Rygspecialistens råd: Gør livet klogt bøvlet
42-årige Claus Kjærgaard ser mange rygproblemer - og løser lang det meste med sin viden.
En klient har netop forladt fysioterapeut Claus Kjærgaard på Godthåbsvej 15 i Skanderborg med et træningsprogram under armen.
»Han kom med en diskusprolaps for et par måneder siden og troede ikke, at han ville kunne noget igen. Men så kunne jeg fortælle ham, at statistikken siger, at de fleste kommer sig igen.«
Den 42-årige fysioterapeut med 15 års erfaring har fået foden under egen briks. Gennem fem år har han holdt til i det store Fit&sund-center, men nu har han åbnet sin egen rygklinik samme sted med fokus på ryg og nakke.
»Er der noget, som jeg ved andre er bedre til her i huset, så sender jeg dem gerne videre,« siger han om samarbejdet i centret.
Ryggen er som en svamp, du smider ned i en spand vand. Gør du ikke noget, så søber den bare rundt ovenpå og bliver mere og mere tør.
Mødet med mennesker
Claus Kjærgaard er oprindelig økonomiuddannet.
»Men jeg fandt ud af, at det der med et kontor ikke var mig. Jeg skal have med mennesker at gøre, så jeg uddannede mig til fysioterapeut og tænkte, at jeg skulle hjælpe til i en fodboldklub.«
Claus Kjærgaard var knyttet til flere superligaklubber, men skaderne her blev for ensformige, mente han.
»Der er en god holdånd som fysioterapeuten i sådan en klub også er med i. Men jeg søgte andre udfordringer.«
Videreuddannelse
Derfor videreuddannede han sig på et universitet i New Zealand og fulgte op med en klinisk praksis i Skotland. I dag underviser Claus Kjærgaard på videreuddannelsen for fysioterapeuter, når han ikke tager imod klienter i rygklinikken i Skanderborg.
»Det er her min største interesse ligger. Når en person træder ind ad døren, så skal jeg finde frem til vedkommendes historie og præferencer. Folk er jo meget forskellige.«
Et sundt men bøvlet liv
Vi holder ikke altid kroppen vedlige, som vi burde.
»Ryggen er som en svamp, du smider ned i en spand vand. Gør du ikke noget, så søber den bare rundt ovenpå og bliver mere og mere tør. Den skal lige dyppes en gang imellem,« siger han og kommer med nogle enkle råd:
»Parkér lidt længere væk, cykel på arbejde om muligt, gå gerne ned til din kollega i stedet for at skrive en mail. Og så er trapper en gave til os alle.«
Ofte er udfordringen, mener han, at hjernen er skabt til at gøre livet nemt for os, sørge for at vi overlever.
»Når du ser en elevator, bliver du tiltrukket, men det er ikke en langsigtet beregning, hjernen foretager dér.«
Han er som far til to meget aktive drenge på 7 og 10 år godt klar over, at energien kan ligge på et lille sted efter klokken 20.30.
»Så få motion i dagtimerne. Gevinsten ved trappen er, at du får blodet pisket rundt, der kommer kompression i ryggen, så den får næring.«
Fra diskusprolaps til cykling
Og klienten med diskusprolapsen fra begyndelsen af dette portræt. Han er godt på vej til et rigtigt liv igen.
»Han gad ikke et træningscenter til genoptræningen. Men så udarbejdede jeg et program med løb og cykling. Nu skal han bare styre sig og ikke gå for hurtigt frem. Ryggen skal stabilisere sig, og så ser jeg ham igen om en måned. For sidste gang af fem omgange.«