Syddjurs Kommune risikerer bøde for ulovlig fibernet-reklame

Det har været rigtig godt for Syddjurs at få udlagt fibernet, men kommunen risikerer en bøde for ulovligt at have reklameret for selskabet Fibia.

Artiklens øverste billede
Foto: Joachim Ladefoged

I 2017 opfordrede Syddjurs Kommune en række borgere til at tilslutte sig et privat fibernetprojekt leveret af Fibia.

»... det er lykkedes dem at få skabt et samarbejde med forsyningsselskabet NRGI/Fibia. Selskabet har sagt ja til at investere over 60 mio. kr. i lokalområdet i Syddjurs Kommune, hvis mindst 40 pct. af alle husstande tilslutter sig med en tilslutningspris på kun 500 kr.« skrev Syddjurs Kommune ud til en række borgere via E-boks.

»Vi opfordrer til, at alle husejere og sommerhusejere i det sydlige Syddjurs overvejer at tilmelde sig projektet, så jeres lokalområde også kan få højhastighedsinternet,« fortsatte kommunen.

Retrospektivt kan jeg godt se, at brevet var formuleret forkert, og at det kunne tolkes som, at man valgte et privat firma

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs Kommune

Men det var ulovligt, afgjorde Ankestyrelsen i maj efter flere klager og bad i den forbindelse Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurdere sagen efter konkurrenceloven. Det betyder, at kommunen risikerer en bøde for at have reklameret for et selskab.

Det er Ankestyrelsens vurdering, at kommunens omtale af Fibia udgør støtte til selskabet, fordi kommunerne dermed har overtaget produktionsomkostninger fra Fibia i form af udgifter til markedsføring.

Onsdag skal byrådet i Syddjurs tage stilling til et svarskrift til Ankestyrelsen, der beder byrådet oplyse styrelsen om, hvad udtalelsen giver kommunen anledning til. Og alt tyder på, at kommunen lægger sig ned.

En fejl

Borgmester Ole Bollesen (S) forklarer, at det er en sag, han har arvet fra det tidligere byråd.

»Vi er glade for, at NRGI har lagt net ud i de decentrale dele af kommunen. Det har været vigtigt for Syddjurs, hvor f.eks. turisterhvervet er afhængig af, at der er internet i sommerhusene. Men retrospektivt kan jeg godt se, at brevet var formuleret forkert, og at det kunne tolkes som, at man valgte et privat firma,« siger han, der dog bemærker, at Fibia var det eneste selskab, som ønskede at udlægge bredbånd i de områder.

Forvaltningen har i en bemærkning til Ankestyrelsen tidligere forklaret, at det efter kommunens opfattelse ikke var ulovlig reklame eller anden konkurrenceforvridende begunstigelse af Fibia, eftersom selskabet var den eneste interesserede udbyder.

»Men det skulle være formuleret anderledes,« slår borgmesteren fast.

I det brev, som byrådet skal godkende onsdag står der således, at kommunen i lyset af tilsynssagen vil være særligt opmærksom på to forhold, hvis lignende skulle opstå i fremtiden. Fibias bøde er den største nogensinde: »Det er ret usædvanligt«

»Fremtidig kommunikation med borgere, hvor private virksomheder er involveret, vil have karakter af neutral kommunikation, dvs. ikke anbefalinger eller opfordringer til at købe eller anvende et bestemt produkt. At en sådan kommunikation ikke må have karakter af egentlig markedsføring af den private virksomhed, så kommunen dermed afholder en del af de naturlige produktionsomkostninger for virksomheden.«

Ikke eneste kommune

Syddjurs Kommune er ikke eneste kommune, som har udsendt den omtalte reklame for Fibia. Ankestyrelsen har sendt en enslydende afgørelse til Lolland Kommune, ligesom der ligger henvendelser hos styrelsen om lignende problemstillinger i henholdsvis Norddjurs, Odsherred, Faxe og Kalundborg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.