71-årig kvinde fik udspekuleret svindler i røret: Politiet advarer om svindleres fremgangsmåde

En 71-årig kvinde fra Grenaa blev torsdag eftermiddag ved 15-tiden ringet op af en mand, der præsenterede sig som Morten Vestergård fra Nordsjællands Politi.
Manden spurgte den 71-årige, om det var hende, der var i gang med at oprette et kviklån hos Basis Bank. Det afviste kvinden, hvorefter manden fortalte hende, at hun var blevet hacket og gerne ville have kvindens cpr-nummer, så han kunne lukke hendes Nemid.
På det tidspunkt havde kvinden imidlertid fornemmet, at der var noget uldent ved opkaldet. Blandt andet konfronterede hun manden med, at han burde kende hendes oplysninger, når han var fra politiet og havde fundet frem til hende.
Herefter bad hun ham om telefonnummeret til Nordsjællands Politi, så hun kunne ringe og tjekke op på, om mandens henvendelse var sand.
I første omgang forsøgte manden i telefonen at forklare, at nummeret til Nordsjællands Politi var krypteret, men da kvinden var vedholdende endte det med, at røret blev lagt på.
Kvinden ringede efterfølgende til Nordsjællands Politi for at anmelde svindelforsøget, og her kunne de ifølge den 71-årige sagtens genkende både svindlerens fremgangsmåde og ovenikøbet også brugen af navnet ’Morten Vestergård’.
Kender metoden
Fremgangsmåden kender de også hos Østjyllands Politi, hvor politiet tidligere har registreret mange tilfælde i Aarhus.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
Den måde, som den 71-årige i dette tilfælde håndterede situationen på, er den helt rigtige, lyder det fra Østjyllands Politi.
»Den her fremgangsmåde, hvor folk udgiver sig for at være fra politiet, banken eller en anden offentlig myndighed, det er noget vi har set mange gange. Vi vil aldrig bede om folks oplysninger på den måde, så man bør aldrig give sine personlige oplysninger, cpr-nummer eller Nemid,« forklarer kommunikationsmedarbejder Jakob Christiansen.
Lav kontrolopkald
Han tilføjer, at politiet kun i meget sjældne tilfælde vil bede en borger om at bekræfte sit cpr-nummer, og det vil typisk være, hvis man i forvejen er registreret i en sag som for eksempel et trafikuheld.
Oftest vil politiet ringe fra hemmeligt nummer, men Jakob Christiansen fortæller, at politiet flere gange har registreret, at det er lykkedes for svindlere at få et nummer til at fremstå som om, det rent faktisk kommer fra den myndighed, som de udgiver sig for.
Også her har den 71-årige kvinde fra Grenaa handlet på en fornuftig måde ved at ringe direkte til Nordsjællands Politi for at få valideret opkaldet.
»Vi vil gerne opfordre folk til at være kritiske, når de får den slags opkald. Som sagt vil det være meget mærkeligt for os at bede om oplysninger på den måde, så det er en rigtig god idé at lave et kontrolopkald og få bekræftet, om henvendelsen er ægte,« siger Jakob Christiansen.