Relationsvold: Ny selvhjælpsgruppe sætter fokus på vold

Selvhjælp Skanderborg lancerer selvhjælpsgruppe for personer, der har oplevet 'relationsvold'.

Artiklens øverste billede
Jeanette Poulsen (tv) og Sabrina Glisborg fra Selvhjælp Skanderborg har strikket en selvhjælpsgruppe sammen for personer, der har været udsat for vold, enten fysisk eller psykisk. Foto: Sonne

Har du oplevet vold, enten fysisk eller psykisk, i fx dit parforhold, i dit arbejde, i venskaber eller i en anden relation, er der hjælp på vej fra Selvhjælp Skanderborg, der opretter et hold med fokus på netop dette. Selvhjælpsgruppen er døbt ’Lotus’ og begynder 9. september 2021.

»Vold er tabubelagt og det skønnes, at mere end 100.000 voksne mennesker i Danmark er udsat for fysisk eller psykisk vold hvert år. Mange af dem mangler modet til at erkende situationen og sige det højt, og det vil jeg gerne være med til at gøre muligt, så denne selvhjælpsgruppe kan være en vej for dig, som synes, at det er svært,« fortæller Jeanette Poulsen, der er gruppeleder i selvhjælpsgruppen.

Selvhjælpsgruppen er ikke en terapeutisk gruppe, men en mulighed for at møde andre mennesker i samme situation – helt fordomsfrit

Jeanette Poulsen, Selvhjælp Skanderborg

Gruppen er for voksne og har plads til 5-8 deltagere af begge køn. Forløbet vil strække sig over otte mødegange, hvor deltagerne mødes hver anden torsdag i lige uger fra kl. 19-21 på 1. sal i Medborgerhuset på Vestergade 14a i Skanderborg. Det er gratis at deltage.

»Forløbet sættes sammen over nogle temaer, valgt ud fra gruppens behov, som vi snakker om fra gang til gang. Mange, der har været eller er udsat for vold, har svært ved at definere det og lave en forståelsesramme i forhold til det udtryk, vold har. Det gør det lettere, når man har noget konkret at snakke om,« lyder det fra Jeanette Poulsen og understreger, at der er tavshedspligt i gruppen, hvilket betyder, at det der bliver sagt og delt i gruppen, ikke må fortælles videre til andre.

Hun tilføjer, at deltagerne i selvhjælpsgruppen vil møde andre, som genkender de tegn og signaler, der er forbundet med fysisk og psykisk vold og alle de følelser og mekanismer, der kan komme i spil.

Man får ikke dikteret, hvad man skal gøre, men man bliver understøtte i de beslutninger, man gerne vil træffe

Sabrina Glisborg, Selvhjælp Skanderborg

»Selvhjælpsgruppen er ikke en terapeutisk gruppe, men en mulighed for at møde andre mennesker i samme situation – helt fordomsfrit. Alene dette kan virke helende og forløsende, også fordi vold har mange ansigter og ofte kommer snigende, hvilket kan bevirke, at det billede vi har af, hvad der er sundt og normalt, bliver forvrænget. Det medvirker ofte til, at vi mister tilliden til både os selv og andre. Måske genkender du at have svært ved at stole på egne oplevelser og personlige dømmekraft,« siger hun og tilføjer:

»Det, at det foregår i en gruppe, giver en god dynamik, fordi man kan høre om andres erfaringer uden selv at være i fokus hele tiden.«

Øget selvværd

Sabrina Glisborg, koordinator hos Selvhjælp Skanderborg, fortæller, at brugerne af husets selvhjælpsgrupper typisk får et øget selvværd og mere mod af at være med.

»De finder ud af, at de ikke er den eneste i en situation, og de lærer sig selv bedre at kende, mens de får støtte fra hinanden. Man får ikke dikteret, hvad man skal gøre, men man bliver understøtte i de beslutninger, man gerne vil træffe, fx ikke at gå tilbage til en voldelig partner,« siger hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.