Søren Ryge sender pengeregn over Kalø

Fortidens sparsommelighed giver nutidens unge landmænd nye muligheder, da der for andet år blev uddelt legater fra Anders & Julius Mindefond på Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Artiklens øverste billede
For 24-årige Christian Holmgaard er legatet fra Anders & Julius Mindefond en kæmpe støtte. Det giver ham mulighed for at dygtiggøre sig i både England og Norge. Foto: Simon Carlson

Han vidste ikke helt, hvad han skulle gøre af sig selv, og en overvældet og rørt 24-årige Christian Holmgaard endte da også næsten med at gemme sig væk bag et træ på trappen foran Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Få sekunder forinden havde han taget imod en check på 100.000 kroner fra Anders & Julius Mindefond og samtidig modtaget hujende hyldest fra studiekammeraterne.

Fonden Anders & Julius Mindefond blev stiftet sidste år. Den har til formål, at ved uddeling af pengegaver at give yngre landmænd med særlig evne eller interesse for kvægavl, muligheden for at videreuddanne sig, eller på anden måde at dygtiggøre sig, inden for landbruget enten i Danmark eller i udlandet.

Overvældet og stolt

Det er netop muligheden for at dygtiggøre sig i udlandet, der trækker i legatmodtager Christian Holmgaard. Planen er således, at han skal på kurser i England og Norge for at blive klogere på henholdsvis køernes rolle i naturpleje og hvordan afgræsning er med til at skabe frugtbar jord samt dygtiggøre sig inden for osteproduktion. Her lander pengene fra mindefonden på et rigtig fint sted.

»Det er ret overvældende, og jeg er stolt af, at der er så mange, der tror på, at jeg kan få noget godt ud af de her penge. Det er ikke så let som nyuddannet landmand bare at gå ud og købe en gård, så det er ret fantastisk, at der findes mange steder, hvor man har mulighed for at lære og dygtiggøre sig i stedet,« fortalte Christian Holmgaard.

Nye kompetencer

På Kalø Økologiske Landbrugsskole er der også stor glæde over, at man som udannelsesinstitution har fået muligheden for at uddele det årlige legat og på den måde være med til at hjælpe de kommende generationer af landmænd på vej. Det fortalte forstander Nikolaj Malte Houkjær.

»Det er med til at gøre en stor forskel for de elever, der nu vil ud og være selvstændige landmænd. Der er rigtig mange af dem, som har interesse i en eller anden nichéproduktion, og man kan nå et godt stykke vej med at dygtiggøre sig med 100.000 kroner. Samtidig er der mange elever, som kigger ud i verden for at blive klogere på, hvordan man gør tingene andre steder, og det er jo fantastisk, at legatet kan være med til, at de tilegner sig nogle kompetencer, som vi måske ikke kan give dem,« forklarede Nikolaj Malte Houkjær.

Han kan også se, at interessen for legatet er stigende. I år har der således været cirka tre gange så mange ansøgere som i startåret.

Det er både nuværende og tidligere elever på Kalø Økologiske Landbrugsskole, der har mulighed for at

Nej tak til sagfører

Legatet fra Anders & Julius Mindefond blev uddelt for første gang sidste år. Det er tidligere tv-vært Søren Ryge Petersen, der har været katalysator på oprettelsen af fonden efter ønske fra brødrene Anders Christian Sørensen og Julius Vestergaard Gregersen, som Søren Ryge Petersen udødeliggjorde i en række tv-programmer om deres liv på fødegården på Djursland.

Jeg kan stadig se for mig, da Anders trillede over til natbordet og fandt sparekassebogen frem, og jeg så beløbet første gang. Fire millioner.

Søren Ryge Petersen, tidligere tv-vært

Søren Ryge Petersen husker, hvordan han for mange år siden talte med Julius om netop oprettelsen af en fond. Idéen blev dengang hurtigt skrinlagt, da Julius fandt ud af, at det formentlig krævede en sagfører et etablere fonden. Dem havde Julius ifølge Søren Ryge ikke meget tilovers for, og så talte de ikke mere om den plan.

Det var således først efter Julius død, at snakken blev genoptaget. Denne gang med Anders.

Han var blevet syg, og havde blandt andet fået sit ene ben amputeret. Søren Ryge Petersen husker, at han besøgte Anders på plejehjemmet i Tirstrup, hvor han var flyttet til.

»På det tidspunkt troede Anders hele tiden, han skulle dø. En dag var han kommet tilbage til plejehjemmet, og jeg sagde til ham ’nå, så du døde ikke’, og han svarede ’næh’. Så spurgte jeg ham, om han havde tænkt mere på det med et testamente.. Det havde han ikke. Så sagde jeg til ham ’Anders, tror du ikke du skal gøre det, når du hele tiden tror, du skal dø?’ ’Jow’, sagde han så,« erindrer Søren Ryge Petersen.

Frem med bankbogen

Anders selv var både dygtig med kvæg og elskede dyrene, og derfor landede de hurtigt på idéen om, at fonden skulle støtte elever med talent og interesse for kvæg.

Søren Ryge Petersen fortalte om baggrunden for oprettelsen af Anders & Julius Mindefond til afgangseleverne på Kalø Økologiske Landbrugsskole. Foto: Simon Carlson

Søren Ryge Petersen fortæller, at han på det tidspunkt endnu ikke var klar over, hvor meget brødrene havde sparet sammen gennem årene, og han sagde til Anders, at de jo nok ikke kunne oprette en fond, hvis der for eksempel ”kun” var 100.000 kroner.

»Jeg kan stadig se for mig, da Anders trillede over til natbordet og fandt sparekassebogen frem, og jeg så beløbet første gang. Fire millioner,« fortæller Søren Ryge Petersen og lader kæben falde.

»Det får man ud af at være nærig hele livet,« noterer han derefter grinende.

Ud over Christian Homgaard blev der også uddelt legat til Julia Schäfer og Martin Hansen. De var dog med på en videoforbindelse, da de i øjeblikket befinder sig i Norge. Deres plan er blandt andet at bruge pengene til at dygtiggøre sig i produktion af bøffelmozzarella og på sigt potentielt lave en dansk-produceret bøffelmozzarella.

Anders & Julius Mindefond råder i dag over cirka seks millioner kroner efter boet fra Anders og Julius.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.