Rektor: »I står med den måske stærkeste eksamen i rigtig mange år«

På trods af pandemien og dens trælse følgesvende er rektor Sven Gaardbo ikke i tvivl om, at Rønde Gymnasium sender en stærk og veluddannet generation af unge mennesker ud i livet til nye udfordringer og oplevelser.

Artiklens øverste billede
Årets studenter fra Rønde Gymnasium ved foden af Den Spanske Trappe. Foto: Morten Ærø

»Studentereksamen er en bedrift, I kan være stolte af. Den er en dokumentation på, at I har gennemgået en personlig udvikling gennem mødet med det faglige stof, jeres lærere og jeres kammerater på skolen. Hver især er I selvfølgelig den samme, som startede her for snart tre år siden, men meget er forandret,« lød indledningsordene fra Rønde Gymnasiums rektor Sven Gaardbo, da han i fredags, traditionen tro, dimitterede de nye studenter ved foden af Den Spanske Trappe.

De unge studenter i de fire afgangsklasser smilede, som det sig hør og bør, om kap med hinanden efter en veloverstået bedrift i pandemiens kølvand, som i to år har vendt op og ned på manges liv - også studenternes.

For nutidens studenter er huen et afgørende symbol og minde efter tre års uddannelse. Foto: Morten Ærø


Jeg synes, at både musical og studieture demonstrerede, at I kan tage ansvar. Det hele blev gennemført uden smitteudbrud, og det vil jeg inderligt takke jer for

Sven Gaardbo, rektor på Rønde Gymnasium

»Nedlukning p.g.a. Corona er blevet en overskrift for jeres studietid, selvom vi alle har forsøgt at begrænse virkningerne heraf. Sidste halvdel af gymnasietiden for jer har stået på virtuel undervisning i perioder, Covid-19 tests, restriktioner i omgangen med hinanden og ikke mindst en pludselig afbrydelse af en masse social aktivitet. Ingen fester på skolen, ingen aktiviteter uden for skemaet, ingen ekskursioner og studieture,« som rektor bemærkede det.

Forventningsfulde unge dansede lanciers i sommernatten onsdag aften, så ikke et øje var tørt hos de, der kiggede på: Foto: Lars Norman Thomsen


»Det lykkedes alligevel at få gennemført både en musical og en studietur i Danmark, under særlige omstændigheder for de tre af klasserne. En enkelt klasse nåede heldigvis studieturen inden udbruddet sidste forår. Jeg synes, at både musical og studieture demonstrerede, at I kan tage ansvar. Det hele blev gennemført uden smitteudbrud, og det vil jeg inderligt takke jer for,» roste Sven Gaardbo.

Fagligt efterslæb?

Har pandemien betydet, at årets studenter bliver sendt af sted med mindre viden og færre faglige kompetencer end tidligere generationer?

Et spørgsmål, som Sven Gaardbo besvarede med et rungende »Nej«.

Men først efter at have taget en imponerende tour de force med centrale nedslagspunkter hos Oplysningstidens filosoffer, som John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Immanuel Kant og sidst, men ikke mindst Wilhelm von Humboldt (1767-1835), sprogforsker, filosof, diplomat og embedsmand og manden, der i sin samtid gennem omfattende uddannelsesreformer og grundlæggelsen af en helt ny type universitet, var afgørende for, at universiteters, gymnasiers og skolers formål blev markant fornyet ved at prioritere dannelse over uddannelse.

»Når jeg trækker disse to ældre tænkere (Kant og Humboldt, red.) frem i relation til den situation, vi står i nu, er det fordi forståelsen af uddannelsens betydning bliver stadig mere vigtig. Det gør den, fordi jeres generation står over for en række udfordringer, hvor jeres viden, jeres dømmekraft, jeres individuelle og personlige indsats bliver betydende for udfaldet,« slog Sven Gaardbo fast.

Tre afgørende udfordringer fylder vores moderne tid, ifølge rektor: »Miljøkrisen, demokratiets erosion og angrebet på viden som basis for vores samfund skal vi forholde os til.«

Temaer, som årets studenter er blevet trænet i at forholde sig til gennem deres treårige uddannelse.

»Her vil jeg så knytte tråden til afsættet for talen og stille spørgsmålet, om I så er blevet ringere stillet end andre årgange pga nedlukningerne. Mit svar er et helt klart »Nej«. Selvom vi antager, at der kunne være faglige pointer, der ikke er slået fast med samme styrke – en antagelse, jeg betvivler kraftigt – vil jeres kamp for at få en god eksamen, for at få et sammenhængende ungdomsliv i al elendigheden, og for at finde sammenhænge i tilværelsen med den nye viden om pandemien som ramme betyde, at I står med den måske stærkeste eksamen i rigtig mange år,« afsluttede Rønde Gymnasiums rektor.


Årets studenter er den sidste årgang, der dimitteres fra Rønde Gymnasium: Foto: Morten Ærø.


Sidste årgang

Årets studenter er også særlig af andre årsager. Årgangen præsterede for eksempel med et gennemsnit på 7,71 det bedste eksamensresultat i mange år fra Rønde Gymnasium.

Men mest af alt vil årgangen gå over i historien, som den der afsluttede et kapitel i Rønde Gymnasiums historie. Kommende generationer vil blive dimitteret fra Syddjurs Gymnasium.

1. september 2021 skifter det hæderkronede gymnasium navn til Syddjurs Gymnasium for at sætte ekstra trumf på, at gymnasiet er hele Syddjurs Kommunes STX- gymnasium.


To søde studiner klar til de mange fester, der følger i kølvandet på en velgennemført studentereksamen. Foto: Morten Ærø

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.