Fællesspisning for enlige pensionister må vige og er i fare for at lukke ned

Arrangørerne af fællesspisning er utilfreds med Favrskov Kommune, der har inddraget pensionisternes normale mødested og tid til andre formål

Artiklens øverste billede
Fra venstre Karen Sørensen, Else Gylling Jensen, Birthe Jensen, Elna Christensen og Jens Fisker Jensen er trætte af, at deres sædvanlige tidspunkt for afholdelse af fællesspisning i Voldumcentret er inddraget af kommunen. Foto: Jeppe Rafn

Enlige pensionister i Voldum har set frem til, at de efter corona-nedlukningen langt om længe igen kan mødes til fællesspisning på det lokale plejecenter.

»Når vi mødes, spørger de, om vi ikke snart skal ud at have mad igen. Det betyder utroligt meget for dem og for os,« siger Karen Sørensen fra ’madklubben’, der igennem rigtig mange år har lavet mad til de enlige ældre, der har mødtes i Voldumcentret den sidste fredag i måneden klokken 11.30.

Kommunen har imidlertid inddraget lokalerne til daghjem for personer med demenssygdom og i stedet tilbudt madklubben, at de kan komme i hverdagene efter klokken 15 eller om lørdagen.

»Enlige pensionister vil ikke ud, når det er mørkt, og om lørdagen vil mange være sammen med familien,« siger Karen Sørensen fra madklubben.

Arrangørerne af fællesspisning er utilfreds med at være blevet »smidt ud« af det lokale plejecenter og har takket nej til kommunens tilbud.

Kirkehus duer ikke

Kommunens ældreafdeling har efterfølgende arrangeret, at madklubben må bruge Voldum Kirkehus’ lokaler og køkken, men den løsning afviser madklubben også.

»Vi har brugt kirkehuset som nødløsning tidligere, men køkkenet er alt for lille, så vi har skullet lave al maden hjemmefra,« siger Karen Sørensen.

Hun frygter, at det er slut med fællesspisning for enlige pensionister i Voldum:

»Det er vi utroligt kede af, men vi kan være nødt til at droppe det.«

Brug for lokalerne

Favrskov Kommunes ældrechef Henriette Halgaard Rasmussen bekræfter, at kommunen i dagtimerne har inddraget lokalerne på Voldumcentret til daghjem for personer med demenssygdom, fordi det i år er besluttet at nedlægge aftenåbning og udvide dagåbning for denne gruppe af borgere.

»Vores primære opgave er at løse de krav, borgerne i kommunen har, og der er virkelig behov for tilbud til personer med demenssygdom, også for at aflaste de pårørende,« siger Henriette Halgaard Rasmussen og tilføjer:

»Vi er rigtig glade for, at lokalbefolkningen bruger plejecentret, og vi vil meget gerne støtte op om dem, men vi synes også, vi er kommet med nogle gode tilbud og har gjort en stor indsats for, at de fortsat kan have fællesspisning,« siger ældrechefen.

Pensionistforening

Inddragelsen af Voldumcentrets lokaler i dagtimerne rammer også Voldum og Omegns Seniorer, som har været vant til at arrangere foredrag, sang og lignende hver anden onsdag eftermiddag. Seniorerne har under corona fået lov at låne Voldum Hallen, og kommunen har tilbudt, at de kan blive ved med at låne hallen gratis. Det har seniorerne takket ja til, selvom de hellere vil være i Voldumcentret.

»Der plejer at være 50 deltagere til vores arrangementer i Voldumcentret, men der har ikke været over 30 i hallen. Det kan være på grund af corona, men jeg frygter, at der ikke vil komme så mange i hallen som i Voldumcentret,« siger Robin Andersen, formand for Voldum og Omegns Seniorer.

Flytningen af arrangementer til hallen har tæret på kassebeholdningen, da pensionisterne i Voldumcentret selv har handlet ind til kaffe og kage, men i hallen har købt forplejning i cafeteriaet.

»Vi er bange for, at der vil komme endnu færre, hvis vi sætter prisen op, så vi har holdt det på prisen og tæret på kassen,« siger Robin Andersen.

Ældrechefen har indbudt arrangørerne af fællesspisning og pensionistforeningen til et dialogmøde i denne uge.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.