Problemet er ikke enormt, men tages alvorligt

De officielle instanser forklarede, hvordan de griber unge-uro an, og fremmødte borgere spurgte ind i en god tone.

Artiklens øverste billede
Lidt over 90 personer mødte op på Søndervangskolen for at diskutere de seneste par års unge-uro i Hammel. Foto: CSJ

Under titlen ’unges uro i Hammel’ samledes lidt over 90 personer til et borgermøde på Søndervangskolen tirsdag aften.

Skolechefen i Favrskov Kommune bød velkommen efterfulgt af landbetjenten Jesper Poulsen, skolelederne fra Skovvangskolen og Søndervangskolen, politikommissær i forebyggelse, Allan Rubin, samt Palle Andersen, der er leder af ungdomsskolen og SSP-samarbejdet - derefter spørgsmål/kommentarer fra de fremmødte.

Efter mødet holdt Natteravnene rekrutteringsmøde.

Politiet kører til alle anmeldelser

Indledningsvist forklarede skolechef Anne Gammelby Lybecker om den rapport om unge-uro, som det ved sidste budget-forlig blev besluttet at få udarbejdet.

Hun forklarede blandt andet:

»Favskov Kommune er ret rolig - der er kommuner, som har et markant større problem. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal prøve at løse det. Det her er altså ikke kun et Hammel-problem, men det er som om, det fylder uforholdsvist meget her.«

Politiet bekræftede, at Hammel ikke er hårdt ramt af uro fra unge.

»Vi rykker ud til 70-80 anmeldelser om ’musik til ulempe’ i døgnet i hele politikredsen. Henover de seneste to måneder har der været 13 anmeldelser i Hammel. Det har ligget stort set stabilt det seneste år, men med en lille stigning,« sagde Allan Rubin, der er politikommissær i forebyggelse, og fortsatte:

»Men derfor skal problemet ikke negligeres - og det gør vi heller ikke. Vi tager det meget alvorligt og kører til alle opkald om ’musik til ulempe’, uanset om der så er 70 anmeldelser.«

Han tilføjede, at 99 procent af de unge er lydhøre og skruer ned, men at nogle efterfølgende lader »kådheden tage over« og skruer op igen.

Overvejer kameraer

Skolechefen fortsatte med at forklare, at rapporten har vist, at de unge ikke giver udtryk for at ville have ét sted langt fra alting, hvor de kan være - og at erfaringen med dette fra andre kommuner heller ikke har været en ubetinget succes. Der var ellers flere kommentarer fra de fremmødte om dette: At lave et sted for de unge i en eller anden form.

»Det er også vigtigt at sige, at de unge hjertens gerne må bruge kommunens arealer. Der skal selvfølgelig bare ryddes op - og det er dér, filmen knækker,« sagde skolechefen.

Søndervangskolens leder, René Baltzer Guldbrandsen, bakkede op:

»Det er helt fint, at de bruger vores bålhytter, men vi er selvfølgelig træt af rodet.«

Han fortalte efterfølgende, at skolen i forvejen har kameraovervågning hele vejen rundt om bygningen, men at man også pønser på noget kameraovervågning ved selve bålhytterne.

I forvejen er alt buskadset omkring bålhytterne ved Søndervangskolen klippet ned for at åbne stedet mere op.

Dialog eller konsekvens

Under mødet blev der talt meget om dialog med de unge, og det fik en af de fremmødte til at tage ordet:

»Der tales enormt meget om dialog - jeg ved godt, at det er moderne, men hvis det ikke virker, så må man jo gøre noget andet. Hvad med noget konsekvens? Da vi var unge, så fik vi lov at rydde op og betale, hvis vi havde ødelagt noget, og vi fik stuearrest,« sagde han.

Til det svarede politiet:

»Nu er der jo ikke noget kriminelt i høj musik. Skal der gives bøder, er det en længere affære, som kræver at de bliver bedt om at skrue ned, og får et varsel. Vi griber altså ikke til bødeblokken i første omgang. Det er klart, at hærværk og anden kriminalitet er en anden sag,« lød det fra politikommissær Allan Rubin.

Skovvangskolens leder, Morten Tipsmark, fulgte op:

»Hvis det lykkes os at finde ud af, hvem der har svinet på skolen, så tager vi en snak med dem og deres forældre - og det er lykkedes os flere gange. Så er de unge og deres forældre blevet bedt om at møde op med en kost og feje skolegården ren.«

Lokalbetjent, Jesper Poulsen, syntes dog også, at det var væsentligt at understrege:

»Det er enkeltpersoner, som står bag hærværk - og jeg ved, hvem de er. Det skal altså ikke lægges hele den her gruppe til last. I skal ikke gå her fra og tænke, at alle de unge laver hærværk.«

»Tal de unge op«

Der var kun en lille håndfuld unge mødt op, som ikke ønskede at tage ordet og forklare situationen fra et ungt synspunkt.

Et par andre fremmødte tog dog de unge ”i forsvar”:

»Jeg ville ønske, at vi blev bedre til at italesætte alt det gode om de unge og ikke kun det dårlige,« sagde en kvinde, mens en mandlig beboer fra Elkjærsvej - over for stadion - sagde:

»Tal ikke ned til de unge - tal til dem! Og lad være konstant at rakke dem ned på Facebook. Jeg kan godt forstå, at det er vildt irriterende med larm, men fra stadion har vi aldrig problemer. Jeg taler til de unge med respekt og modtager respekt den anden vej.«

Flere gange blev forældrenes rolle i urolighederne også nævnt af både de fremmødte borgere og de officielle instanser:

»Forældrene har et ansvar her. Man kan jo lade de unge mødes i sin have. Inviter dem indenfor - så er der også en eller anden form for opsyn,« sagde Palle Andersen, leder af ungdomsskolen og SSP-samarbejdet, mens skolechefen sagde:

»Jeg håber, at I tager hjem fra mødet her med en følelse af, at vi gør noget, men også en følelse af, at I som forældre kan gøre noget.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.