Boligejernes friværdier har aldrig været højere

De danske husejeres friværdier har for første gang nogensinde rundet 2.000 milliarder kr.

Artiklens øverste billede
Skanderborgs husejere kan glæde sig over, at friværdien er vokset markant.. Foto: Sonne

Boligpriserne har været kraftigt stigende gennem corona-krisen, og det betyder, at de danske husejeres friværdier for første gang har rundet 2.000 milliarder kr. – det højeste nogensinde. Det kommer efter en stigning på hele 227 milliarder kr. det seneste år. Det viser tal fra Realkredit Danmark.

Christina Strand Malmstrup er filialdirektør i Danske Banks afdeling i Skanderborg. Foto: Per Bille


Imens kan husejerne i Skanderborg Kommune bryste sig af at have de næsthøjeste friværdier blandt de 12 østjyske kommuner. Godt 100.000 kr. har boligejerne i gennemsnit øget deres friværdi med det seneste år

Den tidligere rekord lød på 1.870 milliarder kr. tilbage i 2006. Hvis man korrigerer for inflationsudviklingen, er det nuværende niveau dog stadig omkring 10 pct. lavere end tiden før finanskrisen.

Pæne stigninger lokalt

Også i Skanderborg og de øvrige østjyske kommuner har vi set en stigning i friværdierne det seneste år. I Skanderborg er den gennemsnitlige friværdi de seneste år vokset fra 0,86 mio. kr. i 2015 til 1,13 mio. kr. i 2020 til nu at udgøre 1,23 kr. i snit.

Den største stigning det seneste år ser vi i Aarhus Kommune, hvor den gennemsnitlige husejer har øget sin friværdi med 172.000 kr. til nu 1,933 millioner kr.

Kun i Favrskov og Hedensted Kommune er friværdien faldet en smule til en gennemsnitlig friværdi på henholdsvis 956.000 kr. og 596.000 kr. Begge er dog steget betydeligt, hvis man ser flere år tilbage.

Det illustrerer fint de senere års tendens med en generel urbanisering, hvor den stigende efterspørgsel i storbyerne kombineret med lave renter – og dermed muligheden for at købe dyrere bolig – har bidraget til en større forskel i priserne i byområder kontra landområder.

Imens kan husejerne i Skanderborg Kommune bryste sig af at have de næsthøjeste friværdier blandt de 12 østjyske kommuner. Godt 100.000 kr. har boligejerne i gennemsnit øget deres friværdi med det seneste år.

Over landsgennemsnit

Dermed ligger husejerne i Skanderborg Kommune også et pænt stykke over den gennemsnitlige østjyske husejers friværdi, som nu er på omkring 904.000 kr. Det er lidt under den gennemsnitlige friværdi pr. parcelhusejer på landsplan, som for første gang i år har rundet 1 million kr. og nu ligger på 1.090.000 kr. efter en gennemsnitlig stigning på 110.000 kr. pr. husejer i 2020.

Det er selvfølgelig de markante prisstigninger på boligmarkedet, som har øget friværdierne. Men samtidig ser vi også, at danskerne har en forholdsvis afdæmpet appetit på at tage tillægslån i boligen. Dermed er de danske boligejeres samlede gældssætning – altså realkreditlån og banklån med pant i boligen – kun steget med omkring 2,5 pct. i 2020, hvor vi i årene op til finanskrisen så årlige stigninger i niveauet 10-16 pct.

Prisstigninger fortsætter

Som samfund er vi – hvis alt går vel – så småt på vej ud af corona-krisen, og den optimisme har bidraget til stigende renter. Når renterne stiger, falder kursen på realkreditobligationerne, og dermed bliver boliglånene dyrere.

Vi ligger dog fortsat på et historisk lavt renteniveau, og umiddelbart bør boligejerne ikke frygte, at rentestigningerne medfører fald i boligpriserne – i hvert fald på den korte bane. I Danske Bank forventer vi fortsat stigende boligpriser i 2021, og prognoserne siger en stigning på 11,5 pct. i huspriserne på landsplan i år.

Det afspejler dog især de prisstigninger, der allerede er fundet sted i årets første måneder, og derfor forventer vi, at tempoet aftager lidt i resten af året. Ikke desto mindre kan de store stigninger i friværdierne være en god anledning til, at man som husejer sammen med en rådgiver overvejer sine muligheder.

Skal nogle penge investeres? Skal man bruge nogle penge på boligforbedringer eller fornøjelser? Eller kan ens nuværende lån med fordel lægges om og give besparelser?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.