Dårlig samvittighed kastede aarhusianer ud i forretningseventyr
Tenna Holdorff Christiansen fra Risskov har lavet affaldsbokse i bæredygtige materialer.
Synet af brugte makreldåser, reklamer, glas og vinflasker på køkkenbordet og i gangen er blevet startskuddet til Tenna Holdorff Christiansens virksomhed, Recollector.
»Det begyndte egentlig med mine egne behov for affaldssortering og min egen dårlige samvittighed, fordi jeg ikke altid fik sorteret, som man skal. Vi har sorteret vores affald på bedste vis, men vi var trætte af, at det var over det hele, fordi vi ikke gad tage tøj og sko på flere gange om dagen for at gå ud med affald,« fortæller Tenna Holdorff Christiansen fra Risskov, der har en baggrund som antropologisk konsulent.
I huset i Risskov er der ikke plads til flere forskellige skraldespande under køkkenvasken, så hun gik i gang med at lede efter løsninger, som var pæne at se på, og som gav mening for hende. Men hun fandt ikke noget.
»Jeg tænkte, at det kunne være sjovt at undersøge, hvordan andre egentlig har det med det, så jeg bad otte veninder om at tage billeder af deres affald, og så inviterede jeg dem til en snak omkring det. De sagde alle sammen: ”Hvis du gider lave noget, så vil vi gerne have det,”« fortæller den 39-årige iværksætterkvinde, som med sin virksomhed har et håb om at understøtte den grønne bølge.
Studiet hos veninderne udvidede sig til endnu flere personer i alle aldre.
»Jeg tog hjem til folk, mens de lavede mad, og derefter gik jeg i gang med at designe og udtænke affaldsløsninger. Det skulle være med vippefunktion, til pose, med håndtag, og vigtigst af alt - det skulle være i 100 procent genanvendeligt plast,« siger hun.
Lige det med, at produktet skulle være i 100 procent genanvendeligt plast, viste sig at være en udfordring.
»Det har været en stor proces for at få det til at lykkes, fordi jeg ville have affaldsbeholderne i lyse farver. Men det lykkes til sidst, og det har hele tiden været vigtigt for mig, at de var i 100 procent genanvendeligt plastik. Det er hele tanken omkring min virksomhed - at den skal være grøn,« siger hun.
Sagde job op
Tenna Holdorff Christiansen sagde sit job op som antropologisk konsulent og valgte at hellige sig at udvikle affaldsbeholdere, som er nemme, bæredygtige og pæne at se på.
For mere end et år siden gik hun all ind og havde en forventning om at være klar med virksomheden i foråret 2020, men så kom corona og udskød hele projektet.
»Det blev 10 måneder forsinket. Der var en plastleverandør, der gik konkurs, og vi manglede stål fra Italien, så det hele blev forsinket, men jeg gav ikke op, for jeg har hele tiden troet på produktet,« siger hun.
Jeg tog hjem til folk, mens de lavede mad, og derefter gik jeg i gang med at designe og udtænke affaldsløsninger
Der er lavet affaldskasser til plast/metal/glas, en til pantflasker og en til papir/pap. De er alle sammen udviklet i jordfarver med et skandinavisk look, og hun har fået dem designet, så de kan hænge på væggen, uden at det ligner affaldskasser. Og så er der detaljen om, at de er lugtfrie, så hvis man smider en dåse makrel ned i kassen, kan man altså roligt have den til at ligge, fortæller hun.
»Jeg drømmer om, at det her bliver mit levebrød. Lige nu putter jeg alle penge i markedsføring. Og så har jeg et håb om, at affaldsspandene kommer ud i detail- og designbutikker,« siger hun.
Næste år er der fokus på at få hendes produkt ud i Skandinavien og derefter hedder det Europa.
Der er også flere produkter på idéplan. Blandt andet efterspørger flere vasketøjskurve. For Tenna Holdorff Christiansen handler det om at opfylde folks behov med hendes virksomhed, så hun bliver ved med at smide idéer i sin idébank.