Kårer vindere i insekt-konkurrence
Nationalpark Mols Bjerge søsatte i maj kampagnen 'Wanted – not dead but alive'. Nu er der fundet tre vindere.

Det er normalt alt for svært for almindelige mennesker at eftersøge og finde bestemte insekter. Der er ca. 30.000 insektarter i Danmark, og mange er små og ligner hinanden. Men nogle er lidt større, aktive om foråret hvor der ikke er så mange andre insekter, findes i særlige naturtyper og er let-kendelige.
Det gjaldt de fire smådyr som Naturpark Mols Bjerge (NPMB) i foråret har efterlyst hos borgere og turister: Gråbåndet Bredpande, Spættet Bredpande, Humlerovbille og Mariehøneedderkop. De ses kun og skal derfor især findes i lunt, stille solskinsvejr på græssede naturoverdrev i nationalparken – en ren win-win-invitation. Skulle man tro. Foråret gav usædvanligt store og uventede udfordringer i næsten hele kampagneperioden 15. april – 31. maj, hvor der næsten kun var køligt, blæsende gråvejr.
Antallet af indberetninger var derefter. Wanted-kampagnen havde udloddet tre præmier til de tre bedste fund – naturligvis her med en flaske af den eksklusive og nationalpark-brandede ’Myrevodka’, der får sin raffinerede appelsinsmag fra de ca. 37 små kræ af arten ’orange-myre’, indsamlet bæredygtigt i Mols Bjerge.
De tre vindere
Maja og Amalie Østergård (København): For fundet af Mariehøneedderkop (1 han, 20. maj) på en helt ny lokalitet i Mols Bjerge, Stenhøje Øst (ca. 1 km NNV for artens eneste stabile og mangeårige forekomst i Mols Bjerge og nationalparken, Strandkær/Molslaboratoriet).
Ryan Vedelslund (Århus V): For grundig eftersøgning og fund af Mariehøneedderkop på seks datoer i perioden 10. april-10. maj med op til 12 dyr pr. besøg. Og fine fotos. Ryan er naturinteresseret og kommer ofte på fine naturlokaliteter med sit kamera, bl.a. i Mols Bjerge.
Sofie Kjeldgaard (Århus C): For fundet 20. maj ved Øer Maritimer Ferieby af Gråbåndet Bredpande – 1 han + 1 hun i parring. To dyr er jo dobbelt så godt som et dyr, som langt de fleste indberetninger omhandler, og så han+hun i parring – det er der jo fremtid i. Sofie er biologistuderende og var på decideret insektjagt Mols-Ebeltoft med unge ligesindede.
Andre fund
Nationalpark Mols Bjerge iværksatte i forbindelse med Wanted-kampagnen en særskilt ekspert-eftersøgning, primært på arealer, hvor den almindelige naturgæst sjældent kommer. Den dygtige insektkender, Mathias Fløe Holm (Bio-Con, Hadsten), eftersøgte for nationalparken de fire arter og andre sjældne dyr – alene og sammen med insektkyndige lidelsesfæller, primært Andreas Boe og Hjalte Kjærby.
Her blev der fundet Mariehøneedderkop 15 m uden for NPMB-grænsen i Skramsø Plantage, Humlerovbille på Naturstyrelsens Strandkær-arealer neden for Littorinaskrænten, hidtil eneste fund i NPMB i år.
Begge disse to arter er helt afhængige af store helårsgræssende kvæg og heste, der løbende sikrer frisk gødning og dermed sikrer store langsomme gødningsinsekter.
Derudover fandt dette all-star insekt-tæskehold 10 arter, der er truede, 25 arter som er sjældne, og 52 arter som er ret sjældne i hele Danmark. Herunder snudebillen Tychius polylineatus, hvilket er første fund i Danmark siden 1957, pragtbillen Habroloma nanum og edderkoppen Rødbenet Ninja.
Nationalpark Mols Bjerge har offentliggjort en kort rapport over fundene i forårets insektkampagne, hvor der er indhentet vigtig ny viden om nogle af de mere eller mindre truede smådyr, som er noget af det mest særlige og truede biodiversitet som Nationalpark Mols Bjerge bidrager med til beskyttelsen af den samlede danske biodiversitet.
gs