Gammel Estrup modtager rekordstor millionbevilling fra fond

24 millioner tikker ind på herregårdens bankbog fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Det er den største bevilling i museets historie.

Artiklens øverste billede
Med bevillingen på 24 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er en længerevarende hovedpine på Gammel Estrup væk, da det nu kan lade sig gøre at skifte taget på den gamle herregård. Foto: Hans-Henrik Tholstrup.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum har modtaget den største enkeltstående fondsbevilling i museets historie.

Museet kan således se frem til, at der tikker hele 24 millioner kroner ind på bankbogen, efter A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har godkendt fondsbevillingen til herregårdsmuseet.

Dels er det jo en stor bygning, dels er den fredet og en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde, så vi kan jo ikke bare lægge et almindeligt, moderne tag på.

Britta Andersen, museumsdirektør Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Pengene fra fondsbevillingen er øremærket et ønske, som igennem flere år har stået allerhøjest på museets liste. Taget på herregården er således helt tilbage fra slutningen af 1800-tallet, og det har længe trængt til at blive skiftet.

Væk med hovedpinen

Det er derfor også en særdeles glad museumsdirektør Britta Andersen, der tager imod den økonomiske håndsrækning fra fonden.

»Taget er jo fuldstændig afgørende for, at bygningen fungerer. Desværre er det i meget ringe stand og skal derfor udskiftes snart. Museet får kun et beskedent offentligt tilskud, og vi har ikke egne midler til at finansiere det nye tag, så det har været noget af en hovedpine for os. For dels er det jo en stor bygning, dels er den fredet og en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde, så vi kan jo ikke bare lægge et almindeligt, moderne tag på. Jeg kan derfor slet ikke takke A.P. Møller Fonden nok for at komme med den her kæmpe håndsrækning,« siger Britta Andersen.

Betydning for historien

Hun uddyber, at det nye tag ikke bare sikrer bygningen, men også en vigtig del af fortællingen om de danske herregårde.

Lige under taget finder man nemlig lofterne, som har været vigtige arbejds- og beboelsesrum for herregårdens tjenestefolk gennem tiden.

»Folkeholdets betydning på herregårdene er endnu ikke udforsket og derfor ikke fortalt. Det er en stor mangel, for langt de fleste af herregårdens mennesker var jo netop ansatte – en stor del af dem i hovedbygningen som tjenere, kammer-, køkken- og stuepiger. Disse arbejdende folk udgør en vigtig del af danskernes historie, og vi har Danmarks potentielt bedste rammer – lofterne på Gammel Estrup – til at kunne formidle den,« forklarer Britta Andersen.

Igen på Finansloven

Med fondsbevillingen har Gammel Estrup fået løsnet op for endnu en hovedpine, som har trykket det seneste år.

I efteråret 2020 var det således kampen for igen at komme på Finansloven, som fyldte på herregårdsmuseet.

I det første udspil til Finansloven stod Gammel Estrup således til at miste det årlige tilskud på 1,5 millioner kroner, som udgør over 40 procent af museets samlede statstilskud.

Kort før jul sidste år stod det dog klart, at kampen var vundet, så Gammel Estrup de næste fire år stadig er at finde på Finansloven.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.