Byrødder har opgivet håbet om rute 26 nord om Lading

Aftalen om Infrastrukturplan 2035 er så bredt et forlig, at det bliver svært hvis ikke umuligt at ændre på, lyder det fra lokale politikere.

Artiklens øverste billede
Ifølge den netop offentliggjorte Infrastrukturplan 2035 skal opgraderingen af rute 26 til motortrafikvej ske syd om Lading Sø.. Foto: Wulff

Skanderborg må sandsynligvis lære at leve med, at Favrskov slipper afsted med at få sin længe ønskede opgradering af rute 26 til at sno sig ind gennem et naturskønt område i det nordlige af Skanderborg Kommune. Sådan lyder i hvert fald de første meldinger fra borgmester Frands Fischer (S).

»Det vi frygtede, da vi havde foretræde for Trafikudvalget, er også det, der har vist sig at holde stik, nemlig at man politiske binder sig op på, at beslutningen om linjeføringen syd og Lading Sø er besluttet i et gammelt forlig. Det betyder, at man slet ikke har åbnet op for at kigge i den gamle aftale og derfor heller ikke har lyttet til argumenterne fra Skanderborg Byråd og Landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede,« konstaterer borgmesteren.

Vi synes, der var mange nye argumenter under solen i forhold til 2014, men vi må som kommune respektere, at forligsparterne ser den nye infrastrukturplan som en forlængelse af trafikforliget fra 2014

Frands Ficsher (S)

Landsbyrådet har ellers udarbejdet en alternativ nordlig linjeføring, der tog hensyn til stort set alle de forhold, der gjorde, at man i trafikforliget i 2014 valgte at se bort fra en VVM undersøgelse, der entydigt pegede på den nordlige linjeføring som bedste og billigste linjeføring, og i stedet lagde sig fast på den sydlige linjeføring.

Forliget er lukket

»Som det er nu, og med så bredt et forlig, så må vi tage til efterretning her i Skanderborg, at politikerne på Christiansborg har en fælles forståelse for, at den nye aftale bygger videre på et gammelt forlig. Det er man tilsyneladende enige om. Og eftersom alle partier er med, så er det ikke sandsynligt, at aftalen vil blive taget op igen,« tilføjer Frands Fischer.

Han peger dog samtidig på netop det positive i, at aftalen omkring Infrastrukturplan 2035 er et meget bredt forlig, som rummer aller Folketingets partier.

»Vi er jo også interesseret i at få en retning for infrastrukturen, som vi kan regne med og planlægge efter. Det har vi nu - også selvom vi ikke er tilfredse med udfaldet for rute 26. Vi synes, der var mange nye argumenter under solen i forhold til 2014, men vi må som kommune respektere, at forligsparterne ser den nye infrastrukturplan som en forlængelse af trafikforliget fra 2014,« understreger Frands Fischer.

Han mener ikke, at landsbyrådets håb om et fald i trafikbelastningen på rute 26, er realistisk.

»Når vi ser ind i en fremtid, hvor alle er enige om, at Business Region Aarhus går mod at blive en million by, og når man ser på, hvor stor bosætningen er i området, så vil trafiktallene næppe falde, selvom der kommer både en Hærvejs-motorvej og togforbindelse til Herning,« siger han.

En ulykkelig beslutning

Venstres borgmesterkandidat, jens Szabo, er enig med borgmesteren i, at infrastrukturplanen sandsynligvis er lukket i med syvtommer søm.

Vi er blevet Sorteper i spillet om rute 26, men åbner men et forlig på klem et sted, så åbner man også op for, at andre beslutninger kan genforhandles

Jens Szabo (V)

»Vi må konstatere, at beslutningen ikke gik vores vej, og det er brandærgerligt. Omvendt et vi også til at acceptere, at man holder fast i en tidligere beslutning, også selvom netop den beslutning er ulykkelig for borgerne i det nordlige af Skanderborg Kommune. jeg synes, vi har været meget sobre hele vejen igennem, og vi savner stadig svar på mange spørgsmål, men nu er det sådan, det er,« konstaterer han.

»Vi blev overrumplet af trafikforliget i 2014. Vi havde ikke forventet, at man kunne finde på at tage en beslutning, der så markant tilsidesatte en VVM-undersøgelse. Men i sådan et strukturforlig er der rigtig mange interesser, der skal gå op. Vi er blevet Sorteper i spillet om rute 26, men åbner men et forlig på klem et sted, så åbner man også op for, at andre beslutninger kan genforhandles,« tilføjer Jens Szabo.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.