Nu kommer de nye ejendomsvurderinger
Nye ejendomsvurderinger udsendes om kort tid til 50.000 boligejere. Mange steder vil ejendomsskatten stige fra 2024, men kun når boligen sælges. Andre har betalt for meget – se, hvor mange penge man i gennemsnit får tilbage i din kommune.

Efter mange års forsinkelser begynder Vurderingsstyrelsen efter sommerferien 2021 at sende nye ejendomsvurderinger til 50.000 boligejere.
Udsendelsen af de nye vurderinger er et led i boligskattereformen, der skal sikre mere retvisende vurderinger for landets boligejere og dermed, at den ejendomsskat, man betaler, svarer bedre til, hvor meget boligen er værd. Og det glæder skatteminister, Morten Bødskov sig over.
»For første gang siden 2011 er vi nu klar til at sende nye ejendomsvurderinger ud til boligejerne. Der er ingen tvivl om, at det har været et langt sejt træk at nå hertil, men så meget mere positivt er det, at vi nu er, hvor vi skal være. Nu kan vi se frem til, at de nye vurderinger bliver udsendt til danskerne,« siger han.
De resterende vurderinger bliver udsendt i etaper fra 2022 og frem til, boligskattereformen træder endelig i kraft fra 1. januar 2024.
Penge tilbage i for meget betalte ejendomsskatter
Samtidig med de nye vurderinger følger en opgørelse over, hvor meget den enkelte boligejer i givet fald skal have tilbage i for meget betalte boligskatter.
Baggrunden for tilbagebetaling af boligskatter er, at vurderingerne for en lang række ejerboliger i perioden 2011 til 2020 har været sat for højt. Dermed har boligejerne betalt skat af en for høj vurdering, hvilket har resulteret i for høje ejendomsskatter.
Boligkøbere skal betale mere i ejendomsskat fra 2024
Omvendt har vurderingerne for en anden gruppe af boligejere været sat for lavt, men de skal dog ikke betale noget tilbage. Til gengæld er der højere ejendomsskatter i vente fra og med 2024 for denne gruppe af boligejere.
I første omgang bliver boligejernes økonomi dog ikke belastet, da det er aftalt i boligskattereformen, at de berørte boligejere modtager en skatterabat, der udligner en eventuel stigning i boligskatten.
Denne skatterabat forsvinder imidlertid, når boligen skifter ejer, hvorefter den nye ejer skal betale den forhøjede boligskat. Skæringsdatoen for et ejerskifte er den 31. december 2023. Efter den dato træder en eventuel forhøjelse af boligskatten i kraft for en ny ejer.
Ejerlejligheder står til stigende boligskatter
Et helt særligt kapitel i vurderingssystemet er, at grundværdien for ejerlejligheder gennem mange år har været sat alt for lavt. Med det nye vurderingssystem bliver der rettet op på den fejl.
Det betyder, at grundværdien for ejerlejligheder i nogle tilfælde vil stige tre til fem gange, hvilket giver højere boligskatter.
I dag ligger grundskatten for en toværelseslejlighed i København typisk på omkring 3.000 kr. Efter boligskattereformen vil grundskatten i nogle tilfælde stige til mellem 9.000 og 15.000 kr. årligt.
Men stadig gælder det, at eksisterende boligejere ikke vil komme af med flere penge i boligskatter på grund af den tidligere nævnte skatterabat.
Nye grundvurderinger for lejligheder presser prisen
Skattestigningen vil dog på sigt presse prisen på ejerlejligheder i specielt de store byområder. Isoleret set kan prisen falde med op mod 10 procent, men i virkelighedens verden ser det knap så slemt ud.
I kraft af stigninger i reallønnen og høj efterspørgsel efter boliger i de store byområder, er der gode muligheder for, at et eventuelt prisfald bliver ’spist’ op af de generelle prisstigninger.
I praksis betyder det, at ejerligheder – specielt i de dyre områder – vil stige mindre i pris, end hvis boligskattekattereformen ikke var blevet gennemført.