Varmepumper er godt for klimaet – men pas på støjen
Kommunen modtager jævnligt henvendelser om støjgener fra varmepumper, og opfordrer derfor til at være omhyggelig med placeringen af nye varmepumper.

Flere og flere skifter oliefyret ud med en varmepumpe, hvis de ikke kan få fjernvarme. Det er der både god økonomi i, og det er godt for klimaet. Derfor giver Energistyrelsen tilskud til etablering af varmepumper og i 2021 er der to yderligere ansøgningsrunder.
En af udfordringerne med varmepumper er dog som med plæneklippere, de larmer. Og det er normalt naboens, der larmer mest. I hvert tilfælde modtager Miljø og Klima i Syddjurs Kommune jævnligt henvendelser, hvor naboens varmepumpe er placeret, så den støjer mod terrassen eller soveværelset. Og når varmepumpen først er installeret, kan det være en udfordring at få den flyttet.
Godt naboskab
Derfor iler Syddjurs Kommune ud med nogle gode råd til borgerne.
Når man installerer en varmepumpe, bør man derfor overveje placeringen også i forhold til naboer. En varmepumpes udvendige del skal overholde Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser. Og det anbefales at montere en støjskærm.
Formand for udvalget for natur, teknik og miljø Kim Lykke Jensen udtaler i en pressemeddelelse:
Udskiftning af oliefyr med varmepumper er en væsentlig del af løsningen, når vi skal føre vores nye klimahandlingsplan ud i livet. Husk dog altid at være opmærksom på placeringen, så man ikke giver sig selv og naboen unødvendig støj.
»Varmeproduktion er en af de store energisyndere og det gælder naturligvis især varmekilder med fossilt brændsel. Derfor er udskiftning af oliefyr med varmepumper en væsentlig del af løsningen, når vi skal føre vores nye klimahandlingsplan ud i livet. Husk dog altid at være opmærksom på placeringen, så man ikke giver sig selv og naboen unødvendig støj. Jeg vil opfordre alle med oliefyr til at overveje en varmepumpe og undersøge støttemulighederne. Er man interesseret i at se flere bæredygtige løsninger til bolig og livsstil, kan jeg også anbefale at besøge bæredygtighedsfestivalen på Rosenholm Slot 4.-5. september, hvor der vil være mulighed for at blive klogere på grønne energiløsninger og en lang række andre emner inden for bæredygtighed og grøn omstilling.
På Syddjurs Kommunes hjemmeside kan man finde en vejledning i placering af varmepumpens støjende, udvendige del. Vejledningen kan bidrage til, at den grønne investering i en varmepumpe gøres med omtanke, så alle i nabolaget kan nyde haven eller terrassen i ro og mag. Er man i tvivl, så spørg en leverandør, der kan råde til den bedste placering, også i forhold til et godt naboskab.
gs