Østjyderne får tre affaldsbeholdere

Når østjyderne fra 2023 starter med at sortere affald i 10 forskellige slags derhjemme, så bliver det i tre beholdere.

Artiklens øverste billede

I fremtiden vil de østjyske villaejere få tre affaldsbeholdere med i alt fem rum, som de skal sortere deres husholdningsaffald i. I juni 2020 indgik Regeringen og en række partier i Folketinget en aftale om sortering i 10 affaldstyper. Det er på den baggrund, at hele affaldssorteringen nu skal ændres.

For kunder hos Favrskov Forsyning A/S, Reno Djurs I/S, Renosyd I/S og AffaldVarme Aarhus A/S betyder det helt konkret, at restaffald og madaffald skal i hvert sit rum i en beholder. Papir, pap og tekstiler i en anden beholder. Og plast, mad- og drikkekartoner, glas og metal skal i en tredje beholder med to rum. Farligt affald bliver hentet for sig selv.

»Vi glæder os til at give vores kunder muligheden for at sortere endnu mere derhjemme, end de har mulighed for i dag. Jeg tror, mange gerne vil gøre en ekstra indsats for at sende endnu mere affald til genanvendelse, når de nemt og hurtigt kan gøre det i egne beholdere,« siger Søren Frandsen, bestyrelsesformand, Favrskov Forsyning A/S, i en pressemeddelelse.

Den bedste løsning

Bestyrelserne i det østjyske affaldssamarbejde har, på baggrund af analyser besluttet, at tre affaldsbeholdere er den bedste løsning. De har lagt vægt på, at affaldsbeholderne skal fylde så lidt som muligt hjemme hos kunderne, og at det skal være nemt at sortere affaldet for at belaste klimaet mindst muligt.

Østjyderne skal kunne regne med, at deres sortering i hjemmet er indsatsen værd, og at løsningen fungerer fra begyndelsen.

Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

»Det er en af de største omlægninger af vores affaldshåndtering i mange år. Vi har haft stor fokus på at gøre det så let som muligt for den enkelte kunde og samtidig gøre det så godt som muligt for miljøet. Det synes vi, at vi er lykkedes med,« siger Finn Sander Jensen, bestyrelsesformand, Renosyd I/S.

Samtidig er der fra selskaberne stor fokus på, at ordningen skal fungere, når den træder i kraft i det østjyske område.

»Vi har et stort fokus på, at det her er en meget vigtig opgave. Østjyderne skal kunne regne med, at deres sortering i hjemmet er indsatsen værd, og at løsningen fungerer fra begyndelsen. Derfor har vi også gjort en ekstra indsats med vores forarbejde og blandt andet kigget til andre kommuner og lært af deres erfaringer,« siger Bünyamin Simsek, rådmand, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

I Aarhus Kommune afleverer mange deres husholdningsaffald på gaden i nedgravede containere. Principperne for sortering i 10 fraktioner vil være de samme, men den endelige løsning er endnu ikke besluttet.

Sammen om opgaven

Favrskov Forsyning A/S, Reno Djurs I/S, Renosyd I/S og AffaldVarme Aarhus A/S samarbejder om de nye affaldsordninger. Samarbejdet betyder, at 560.000 østjyder kommer til at sortere på samme måde.

Det er planen, at den nye affaldssortering udrulles i løbet af 2023- 2024.


gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.