Nekrolog: Hammels store historieskriver er sovet ind
Tidligere leder af Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov, Arne Gammelgaard, er død i en alder af 92

Det var på alle måder en trist meddelelse jeg modtog på min telefon torsdag formiddag den 25. juni.
Arne Gammelgaard var stille sovet ind i løbet af natten.
Jeg har mistet min mæcen og læremester, og Hammel har for evigt mistet sin store historieskriver. Arne Gammelgaard grundlagde Lokalhistorisk Arkiv i byen og gjorde det til en institution, der på alle måder og i næsten alle samfundslag var kendt og respekteret.
Arne belærte mig fra starten om, at en lokalhistoriker skal kunne mestre både at tale med Maren i kæret og Fruen på slottet, hvilket han selv mestrede til perfektion.
Arne Gammelgaards historiske forbillede var uden al tvivl Hammels mangeårige sognerådsformand, førstelærer Antoni Jensen, en agtet og elsket person, hvis autoritet og personlighed gjorde ham respekteret i alle samfundslag og blev udnævnt til Hammels første æresborger.
Hvis man i 2021 stadig udnævnte æresborgere, ville Arne Gammelgaard være selvskrevet.
I mere end 50 år studerede, formidlede, indsamlede og skrev han om Hammelegnen og afdækkede dens historie fra stenalder til nutid. Han skrev et væld af bøger og jubilæumsskrifter, men de mest elskede bøger var nok de fem bøger Fund og Fortid, Adel og Almue, Grever og Godtfolk, Fælles Fremgang samt Magt og Mennesker, der beskrev livet og historien på Hammel-kanten i alle dets facetter.
I mere end tredive år inviterede han byens og egnens beboere på vandreture i skovene omkring Hammel den første søndag i hver måned. Her fortalte Arne med sit store vid om de historier, der gemte sig i Frijsenborgs skove.
Arne Gammelgaard var en skattet foredragsholder, og med sin underspillede vendelbohumor fængslede han folk med sin viden og sin historiefortælling.
Arne Gammelgaard kom til Hammel i 1958 som lærer på Hammel Realskole. Senere flyttede han til Østervangsskolen, hvor han i en lang årrække var viceinspektør og senere skolebibliotekar. Et job han fortsatte i nogle år på Søndervangskolen. Her stiftede et par generationer af elever bekendtskab med Arne som lærer. Var det muligt, sneg han et eller andet historisk ind i sin undervisning, og kunne han relatere det til lokalhistorien, så fik man også altid den historie med.
Arne var elsket af langt de fleste elever og var en dygtig pædagog.
Selvom der kunne være mange grunde til det, deltog Arne Gammelgaard ikke ret tit i den offentlige debat. Det var bestemt ikke, fordi han ikke havde sine meningers mod, nærmest tværtimod.
Når sager, han brændte for på den ene eller anden måde, var i spil, så stillede han sig gladelig i front, og hvis det var nødvendigt, svingede han også ”Krabasken”. Det gjaldt, da Hammel Kommune ville fjerne den gamle rutebilstation. Det gjaldt, da man ville lave en omfartsvej omkring Hammel, og det gjaldt, da Hammel Kommune ville ændre Lokalhistorisk Arkivs status fra et kommunalt arkiv til et foreningsdrevet arkiv.
Arne var skarp i en diskussion, og hvis det greb ham, havde han en sylespids pen. Han frygtede ikke at træde folk over tæerne, hvis han følte det nødvendigt.
I 1973 lukkede den gamle politistation i Hammel. Arne Gammelgaard og en frivillig medarbejder fra arkivet fik lov til at gennemgå de efterladte papirer, og her fandt den frivillige medarbejder et gråt ringbind med navnene på tyske flygtninge, der under og efter 2. verdenskrig havde været internerede på Kraglund. Det fangede Arnes opmærksomhed, og han begyndte at fordybe sig i disse menneskers skæbne. De tyske flygtninges historie havde stort set ikke været bearbejdet i efterkrigstidens historiske litteratur.
Arne begyndte at undersøge og arbejde med skæbnerne fra Kraglund og det førte igennem årene til et omfattende studie med flere bogudgivelser på dansk og tysk om tyske flygtninge i Danmark, et arbejde der blev respekteret af faghistorikere, og som til Arnes store fortjeneste og stolthed udmøntede sig i tildelingen af en fornem hædersbevisning fra den tyske stat: Bundesverdienstkreuz.
Arne Gammelgaard havde meddelt Hammel Kommune, at han den 19. december 2003, på sin 75 års fødselsdag, ønskede at træde tilbage som arkivleder, og ved en fin sammenkomst, først på rådhuset senere i foyeren i Inside, overdrog Arne Gammelgaard nøglerne til Lokalhistorisk Arkiv til undertegnede. En æra i arkivets historie var dermed slut.
Efter sin fratræden skrev Arne Gammelgaard sin selvbiografi, Et tilbageblik, et lille hæfte om sit arbejde med de tyske flygtninge, Tyske flygtninge 1945-1949, og til sin familie skrev han sin slægts historie.
Mange mennesker har meget at takke Arne Gammelgård for. Hammel har meget at takke Arne Gammelgaard for. Jeg har rigtig meget at takke Arne Gammelgaard for.
Hvil i fred og tak for alt. Æret være dit minde.
På vegne af Lokalhistorisk Forening for Hammel & Omegn, Lokalhistorisk Arkiv Hammel-Favrskov og Forlaget AKKA.