Kooperativet på vej: Møde om fælles butik i Feldballe
Der inviteres til infomøde om ny borgerdreven købmand i Feldballe efter at købmandsbutikken lukkede sidste år.

Der er brug for input, arbejdskraft og andelskroner fra områdets borgere til den nye, borgerdrevne butik i Feldballe. Derfor holdes der et info-møde i Tåstrup Forsamlingshus 30 juni kl. 19.
Her vil bestyrelsen fortælle om status på projektet, svare på spørgsmål og lytte til gode idéer og bidrag fra de lokale medejere, abonnenter og kommende kunder.
Sidste sommer lukkede købmandsforretningen i Feldballe. En borgergruppe havde afsøgt muligheden for at købe bygningen og drive butikken videre, men kom frem til at det ikke var en bæredygtig løsning. I stedet blev ejendommen solgt til Flemming Gerhardt-Pedersen og Søren Borel, der sprang ud som Whisky-butiksejere.
De gav den nedslidte bygning et ansigtsløft og indrettede yderligere 3 erhvervslejemål i huset, så man nu kan købe både forsikring og surdejsbrød i byen.
Det sidste lokale har Kooperativet lejet sig ind i, og det har dannet rammen om udleveringen af lokale råvarer hver tirsdag i april og maj. Kooperativet er et andelsselskab, som er opstået i forlængelse af den første borgergruppe og et kommunalt støttet projekt, der skulle udvikle en ny grøn købmand i området.
Lokale dagligvarer
Mens Danmark var mere eller mindre lukket ned blev der holdt mange virtuelle møder, der blev indsamlet viden om, hvad borgerne ønskede og undervejs blev der stiftet et andelsselskab og dannet en bestyrelse. Missionen er at borgerne i Feldballe-Tåstrup og oplandet igen skal kunne købe dagligvarer, at de skal præsenteres for lokale producenter og erhvervsdrivende og ikke mindst, at de skal have et sted at møde hinanden.
I en testperiode henover foråret, har mere end 40 hustande afprøvet en abonnementsordning, hvor de ugentligt har kunnet bestille bl.a. frisk lokalt fanget fisk, grønt fra Helges og økologisk oksekød fra Rydalsgaard på Norddjurs. Henover sommeren skal rummet istandsættes, en flok frivillige knokler med at omdanne det til et ’rigtigt’ butikslokale med varer på hylderne.
Helt traditionelt bliver det nu ikke, for i erkendelse af at denne størrelse butik ikke kan lagerføre det brede sortiment, som borgerne i området efterspørger, vil man i stedet lave en ny slags købmand.
Online til hentning
I samarbejde med COOP arbejder man på en model, hvor der dels kan bestilles onlinevarer hjem til fleksibel afhentning i butikken. Samtidig vil der også være et fysisk basissortiment fra COOP og et udvalg af lokalt producerede varer, som skal friste både områdets borgere og de mange forbipasserende turister.
Der skal være bemanding i løbet af ugen, der kan betjene kunder og hjælpe med onlinebestilling, hvis der er behov for det. Præcis hvordan butikken skal drives, hvorledes sortimentet skal sammensættes og hvordan opstarten kan finansieres arbejder bestyrelsen fortsat på.