Ny lov skal forebygge parallelsamfund: Højvangen er 'truet'

'Blokkene i Højvangen' er i fare for at komme på en liste, der i værste fald kan udløse nedrivning af bygninger.

Artiklens øverste billede
'Blokkene i Højvangen' har i de seneste år gennemgået en meget stor forandring, blandt andet via gennemgribende renoveringer og en lang række projekter og tiltag. Alligevel er området havnet på en forebyggelsesliste udarbejdet af Indenrigs- og Boligministeriet. Arkivfoto

Højvangen i Skanderborg er et af 58 boligområder landet over, der er en del af en ny politisk aftale om bekæmpelse af parallelsamfund. Aftalen sikrer, at boligområder, der står på kanten til at udvikle sig til parallelsamfund, får nye redskaber til at sikre en mere blandet beboersammensætning.

Højvangen vurderes af Indenrigs- og Boligministeriet at kunne udvikle sig til et parallelsamfund af følgende grunde:

  • Andelen af indvandrere og efterkommer fra ikke-vestlige lande overstiger 30 procent (32,4).
  • Flere end 30 procent (36,9) af beboerne er uden for tilknytning til arbejdsmarkedet(uddannelse).
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst i området for de 15-64-årige er mindre end 65 procent (63,2) af gennemsnitsindkomsten for samme gruppe i regionen.

Til gengæld ligger Højvangen under grænsen, når det gælder antallet af dømte efter straffeloven, våbenloven eller loven om euforiserende stoffer, samt antallet af beboere, der har fuldført et grundskoleforløb.

Aftalen, som Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance står bag, indebærer, at der arbejdes målrettet på at sikre, at beboere med ikke-vestlig baggrund højst vil udgøre 30 procent i alle boligområder i Danmark i 2030.

Sværere at få en bolig

I aftalen ligger også en stramning af reglerne for kommunal anvisning til lejligheder i forebyggelsesområderne, herunder altså Højvangen. Det betyder, at ledige boliger, som er stillet til rådighed for Skanderborg Kommune, ikke må anvises til boligsøgende, hvor et medlem af husstanden:

  • Dømt for et strafbart forhold og inden for de seneste seks måneder er blevet løsladt.
  • Inden for de seneste seks måneder har fået sit lejemål ophævet eller er opsagt som følge af grove overtrædelser af god skik og orden
  • Ikke er statsborger i et land, der er tilsluttet Den Europæiske Union eller er omfattet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde, eller i Schweiz, med undtagelse af studerende, som er indskrevet på en offentligt anerkendt uddannelsesinstitution.
  • I 6 sammenhængende måneder har modtaget integrationsydelse/en tilsvarende fremtidig ydelse, eller i de seneste 2 sammenhængende år har modtaget kontanthjælp.

Havner et boligområdet på listen over parallelsamfund, kan en nedrivning af boliger gennemtvinges. Det er blandt andet set i Gellerup i Aarhus.

Med den nye aftale er der afsat 500 mio. kr. af Landsbyggefondens midler, så den samlede ramme fra 2018 også kan dække indsatser i de nye udviklingsplaner.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.