Sol, sommer og Sydhavnsgin i Grenaa
Hvad smager Sydhavnen i Grenaa egentlig af. Det skulle 20 testere forsøge at komme nærmere, da den officielle Sydhavns-gin skulle findes.

Varm sommersol kombineret med en sval saltet brise, mens man sidder henslængt med fødderne på kajkanten og lytter til mågeskrig over Kattegat.
Det var lige nøjagtig sådan et scenario, idékvinderne havde drømt om, da tanken om at skabe en gin, der repræsenterer livet på Sydhavnen i Grenaa, opstod. Derfor kunne timingen ikke have været bedre, da 20 smagstestere torsdag i sidste uge satte sig til rette i pallemøblerne på Sydhavnen for at beslutte, hvordan sådan en gin egentlig smager.

Her fortalte projektleder i Liv på Syhavnen Tina Kruse og Camilla Holtegaard, der er med i foreningen, at idéen til en Sydhavnsgin opstod, da de en dag sad netop der og blev enige om, at det eneste, der manglede, var en kølig gin-tonic.
Tungen på siloen?
Heldigvis behøver der ikke at være voldsomt langt fra idé til handling, og når man rent fysisk er nabo til destilleriet Bullseye Spirits Distillery, så behøver man ikke engang at bevæge sig ret langt for at præsentere tankerne for nogen, der kan føre dem ud i livet.
Direktør i Bullseye Spirits Distillery Søren Krarup Hansen behøvede da heller ikke mere end en halv times snak, før han satte sin hjulene i sin virksomhed i gang.

Destilleriet er en familievirksomhed, hvor Søren Krarup Hansens yngste søn Jens Martin Krarup Hansen som craft destiller har ansvaret for udvikling og produktion, og han fik således til opgave at fremstille tre forskellige bud på, hvordan en Sydhavnsgin kan smage.
Et par vittige sjæle blandt smagstesterne noterede sig, at smagen burde være noget i retning af at slikke på siloen på Sydhavnen.
Camilla Holtegaard konstaterede dog, at smagen af frihed, gerne skulle være en hovedingrediens i den nye gin, og det var dermed en opfordring til smagstesterne at finde ud af, hvordan det så i grunden smager.
Høje procenter
Det krævede da også lidt af testpanelet, idet en Sydhavnsgin naturligvis skal være af typen ’navy strong’.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Det betyder, at alkoholprocenten skal over 57 procent, og der var således et par ganer, der lige skulle vænne sig til den første brændende fornemmelse, når et par centiliter i de alkoholhøjder ryger i svælget. For til en gin-smagning er det jo nødvendigt at smage den rene vare uden tilsat tonic eller anden fortynding.
Det gav heldigvis også anledning til masser af snak om forskellene blandt de tre varianter.
Kærlige uenigheder
Lokalavisen havde i samarbejde med Liv på Sydhavnen inden smagningen sat et par pladser på højkant, som to heldige læsere kunne få lov at indtage.
Jeg er ikke sikker på, at vi to kan drikke gin sammen igen efter det her.
Vinderen Kirsten Hesselø havde været så storsindet at donere sin gevinst til sin mand Lars Hesselø, som dermed kunne få lov at medbringe sin faste gin-makker Palle Mikkelsen.
Selv om de to er vant til at smage gin sammen og egentlig også konstaterede, at de smagsmæssigt plejer at være rimelig enige, så var de det ikke dette tilfælde.
Variant nummer to var således Lars Hesseløs favorit, mens Palle Mikkelsen klart hældte til variant nummer tre.
»Jeg er ikke sikker på, at vi to kan drikke gin sammen igen efter det her,« noterede Palle Mikkelsen grinende til makkeren.

Smag og behag er som bekendt vældig forskellig, men sikkert er det dog, at de fleste af testsmagerne havde mest smag for Palle Mikkelsens favorit.
Vinderen og dermed den nye Sydhavnsgin er således en Rowan Gin. En klassisk fremstillet gin, hvor rønnebær udgør en væsentlig del af smagen.

Liv på Sydhavnen holder ’release’ på den nye gin fredag 2. juli klokken 17 på Sydhavnen, og selv om der ikke var fuldstændig enighed i panelet om, hvilken gin der var den rette vinder, så var der alligevel ingen der takkede nej, da vinderflasken gik på tur igen.