Børn og Unge-rådmand: For mange regler giver mindre tid med børnene
Thomas Medom (SF) vil gøre op med regler og krav, som tager unødig tid fra arbejdet med børn og unge i dagtilbud skoler og UngIAarhus.
»Alle, der arbejder med børn og unge, ønsker mest mulig tid sammen med netop børnene og de unge. Derfor er der brug for at give regler og krav et kritisk blik, så vi kan luge ud de steder, hvor det er unødigt bøvlet og tidsrøvende.«
Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF) vil gøre op med regler og krav, som tager unødig tid fra arbejdet med børn og unge i dagtilbud, skoler og UngIAarhus.
»Vores dagtilbud, skoler og fritidstilbud er underlagt en lang række centrale krav og regler, vi ikke kan komme uden om. Men jeg kan konstatere, at i nogle sammenhænge er der regler og procedurer, hvor værdien af dokumentationen ikke står mål den med administrative belastning for medarbejdere og ledere, hvilket i sidste ende koster tid med børnene,« lyder det fra rådmanden i en pressemeddelelse.
Åbner postkasse
For at mindske den tabte tid med børnene åbner Børn og Unge for en postkasse. Her vil Børn og Unge invitere medarbejdere, ledere, bestyrelser og faglige organisationer til at komme med løsningsforslag til, hvordan man kan forenkle konkrete administrative krav og dokumentation i hverdagen.
Postkassen vil være åben indtil udgangen af august, og den åbner i første omgang til medarbejdere og ledere.
Helle Mønster, der er formand for Aarhus Skolelederforening glæder sig over initiativet fra Børn og Unge.
»I skolelederforeningen bifalder vi rådmandens ønske om en kritisk gennemgang af de mange regler og krav, vi oplever i skolens dagligdag. Det er uden tvivl fornuftigt med en række fælles regler og krav til skolens virke, men selvom vi i årevis har talt om afbureaukratisering, oplever vi i stigende grad central regulering af de fælles regler og dermed også en udvanding af det lokale udviklingsrum,« siger hun i pressemeddelelsen fra Børn og Unge, hvor hun giver sin kritik af den centrale regulering:
»Det tror jeg ikke tjener nogen, allermindst eleverne, for detailstyring er ensbetydende med mere administration og mindre tid til ledelse tæt på eleverne og medarbejderne,« siger Helle Mønster.
Vil selv forenkle
Med det nye forenklingsarbejde håber rådmanden, at han kan koble løsningsforslagene sammen med en revitalisering af byrådets Børne- og Unge-politik i foråret 2022.
»Vi skal altid være ambitiøse, når det gælder børn og unges trivsel, læring og udvikling. Men vi har en tendens til at ville det hele på én gang. Jeg tror det er vigtigt, vi af og til trykker på bremsen og lader medarbejderne lokalt bruge deres faglighed og dømmekraft til at gøre det, de vurderer bedst for den enkelte børne- eller ungegruppe,« siger han og udtrykker, at medarbejderne skal kunne gøre bedst mulig brug af deres styrker.
»Vi har nogle fantastisk dygtige og engagerede medarbejdere. De skal ikke kvæles i regler og procedurer, men have lov til at bruge deres faglighed og profession der, hvor de er,« siger Thomas Medom.
jg