30.000 høns på stand-by: Godkendelse afvist

Hvolbækgaard Økoæg har ventet over tre år på en afgørelse fra klagenævn.

Artiklens øverste billede
Søtoftes Jordbrug & Gårdmejeri i Ringsted drives af Michel Poulsen og Marie Østergaard og er leverandører til en række danske restauranter, som holder tvunget lukket under coronakrisen. Høns. Hønseri. Hønsegård. CV19. Covid-19, corona, coronavirus.

»Det er både pinligt og rystende, at det kan tage så lang tid at få en afgørelse. Og det gælder både for os og for den, der har klaget.«

Sådan siger Uffe Stougaard, indehaver af Hvolbækgaard Økoæg i Hvolbæk uden for Skanderborg.

Det er både pinligt og rystende, at det kan tage så lang tid at få en afgørelse

Uffe Stougaard, ægproducent

Sagen handler om 30.000 høns. Uffe Stougaard har for nuværende 12.000 høns på gården, men han vil gerne udvide. med 30.000 æglæggere.

»Det handler dels om et generationsskifte og dels om, at de, der aftager vores æg, er begyndt at kræve en større volumen hos producenterne,« forklarer han.

Fik godkendelse i 2018

Derfor går Uffe Stougaard til Skanderborg Kommune i 27. april 2016, og 26. januar 2018 får han en miljøgodkendelse, der gør det muligt at udvide produktionen. Godkendelsen skal, som lovgivningen nu engang er, sendes i høring hos naboerne, og fra en af disse kommer der en klage.

Af klagen fremgår det, at:

  • Udvidelsen af husdyrbruget vil medføre nabogener i form af lugt, støj, støv, fluer og rotter, hvilket er særligt generende for klager, idet der ikke tidligere har været husdyrproduktion på marken så tæt på klagers bolig. Det er klagers opfattelse, at der i hvert fald bør etableres asfalt på alle områder, hvor der skal køre lastbiler og maskiner, såfremt projektet skal godkendes. Klager har i øvrigt understreget, at klager vil blive generet af lugtgener, uanset at klagers ejendom er registreret med landbrugspligt.
  • De ansøgte bygninger er af industrilignende karakter, og at de i øvrigt opføres langt fra ansøgers bolig og uden tilknytning til ejendommens eksisterende bebyggelse. Klager savner i den forbindelse svar på, om der i forbindelse med miljøgodkendelsen har været overvejet alternative placeringer, eventuelt i forlængelse af eller ikke så langt fra den eksisterende bebyggelse og mod modsatte markskel.
  • Tag- og overfladevand fra husdyrbruget ikke kan ledes til de eksisterende gamle dræn i området, idet disse dræn i forvejen er overbelastede og ikke vil kunne klare yderligere vandtilførsel, samt at produktionsudvidelsen og den dertilhørende stigning i husdyrbrugets vandforbrug vil medføre tryktab og vandmangel for klager.

Klagen indsendes 25. februar 2018 til Miljø- og Fødevareklagenævnet, der 12. juni 2021, altså over tre år senere, kommer frem til den afgørelse, at godkendelsen fra Skanderborg Kommune ikke holder vand og derfor hjemkaldes. Annulleres med andre ord.

3 år om afvisning

Det er imidlertid hverken lugt, støj, støv, fluer, rotter, tag- eller overfladevand, der udløser afslaget. Det handler om, at der ikke er foreslået alternativer til placeringen af de bygninger, der skal huse de 30.000 høns.

»Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at den manglende beskrivelse af alternative løsninger, og Skanderborg Kommunes manglende vurdering heraf, jf. husdyrbruglovens § 24, stk. 1, er en væsentlig retlig mangel,« fremgår det af afgørelsen fra nævnet.

Alternativer er drøftet

Uffe Stougaard accepterer afgørelsen, der ikke kan ankes, men han ærgrer sig.

»Jeg har drøftet alternative placeringer med kommunen. Og alternativet er, at bygningerne kommer til at ligge meget højt og blive meget synlige, mens de efter vores ansøgning kommer til at ligge lavt og være dækket af bevoksning i løbet af få år. Desværre er den alternative placering ikke skrevet ind i godkendelse fra kommunen,« konstaterer Uffe Stougaard.

Dette underbygges af det svar, Skanderborg Kommune har sendt til Miljø- og Fødevareklagenævnet i forbindelse med klagesagen. Her man kan læse følgende:

»Ansøger og kommunen har overvejet andre placeringer af de nye bygninger på husdyrbruget, og at ansøger har været i dialog med kommunen om, hvordan staldene kunne placeres, således at den landskabelige påvirkning blev mindst mulig. Det er imidlertid kommunens vurdering, at den valgte placering er den bedst mulige i forhold til de landskabelige interesser i området.«

Det sidste æg er imidlertid ikke lagt i denne sag. For nu skal Uffe Stougaard og Skanderborg Kommune i gang med at udarbejde en ny godkendelse. Og han håber stærkt på, at godkendelsen holder rent retsligt - og at der, hvis der som han forventer, kommer en ny klage - speedes op for sagsbehandlingen.

»Det er ikke sådan, at vi går fra hus og hjem, fordi vi ikke har fået lov til at udvide. Men som nævnt er der nogle faktorer, der gør, at vi er nødt til at udvikle produktionen. Så jeg krydser fingre for, at anden gang bliver lykkens gang,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.