Bymuseum beretter om 900 års kirkehistorie i Auning

Artiklens øverste billede
Den kun 18-årige grevinde Benedicte Margrethe Brockdorff var den der satte det største præg på Auning Kirke, da hun i 1695 lod opføre et gravkapel over sin afdøde man Jørgen Skeel. Gravkapellet præger i den grad kirken set fra nord. I kapellet rejstes et imponerede epitafium i sort og hvidt marmor, der i kostbarhed er på højde med gravene i Roskilde Domkirke. Privatfoto

I anledning af Auning Kirkes 100-års jubilæum for overgangen til selveje, har Auning Bymuseum kigget lidt på kirkens omkring 900 års lange historie. Her får du en række nedslag

Man kunne tro, at en så lang kirkehistorie ville blive lidt småkedelig. Men nej, ved nærmere eftersyn, rummer de mange år, på mange spændende historier, som vi ikke tænker på i hverdagen.

Vidste du for eksempel, at Auning Kirke de første 400 år var uden tårn, våbenhus og hvælvede lofter? Det har været et rimeligt trist kirkerum med små vinduer, ingen stolerækker og en præst der talte uforståeligt på latin.

Ejetafkongen

Eller vidste du, at Kongen i omkring 130 år har ejet Auning Kirke? Det gjorde han fra reformationen i 1536 til 1668, hvor greven på Gl. Estrup blev ejer af kirken.

Vidste du, at kirken først fik sit hvælvede loft i 1616? På det tidspunkt fik kirken også sit tårn og våbenhus. Denne opgradering af kirken, kunne kun lade sig gøre, fordi greven på Gl. Estrup poste massevis af penge ud kirken. Måske er det derfor Auning Kirke ikke blev nedrevet for at ende som byggemateriale på Dronningborg Slot eller på Gl. Estrup. Den skæbne led en lang række kirke omkring Randers blandt andet Fløjstrup Kirke, Vorup Kirke, Bjergby Kirke og Erslev Kirke. Vester Alling Kirke var også udpeget til nedrivning, men blev skånet.

Hvemvarmaleren?

De fleste har siddet i kirke og studeret de særprægede kalkmalerier og tænkt på hvem der mon har malet disse ”tegneseriebilleder” og sindrige mønstre. Maleres navn kende man, da han selv har skrev sit navn og dato ind imellem de mange ornamenter. De har været kalket over og skjult for menigheden i et par hundrede år. Men i 1885 blev der foretaget en delvis afdækning, i 1902 blev de atter overkalket, og derefter en genafdækning i 1953 og 1955.

Hvem maleren var kan man blandt andet læse mere om i det jubilæumsskrift som Auning Kirke udsender til alle husstande i sognet i samarbejde med Auning Bymuseum.


SC

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.