nærområdet giver bedre mulighed for, at man kan komme sig over sin sygdom, og det kan være med til at forkorte indlæggelsestiden eller forhindre genindlæggelser. Akutpladser stiller store krav til personalet, og jeg er stolt over, at vi kan løfte den opgave i Skanderborg Kommune,« siger Anders Rosenstand Laugesen (V), formand for Socialudvalget i Skanderborg Kommune, i en pressemeddelelse.
Særlige plejebehov
Skanderborg Kommune råder i alt over 31 korttidspladser hovedsageligt fordelt på Kildegården i Skanderborg og Dalbogård i Gl. Rye.
Fire af stuerne omdannes nu til akutpladser og er særligt rettet mod sygdomme og tilstande, som man forventer at kunne stabilisere på tre døgn.
Målgruppen er borgere, der ikke har behov for en sygehusindlæggelse, men som har særlige observations-, pleje- eller behandlingsbehov, der ikke kan håndteres af den kommunale hjemmesygepleje eller på korttidspladserne. Det kan ligeledes være borgere, som udskrives fra sygehus, men som fortsat har behov for specialiseret sygepleje.
Der er ikke tilknyttet læger til akutpladserne, og det stiller store krav til sygeplejersker og det øvrige sundhedsfaglige personales faglighed.
Det vil typisk være ældre personer, som f.eks. har en urinvejsinfektion, lungebetændelse eller delirium (forvirring) som følge af f.eks. dehydrering. Det forklarer Trine Møller Nielsen, leder af korttids- og akutpladserne i Skanderborg Kommune.
Sundhedsfagligt flagskib
Forud for åbningen af de fire akutpladser ligger en byrådsbeslutning og et stort rekrutteringsarbejde.
»Der er ikke tilknyttet læger til akutpladserne, og det stiller store krav til sygeplejersker og det øvrige sundhedsfaglige personales faglighed. Nu har vi fået sat det rigtige hold af sygeplejersker og SOSU-assistenter, og akutpladserne bliver på mange måder kommunens sundhedsfaglige flagskib. Erfaringer og viden bliver delt på tværs af de kommunale tilbud, så akutpladserne kan også være med til hæve de sundhedsfaglige kompetencer generelt,« siger Trine Møller Nielsen.
Et ophold på en akutplads kræver en henvisning fra enten egen læge eller sygehuslæge, og opholdet er vederlagsfrit for borgeren.
gs