Kriseramt bosted i Elev skal lukkes og åbnes på ny
Beboere blev sat i farlige situationer og fik ikke livsvigtig medicin. Nu lukker kriseramt bosted.

Aarhus Kommune kalder det en rekonstruktion. Socialtilsynet kalder det en nedlukning, hvorefter et muligt nyt bosted for voksne med handicap på samme adresse kan komme på tale.
Uanset ordvalget oplyste kommunen fredag formiddag i en pressemeddelelse, at det kritiserede Bofællesskab Elev Hus 5 i det nordlige Aarhus skal lukkes.
»Rekonstruktionen indebærer, at hus 5 gradvist lukker ned over de næste seks måneder. Sideløbende etablerer MSB (Sociale Forhold og Beskæftigelse) et nyt bosted i samme bygning, der skal godkendes af socialtilsynet. MSB vil stræbe efter, at beboerne mærker mindst muligt til overgangen, og at alle beboere kan blive boende på det nye bosted,« skriver kommunen.
Socialtilsynet har siden 2016 hvert år kritiseret forholdene i Borgercenter Nord, der organiserer ni bosteder i Aarhus herunder bostedet i Elev.
Allerede sidste år truede tilsynet med at inddrage centrets godkendelse til at drive socialt tilbud, men socialforvaltningen fik det dengang afværget. Tidligere på måneden varslede tilsynet igen en lukning af hele centret på grund af forholdene i Bofællesskab Elev Hus 5.
Under besøg i april kunne tilsynet bl.a. konstatere, at medarbejdere sætter beboerne i situationer, der kan være direkte farlige på grund af manglende kendskab til borgeren. Der er eksempler på, at flere beboere ikke har fået livsvigtig medicin. Epileptiske anfald registreres ikke. Beboere udviser tegn på mistrivsel og en stagnerede udvikling. En beboer vil ikke spise eller i bad. Enkelte isolerer sig. En beboer har selvmordstanker. Mens andre reagerer negativt på mange medarbejderudskiftninger og det høje vikarforbrug.
»Vi ser med stor bekymring på de udsagn om mistrivsel, som socialtilsynet har modtaget fra pårørende og medarbejdere på stedet. Det er udsagn, som socialtilsynet i særlig grad har fremhævet som grundlag for deres påtænkte afgørelse om at inddrage Borgercenter Nords godkendelse. Derfor ansætter vi flere medarbejdere i hus 5 og styrker kompetencerne hos både fastansatte og vikarer. Det fortsætter uændret, selvom vi rekonstruerer bostedet. Men på baggrund af dialogen med socialtilsynet er det vores vurdering, at det er nødvendigt med en rekonstruktion, i håb om at tilsynets afgørelse vil gå ud over færrest mulige beboere,« udtaler direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen.